En Sıcak Konular

Saman ve kaba yem fiyatı her yerde aynı olacak

30 Ocak 2013 15:09 tsi
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çıkarma hazırlığındaki kararnameyle Türkiye'nin her yerinde samanın ve kaba yemin fiyatının 50 kuruş olacağını belirtti.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çıkarma hazırlığındaki kararnameyle Türkiye'nin her yerinde samanın ve kaba yemin fiyatının 50 kuruş olacağını belirterek, ''Çiftçi KDV dahil 50 kuruşa saman ve ot alacak, eğer 90 kuruşa mal etmişsek 40 kuruşu bakanlık karşılayacak. Dolayısıyla şu anki durumda tansiyon düşmüş durumda'' dedi.

GÜBRETAŞ'ın Tarım Kredi Kooperatifleri'nde görevli ziraat mühendislerine yönelik düzenlediği eğitim seminerinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kutlu, saman konusunun speküle edilen bir konu olduğunu, 2012 yılında bahar yağmurlarının olmaması sebebiyle saman ve kaba yemde açık ortaya çıktığını ifade etti.

Kutlu, spekülatörlerin olandan çok daha fazla açık varmış gibi göstererek fiyatları suni olarak yükselttiğini vurgulayarak, saman fiyatlarının 120-130 kuruşa kadar çıktığını ve bu durumla ilgili tedbir alınması ihtiyacı duyulduğunu anımsattı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kendilerinin de ithalata girdiklerini ve fiyatları düşürmek istediklerini dile getiren Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da desteğiyle bu konuda bir rahatlama meydana getirdiklerini söyledi.

Kutlu, bakanlığın bu konuyla ilgili bir kararname çıkarma hazırlığında olduğunu, gerekli talimatın çıktığını belirterek, ''Bu kararnameye göre biz saman fiyatını 50 kuruşa sabitliyoruz. Türkiye'nin her yerinde samanın ve kaba yemin fiyatı 50 kuruş olacak. Kalan kısmı da bakanlık destekleyecek. Yani çiftçi KDV dahil 50 kuruşa saman ve ot alacak, eğer 90 kuruşa mal etmişsek 40 kuruşu bakanlık karşılayacak. Dolayısıyla şu anki durumda tansiyon düşmüş durumda'' ifadelerini kullandı.

Kutlu, spekülatörlerinde ellerindeki samanları piyasaya uygun bir şekilde çıkarmaya başladıklarına dikkati çekerek, şu anda spekülatörlerinde kendileri üzerinden saman satmaya çalıştıklarını bildirdi.

50 bin tona yakın talep var

Kutlu, şu ana kadar 50 bin tonluk ithalat için yurtdışı bağlantılarının olduğunu kaydederek, ''Saman konusunda Gürcistan'dan, Bulgaristan'dan, Ukrayna'dan bağlantılarımız oldu, belki İtalya'dan da gelecek. Çiftçimizin ne kadar samana ve kaba yeme ihtiyacı varsa biz bunu getireceğiz'' dedi.

Talebin 20 günde 47 bin tona yaklaştığını da belirten Kutlu, toplam talebin 100 bin tonu geçmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Kutlu, bu sürecin Nisan ayı sonuna kadar devam edeceğini de ifade ederek, Nisan ayından itibaren birçok bölgede hayvanlar dışarı çıkmaya başlayacağı için bu sorunun da ortadan kalkmış olacağını dile getirdi.

Kutlu, vatandaşların bu süreçten memnun olduğunu sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,505 µs