Sosyal medyada Demirel'i hedef aldılar!
30 Ocak 2013 10:24 tsi
Sahte hesaplar ve ikinci nesil kullanıcıların yeni yalanı Süleyman Demirel oldu.
Twitter yalanları kullanıcıları çileden çıkardı! Twitter'da sahte hesaplar ile ikinci nesil pasif kullanıcıların oluşturduğu etiketler, kısa süreliğine de olsa "Top Trend" listesine giriyor. Bu tür kullanıcıların hedefinde ise genelde ünlü isimler yer alıyor. Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören ünlü isimler üzerinden yürütülen bu tür kampanyaların hedefinde ise dün Süleyman Demirel vardı. "Demirel'i öldüren" kullanıcılar, "AllahrahmeteylesinDemirel"etiketini 10 dakika listede tutarken, açıklama Demirel'in doktorundan geldi.
Twitter'ın başı ikinci nesil ve sahte hesaplarla belada! Forumlar aracılığıyla satışı yapılan kullanıcı listeleri, Türkiye'nin de gündemini de boş yere meşgul ediyor. Twitter aracılığıyla yayılan haberler, kısa süreliğine de olsa TT listesine girerken, kişilerin itibarları bu tür hesaplar aracılığıyla zedeleniyor.
DEMİREL'İ DE ÖLDÜRDÜLER
Sahte hesaplar aracılığıyla oluşturulan TT listelerinin hedefindeki son isim ise Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel oldu. Demirel'in öldüğü haberleri, bu tür hesaplarla dalga dalga yayılırken, kısa sürede en çok konuşulanlar listesine girdi. Açıklama ise Süleyman Demirel'in doktorundan geldi. Demirel'in özel doktoru Aylin Cesur, Demirel'in vefat ettiği haberlerini yalanlayarak, sağlığının yerinde olduğunu duyurdu.
Son olarak Twitter'da Münir Özkul'un öldüğü iddia edilmiş, ailesi ise haberi yayanlamıştı. Özkul'un kızı Güner Özkul, babasının öldüğü yönündeki yalan haberlere tepki göstererek, babasının hayatta olduğunu yine kendi twitter hesabından duyurmuştu.
BİN KULLANICININ MALİYETİ 10 TL
Yurtdışındaki örneklerinin tersine Türkiye'de TT listesine girmek aslında çok kolay! Çeşitli forumlar aracılığıyla satılan ve yüzbinlerce kişinin twitter bilgilerinin yer aldığı kullanıcı listeleri, genelde reklam ve teknoloji firmaları tarafından satın alınıyor. Bu firmalar, oluşturdukları yüzlerce sahte hesabı, satın aldıkları bu listelere takip ettiriyor. Takipçi sayısı bir hayli kabarık olan bu hesaplar, çeşitli yazılımlar aracılığıyla tek elden yönetilirken, istenilen başlığı belirli bir fiyata kısa süreliğine TT listesine sokuyor.
LİSTELER NASIL OLUŞTURULUYOR?
Peki satışa sunulan bu listeler nasıl oluşturuluyor? Takipçi sayısını artırmak isteyen ikinci nesil kullanıcılar, genelde web tabanlı çeşitli "Twitter takip programları" kullanıyor. Üye olunan bu siteler, üye olan kullanıcıya belirli miktarda sahte takipçi gönderirken, kullanıcının da şifresi dahil tüm kişisel bilgilerini, izinsiz biçimde ele geçiriyor. Sistemin sahipleri ise bu üyelere istedikleri hesapları takip ettirerek, Twitter üzerinden hatırı sayılır bir gelir elde ediyor. İddialara göre Twitter'da hatırlı bir isme sahip olmak isteyenler arasında kimi sanatçılar ve belediye başkanları bile var!
ÇOK UCUZA TAKİPÇİ LİSTESİ
Yasal boşluktan yararlanan Twitter korsanlarının verdikleri hizmet bununla da sınırlı değil. Takipçileri gerçek kullanıcılar olan sahte hesaplara sahip olan bu korsanlar, müşterilerine "retweet ve Twitter reklam hizmeti" de sunuyor. Bu hesaplar sayesinde, istediği sohbet etiketini TT listesine sokan korsanlar, yine bu hesaplar aracılığıyla yüzbinlerce hesap üzerinden izinsiz reklam hizmeti sunuyor.
AYLARDIR MÜNİR ÖZKUL'U ÖLDÜRÜYORLAR
Twitter'daki sahte trollerin sicili bir hayli kabarık. Yaklaşık bir yıldır hemen her ay Münir Özkul'un öldüğünü duyuran sahtekarlar, gerek Özkul'un ailesini, gerekse sevenlerini üzmekten geri kalmıyor.
Bu haber 636 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle