En Sıcak Konular

Muhaliflerden Mursi'nin çağrısına cevap

28 Ocak 2013 15:28 tsi
Muhalif liderler, Cumhurbaşkanı Mursi'nin diyalog çağrısını kabul etmek için 3 şart ileri sürdüklerini belirtti. Çatışmalar sürerken binin üzerinde kişinin yaralandığı bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Port Said kentinde yaşanan çatışmaların ardından yaptığı diyalog çağrısına ülkenin önde gelen muhalif liderlerinden şartlı cevap geldi.

Mısır'da Anayasa Partisi (AP) Genel Başkanı Muhammed Baradei ve Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi, Cumhurbaşkanı Mursi'nin diyalog çağrısını kabul etmek için 3 şart ileri sürdüklerini belirtti.

Mursi'nin diyalog çağrısına kendi internet sitesinden yaptığı açıklama ile karşılık veren Baradei, ''Cumhurbaşkanı kanlı olayların sorumluluğunu üstlenmeden, ulusal kurtuluş hükümeti ve anayasal düzenlemelerin yapılacağı dengeli bir komite oluşumu için söz vermeden yapılacak herhangi bir diyalog, vakit kaybıdır'' dedi.

Baradei ile aynı tutumu izleyen Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi, toplu cezalandırma politikası konusunda uyarıda bulunarak, kan aktığı müddetçe diyaloğu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Diyalog çağrısının güvencesi olması gerektiğini ifade eden Sabbahi, güvenceler arasında Mursi'nin ülkedeki krize yönelik güvenlik önlemleri değil siyasi çözümler sunması, akan kanın siyasi sorumluluğunu üstlenmesinin yer aldığını kaydetti.

OLAĞANÜSTÜ HAL KARARINA FARKLI TEPKİLER

Sabbahi, protestoculara eylemlerin barışçıllığını koruma çağrısı yaparak, güvenlik güçlerinin 'aşırı güç kullanmasını' ve devletin olağanüstü hal ilan etmesini eleştirdi.

Mursi'nin Mısır'ın içinden geçtiği kritik durumu sınırlı bir şekilde anladığını ve konuşmasında bunu yansıttığını öne süren Sabbahi, Mursi'nin Mısırlıları öfkelendiren siyasi, ekonomik ve toplumsal nedenleri görmezden geldiğini savundu.

Liberal ve sol eğilimli birçok partiyi bünyesinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Sözcüsü Halid Davud ise Mursi'nin açıklamalarının hayal kırıklığına uğrattığını, olağanüstü hal kararının mevcut durumun görmezden gelinmesi anlamı taşıdığını ifade etti. Davud, ''Mursi Mısırlıları korumak isteseydi, Port Said davasında 21 sanık hakkında verilen idam kararı açıklanmadan önce güvenlik önlemleri alırdı'' diye konuştu.

Buna karşılık Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, Mursi'nin olağanüstü hal kararını destekledikleri ifade edilerek, 'baltacı' olarak bilinen grupların yaygınlaşması, vatandaşlara ve kamu kuruluşlarına zarar verilmesi sebebiyle bu kararların gerekli olduğu savunuldu.

Mursi'nin kararına 25 Ocak devriminden sonra kurulan İnşa ve Kalkınma Partisi'nden de destek geldi.

Cumhurbaşkanı Mursi, dün akşam yaptığı açıklamada, Port Said, İsmailiye ve Süveyş kentlerinde bir ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini, 6 aya kadar da sokağa çıkma yasağının uygulanacağını bildirmişti. Mursi açıklamasında ayrıca, 'İstikrar ve güvenliğin sağlanması için diyalogdan başka bir yol olmadığını' söylemiş, siyasi çevrelere sorunları diyalog yoluyla çözme çağrısında bulunmuştu.

BİNİN ÜZERİNDE YARALI VAR

Bu arada, Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin ikinci yıl dönümü kutlamaları ile geçen yıl Port Said'de yaşanan futbol faciasıyla ilgili mahkemenin verdiği idam cezaları nedeniyle başlayan olaylardan binin üzerinde kişinin yaralandığı bildirildi.

Devrimin yıl dönümü dolayısıyla başlayan ve geçen yıl Port Said'de yaşanan futbol faciasıyla ilgili mahkemenin 21 kişiye idam cezası vermesi nedeniyle devam eden olaylarda, şimdiye kadar 47 kişi hayatını kaybederken, hastane kaynaklarına göre binden fazla kişi yaralandı. Devrimin yıl dönümünde ''yeniden devrim yapma'' çağrısında bulunan sol ve laik gruplar ile polis arasında ünlü Tahrir Meydanı'nda başlayan çatışmalar, bugün dördüncü gününe girdi.

Günün ilk saatlerinden itibaren başkent Kahire'de Kasr-ı Nil Köprüsü üzerinde ve Arap Birliği Genel Merkezi önünde toplanan göstericiler, eylemlerini sürdürdü. Polise taş ve sopalarla saldıran göstericilere, güvenlik güçlerinin de göz yaşartıcı gazla karşılık verdiği gözlendi.

Kasr-ı Nil Köprüsü'nün Tahrir Meydanı'na bakan girişinde bir aracı ateşe veren göstericiler, Kasr-ı Ayni Caddesi'nde de polisle çatışmalarını sürdürdü.

Olayların yaşandığı Tahrir Meydan-ı ve Garden City Mahallesi çevresindeki otellerden bazılarının müşterilerini tahliye ederek başka otellere yerleştirdikleri belirtilirken, dün geceden bu yana çevrede en az 5 aracın kundaklandığı kaydedildi.

Olayların bir türlü durulmadığı Port Said kentinde de son olaylarda ölen 3 kişi için cenaze töreni düzenleniyor.

Kentte askeri önlemler en üst düzeye çıkarılırken, Port Said Limanı ile birçok stratejik noktaya asker takviyesi yapıldığı bildirildi.

Askeri halikopterlerin uçuş yaptığı Port Said kentinde toplanan bazı gruplar, Cumhurbaşkanı aleyhinde slogan atıyor.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin dün akşam Port Said, Süveyş ve İsmailiye kentlerinde 30 günlük olağanüstü hal ilan etmesi ve bu kentlerde akşam 21.00 ile sabah 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı konulması protesto ediliyor.

Port Said, Süveyş ve İsmailiye kentlerinde akşam saatlerinde toplanan göstericiler de olağanüstü hali protesto ederek, sivil itaatsizlik çağrıları yapmıştı.

Süveyş ve İsmailiye kentlerinde asker takviyesi yapıldığını belirten Mısırlı yetkililer, Süveyş Kanalı'ndaki gemi trafiğinin gösterilerden olumsuz etkilenmediğini ifade etti.

Süveyş kentinde bulunan tutukluların güvenlik nedeniyle başka kentlere sevkinin ise protestocuların ve tutuklu ailelerinin yolları kesmesi nedeniyle aksadı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Kahire'ye nakledilmek istenen 60 tutuklu, protestocuların yolları kesmesi sonucunda Süveyş kentinde bekletiliyor. 

Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,959 µs