En Sıcak Konular

Berlusconi'den bir büyük gaf daha

28 Ocak 2013 11:59 tsi
Berlusconi, "Yahudi Soykırımını Anma Günü"nde faşist lider Mussolini'yi savundu.

İtalya'nın skandalları ve gaflarıyla ile gündemden düşmeyen eski başbakanı Silvio Berlusconi, bu kez de faşist lider Benito Mussolini'yi savundu.
 
Mussolini için "Doğru ve iyi şeyler yaptı" ifadelerini kullanan Berlusconi'nin, bir de bu büyük gafı Yahudi Soykırımını Anma Günü'nde yapması büyük tepki topladı.
 
Yer, Milano Tren İstasyonu. İkinci Dünya Savaşı'nın kabus dolu günlerinde İtalya'daki on binlerce Yahudi, Nazi toplama kamplarına Milano Tren İstasyonu'ndan trenlere bindirilerek gönderildi.
 
Yeni gaf
 
Yahudi Soykırımı Anma Günü'ne dünya siyasetine skandalları ve gaflarıyla damgasını vuran Berlusconi de katıldı. Tören sonrasında büyük bir medya ordusu tarafından kuşatılan Berlusconi yeni bir gafa daha imza attı.
 
"İyi şeyler de yaptı"
 
Berlusconi, "Mussolini, Hitler'in savaşı kazanabileceğini düşünüyordu. Bu yüzden ona karşı gelmektense yanında yer almayı tercih etmiş olabilir. Tarih, o dönemin koşulları ile değerlendirilmeli. Evet ırkçı yasaları çıkarıp İtalyan Yahudilerini Nazilerin toplama kamplarına yollamak gibi büyük hatalar yaptı, doğru, ama bu ülke için güzel ve iyi şeyler de yaptı Mussolini" dedi.
 
Sözleri büyük tepki çekti
 
Berlusconi'nin bu sözlerine, başta İtalya'daki sol ve liberal partilerden olmak üzere kamuoyundan büyük tepki geldi.
 
Merkez sol ittifakın lideri Rosy Bindi, Berlusconi'nin Mussolini'yi öven sözlerini, İtalya'daki demokratik bilince yönelik büyük bir hakaret olarak tanımladı.
 
Ülkenin önde gelen köşe yazarları, hukukçuları ve akademisyenleri de başbakanlık yapmış bir insanın, Hitler ile ittifak yapan, ırkçı eğilimleri olan, faşist bir lider hakkında övgü dolu sözler söylemesinin kabul edilemez olduğunu vurguladılar.i
 
Musevi kuruluşları: "Sözleri iğrenç"
 
Avrupa'daki Musevi kuruluşları da Berlusconi'nin sözlerini iğrenç olarak nitelendirdi.
 
Siyasi gözlemciler, İtalya'da gelecek ay yapılacak genel seçimler öncesinde Berlusconi'nin Mussolini'yi överek aşırı sağın desteğini almaya çalışmış olabileceğini belirtiyorlar.
 
İtalya'da aşırı sağ gruplar, Mussolini'nin, iktidara geldiği 1922'den yakalanarak idam edildiği 1945'e kadar geçen 23 yıllık sürede, önemli altyapı yatırımlarına imza attığını ve İtalyan sanayinin gelişmesinde büyük rol oynadığına inanıyor.
 
Mussolini'nin İtalya'nın pek çok kentinde anıtı bulunuyor. Bunlardan biri olan İkinci Duce anıtı başkent Roma'da, Dışişleri Bakanlığı yakınında yer alıyor.
 
İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya'sının lideri Adolf Hitler’in yanında yer alarak büyük katliamlara ortak olan Mussolini, on binlerce Yahudi'yi Nazilere ait toplama kamplarına yollamıştı.

Yayılmacı bir siyaset izleyerek Roma imparatorluğunu yeniden canlandırmak isteyen faşist lider, işgalci İtalyan güçlerini, Etiyopya ve Arnavutluk'a göndermişti.

trthaber


Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs