iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Rusya'nın Sesi'nden Gürcistan uyarısı

28 Ocak 2013 11:13 tsi
Rusya'nın Sesi'nden Gürcistan uyarısı Elçiye zeval olmaz... iyibilgi özel

Rusya'nın Sesi radyosuna ait internet sitesinde yayınlanan bir analiz, veriliş biçimi itibariyle Türkiye'ye ilginç bir mesaj taşıyor.

Sitede 28.01.2013 tarihinde girildiği görünen analiz "İsrail’den övgü, Rusya’dan ikaz" başlığını taşıyor. Türkiye'de konuşlandırılan NATO'ya ait Patriotların yol açacağı sakıncalardan bahseden, bunu da İsrail üzerinden okuyan analizin sonuna geldiğinizde, yazının aslında Rusya'nın Sesi tarafından kaleme alınmadığını, Yeni Mesaj gazetesinde 25 Ocak tarihinde yayınlanmış, Murat Çabas'a ait  bir köşe yazısı olduğunu görüyorsunuz. Rusya'nın Sesi'nin dikkatini çeken ve bunu manşetten duyurma ihtiyacı hissettiği Çabas'ın tespitlerinin bir kısmı şöyle:

- "Tel Aviv, Türkiye ile ilişkilere önem veriyormuş, neden vermesin ki, bugün Türkiye’den daha fazla İsrail’e hizmet eden mi var? Malatya Kürecik’e kurulan radar sistemi, İsrail için çalışıyor, İsrail’i koruyor."

- "Bölgede tansiyonun yükselmesi Türkiye’nin zararına… Çünkü bölgede çıkacak sıcak bir çatışmanın merkezi Türkiye olacak. Rusya’nın radar ve Patriotların kendisine tehdit olarak görmesi Türkiye’nin zararına… Çünkü Rusya’nın kendisine tehdit olarak gördüğü ülkelere ne yaptığını Gürcistan örneğinden biliyoruz."

Kürecik'teki radar istasyonu ve İsrail'in birlikte anılması yeni değil. Muhalefetin sık sık kullandığı bir iddia. Ancak Patriotlar ile Gürcistan örneğinin bir arada verilmesi önemli. Yeni Mesaj'da yayınlanan bu bağlantı, gazetenin kendi okuyucu kitlesiyle sınırlı kalsaydı çok fazla dikkat çekmeyebilirdi. Ancak "Gürcistan uyarısını" Rusya'nın Sesi'nden okuyunca, işin boyutu değişiyor. Rusya'nın Sesi'nin kime ait olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var:

"Turkish.ruvr.ru sitesi, Golos Rossii (Rusya’nın Sesi) Devlet Radyo Yayın Şirketi’nin Türk dilinde yayın yaptığı resmi internet sitesidir. Yurtdışına yönelik radyo yayını 29 Ekim 1929 tarihinden bu yana yapılmaktadır. Şirket şu anda Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından finanse edilmektedir. Radyonun amacı, dünya kamuoyunu Rusya’daki yaşam ve onun dünyadaki olaylara bakış açısıyla tanıştırmak, Rusya’nın dünyadaki olumlu imajını güçlendirmeye hizmet etmek, yurtdışındaki vatandaşları ile etkili bir diyalog yürütmek, Rus kültürü ve Rus dilinin yaygınlaşmasını teşvik etmektir."

Dolayısıyla Rusya'nın Sesi radyosunda yayınlanan görüşlerin, Kremlin'e ters düşmediğini varsaymak abes olmaz.

2008 yılında yaşanan Rus-Gürcü savaşı sonucunda Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya'daki kontrolünü yitirmişti. Gürcü örneğinde her ne kadar savaş tarafı ağır bassa da, kaybedilen toprak bütünlüğü de önemli bir mesaj olabilir. Türkiye'ye Gürcistan örneği boşuna verilmemiş olmalı. Bir Türk gazeteci tarafından kaleme alınan bu yazıyı sitesinde yayınlayan Rusya'nın Sesi hem bir uyarıda bulunuyor, hem de uyarıyı "yerli kalemden" vererek diplomatik bir krizin baş oyuncusu olmaktan sıyrılıyor.






www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,502 µs