iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

13. Kabile yeniden

28 Ocak 2013 09:17 tsi
13. Kabile yeniden Tam da Yahudi Soykırım Günü'nün "üstüne" geldi iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

27 Ocak, yani dün, gazetelerde Yahudileri odak noktasına alan iki haber vardı. Bunlardan biri Hürriyet Gazetesi’nin birinci sayfasına kadar çıkmış, 9’uncu sayfadan da geniş biçimde ve görselli olarak devam etmişti.

Haber çok kabaca şu: ABD John Hopkins Üniversitesi gen-bilim uzmanlarından biri, Aşkenaz Yahudilerinin asıl kökünün Hazar bölgesine yerleşen Türk boyları olduğunu iddia ediyor.

Başlığı da şu: “Aşkenaz Yahudileri Türk mü araştırması”. Normalde “… Türk mü”den sonra başlık biter. Bu sefer “… Türk mü araştırması” diye uzatılıyor. “Biz demiyoruz” demek o!

Tabii böyle bir bilginin haber değeri içeriğinin ciddiyeti ile bağlantılı olarak elbette var. Ancak Türkiye’nin en büyük gazetesinin birinci sayfasına kadar çıkacak çapta mı ayrı konu. Bir de tabii, “ne oldu da” veya aynı paralelde “neden şimdi” sorularının habere yöneltilmesi gerekebilir.

Türk Dışişleri’nin hassasiyeti

İkinci haber ise Türk Dışişleri’nin bir açıklaması.. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinden yayınlanan mesaj şöyle;

“27 Ocak, Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü olarak belirlenmiştir. Bu anlamlı günde, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimi altında yaşamını yitiren Yahudi ve diğer azınlık mensuplarını bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Bu anma günü, Türkiye dâhil 104 ülkenin ortak sunucusu olduğu ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 1 Kasım 2005 tarihinde oylamaya sunulmadan oydaşma ile kabul edilen “Yahudi Soykırımı’nın Anılması” başlıklı karar vasıtasıyla ihdas edilmiştir.

Holokost kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğilirken, II. Dünya Savaşı sırasında soykırımdan kaçan Yahudilere yardımcı olarak birçok hayatı kurtaran diplomatlarımızı da rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.”

Türkiye-İsrail ilişkilerinin bugünü düşünüldüğünde Türkiye’nin “ilkesel” duruşunu anlatan bir mesaj bu. İsrail’in adını hiç anmadan, Yahudilerin uğradığı mezalim karşısında bir duruş.

Kuşkusuz İsrail de bu açıklamayı gördü ve muhtemelen bütününü inceleyip kendine göre bir mesaj da çıkardı. Zaten Türkiye’nin söylediği de o; “İsrail’in bugün yaptığı zulme bakarak geçmişte uğradıkları haksızlığa körleşmeyiz” demek bu satırlar.

Elbette bu açıklamanın bilmeyenlere öğrettiği basit bilgi de şu: 27 Ocak soykırım kurbanlarını anma günü ve işte Hürriyet’in haberi de işte tam o zamanlamaya ve işte tam bu açıklamanın “üstüne” denk geliyor.

Üstüne derken mecaz da yapmıyoruz; gazetede Yahudilerin bir kolunun Türklere dayandığı haberi, işte bu Dışişleri Bakanlığı açıklamasının gerçekten de üstünde veriliyor.

13. Kabile!?

Hayli garip bir nokta daha var. Yahudiler’in bazı kollarının kökeninin Türklere dayandığı bilgisi çok konuşulmuş ve çok tartışılmış bir öykü. Meşhur 13. kabile hikâyesi ve Arthur Koestler’in kitabı.

Zaten haberde sanki bilginin 3 paragrafa özetlenmiş hali gibi. Bu haberi gören herkesin, “e, 13. kabile öyküsü bu” diyeceği metinde haberi hazırlayan gazeteciler, editörler ve gazeteye kabul eden yönetmenler bunu ağızlarına bile almamışlar, sanki akıllarına bile gelmemiş.

Yani 27 Ocak’la çakıştıran akıl bu bilgiden yoksunmuş!

Veya, “Türk boylarına bağlıydılar” ya da “İslam’dan kaçmamışlar” ara başlıklarını atanlar demek 13. kabileyi hiç duymamışlar.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs