En Sıcak Konular

'Yeni bir Ortadoğu kuruluyor'

26 Ocak 2013 17:17 tsi
'Yeni bir Ortadoğu kuruluyor' "Biz 'acaba ne oluyor, ne olacak' diye seyretmeyeceğiz. Biz rolümüzü oynayacağız. Ben bu ülkeye barış gelmesi için ne yapabilirim diye sorarak güne başlamalıyız. Oyuncu olacağız. "

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, doğru bir yolda, güçlü adımlar atılması ve katkı sunmak için İmralı'ya gitmek istediklerini söyledi.

Kışanak, Seyrantepe Spor Salonu'nda yapılan BDP Diyarbakır İl Örgütü 2. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, tarihi bir süreçten geçtiklerini, buna seyirci olmadıklarını, tarihe yön verebilecek önemli bir aktör olduklarını belirtti.

         Bekleyerek, izleyerek sürecin nasıl gelişeceğine bakarak duramayacaklarını kaydeden Kışanak, ''Biz 'acaba ne oluyor, ne olacak' diye seyretmeyeceğiz. Biz rolümüzü oynayacağız. Ben bu ülkeye barış gelmesi için ne yapabilirim diye sorarak güne başlamalıyız. Oyuncu olacağız. Masanın nasıl kurulacağına ve neler konuşulacağına hep birlikte müdahil olacağız'' diye konuştu.

         ''Bugünlerde moda yaklaşım 'aman onu söyleme, şöyle konuşma süreç bozulur.' Bu yaklaşımın kendisi, barış sürecini boşa çıkaran yaklaşımdır. En çok konuşacağımız, görüşlerimizi paylaşacağımız süreçteyiz. Herkes konuşacak, sözünü söyleyecek. Müzakere ancak böyle yürütülür. Müzakere bir tarafa 'sus' denilerek yürütülemez. Biz ve halk susacaksa, çözüm önerilerimizi söylemeyeceksek, sadece siz konuşacaksanız bunun adı müzakere değil, monologdur'' diyen Kışanak, halkın taleplerine kulak verilmesi gerektiğini belirtti.

         Kışanak, şöyle devam etti:

         '''Konuşursanız, sizi adaya göndermem, siyaset yaparsanız sizi müzakerenin dışında tutarım, taleplerinizi söylerseniz buradan çözüm çıkmaz' yaklaşımından çözüm çıkmaz. Kınıyorum. Gerçekten çözüme hazırsanız tehdit ve şantajdan vazgeçeceksiniz.

         Doğru bir yolda güçlü adımlar atılması ve katkı sunmak için İmralı'ya gitmek istiyoruz. Ön açıcı, yol açıcı olmak istiyoruz. Yoksa Öcalan muhataptır. İmralı'da bir halkın umudunu, çözümün en güçlü aktörünü tutsak etmeye çalıştınız. İmralı'daki rehine politikası barışın önündeki en büyük engeldir.''

         Eksik paketlerle barış sürecinin ilerleyemeyeceğini dile getiren Kışanak, ön şartsız, dayatmasız, koşulsuz her şeyi konuşmak istediklerini aktardı.

         Kışanak, ''Şunu, bunu bahane ederek masayı devirmeye kalkarsınız, Türk halkı da Kürt halkı da hesap sorar. Bu süreç samimiyet ve eşitliğe inanılarak yürütülecek bir süreçtir'' dedi.         

         -CHP milletvekili Güler'in sözleri-
        
         CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in sözlerini anımsatan Kışanak, bunun ırkçı bir zihniyet olduğunu, bu zihniyetin meşrutiyetini yitirdiğini aktardı.

         CHP'nin Güler'in sözlerini yarım ağız eleştirdiğini ileri süren Kışanak, bu tutumun CHP tarafından kabul edilmemesi gerektiğini, açıkça tutum almalarını beklediklerini belirtti.

         BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da barışa, kardeşliği ve birlikte yaşamaya evet dediklerini, yeni bir Ortadoğu'nun kurulduğunu, bunun harcında Kürtlerin de olmasını istediklerini söyledi.

         CHP Milletvekili Güler'in sözlerini hatırlatan Tan, şöyle konuştu:

         ''Bugün bir CHP milletvekili çıkıyor, 'Türk ulusu ile Kürt milleti bir ve eşit tutulamaz' diyor. Bunu Erzurum Kongresi'ni yaparken böyle söylemiyordunuz. Mustafa Kemal'in Kürt büyüklerine o tarihte yazdığı bütün mektuplarının sonu 'her iki ellerinizden hürmetle öperim' diye bitiyordu. Dün hürmetle öptüğünüz o elleri, bugün eğer hürmetle sıkmazsanız siz bilirsiniz. 23 Nisan 1920 yılında Türklük ve Kürtlük yok, kardeşlik, eşitlik var. Kurucu felsefeden bahsedenler yalan söylüyor. Yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Her türlü kardeşliğe, barışa, eşitliğe varız. Ama eski sazları çalmaya kalkarsanız, o sazlar başınızda kırılır.'' 


Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,790 µs