En Sıcak Konular

Gül ve Erdoğan'a yasak yok

25 Ocak 2013 15:57 tsi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Kamu Spotları ile ilgili merak edilen soruya cevap verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Kamu Spotları Yönergesi'nin ''İlkeler'' başlıklı 4. maddesine ''Kamu spotlarında siyasi parti logolarına ve siyasi figürlere yer verilemez'' hükmünün eklenmesine karar verildiğini hatırlatarak, ''Kurul kararı, bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerin aksine, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın kamu spotlarında yer almalarına engel değildir'' dedi.
 
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Davut Dursun, Üst Kurul'un 22 Ocak 2013 tarihli toplantısında, Kamu Spotları Yönergesi'nin ''ilkeler'' bölümüne ''Kamu spotlarında siyasi parti logolarına yer verilemez. Siyasi kimlik taşıyan ve/veya siyasi görüşü kamuoyu tarafından açıkça bilinen gerçek veya tüzel kişiler, kamu görevlisi olsalar dahi, kamu yararına spotlarda yer alamaz'' ifadesinin eklenmesinin önerildiğini anlattı.
 
Değerlendirmeler sonucunda, önerilen ifadeler yerine, Yönergenin 4. maddesine ''Kamu spotlarında siyasi parti logolarına ve siyasi figürlere yer verilemez'' fıkrasının eklenmesine oy çokluğuyla karar verildiğini belirten Dursun, ''Ancak bu karar bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerin aksine, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın kamu spotlarında yer almalarına engel değildir'' diye konuştu.
 
Dursun, kamu spotlarına siyasi parti logolarına ve siyasi figürlere yer verilmemesi konusunun yönergenin kabul edildiği 8 Ağustos 2012 tarihli Üst Kurul toplantısı da dahil olmak iki kez görüşüldüğünü ve reddedildiğini vurguladı.
 
-''RTÜK'e 285 kamu spotu başvurusu yapıldı''-
 
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, kamu kurum ve kuruluşları ile dernek ve vakıf gibi sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlatılan, bilgilendirici ve eğitici nitelikteki kamu spotlarının, Üst Kurul tarafından ''yayınlanmasında kamu yararı olduğuna'' karar verilmesi halinde televizyonda yayınlandığını belirtti.
 
Dursun, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdiği 3 Mart 2011 tarihinden bugüne kadar Üst Kurul'a çeşitli kurum ve kuruluşlardan 285 kamu spotu başvurusu yapıldığına değinerek, bunların 230'unun Üst Kurul tarafından onaylandığını bildirdi.
 
Üst Kurul'un 8 Ağustos 2012 tarihli toplantısında da Kamu Spotları Yönergesi'ni kabul ederek yürürlüğe koyduğunu hatırlatan Dursun, böylece kamu spotu başvurusu yapacak kuruluşların uymaları gereken hususların belirlendiğini ifade etti.
 
Yönergenin ''İlkeler'' başlıklı 4. maddesine göre, kamu spotlarında sadece toplumu ilgilendiren ve yayınlanmasında yarar bulunan olay ve gelişmelerin konu edilebildiğini söyleyen Dursun, başvuru yapan kuruluşların kendi faaliyetlerinin tanıtımını yapamayacaklarını kaydetti.
 
RTÜK Başkanı Davut Dursun, kamu spotlarında gizli ticari iletişime yer verilemeyeceğini, gerçek ve tüzel kişilerin isim, marka, logo ve imajlarının gösterilemeyeceğine dikkati çekti.

AA 


Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,622 µs