En Sıcak Konular

Görevden alınan 3 bakanın ortak özelliği

25 Ocak 2013 15:44 tsi
Başbakanlık Basın Müşavirliği kanalıyla yapılan yazılı açıklamada 4 bakanlıkta görev değişikliği olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanılığı görevine İdris Naim Şahin’in yerine gelen Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yerine Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yerine Ömer Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın koltuğuna Mehmet Müezzinoğlu getirildi. Peki ama 4 Bakan neden görevden alındı.

3 dönem kuralına takılanlar gitti, takılmayanlar geldi

Başbakan Erdoğan'ın atadığı 4 yeni bakandan 3'ü "3 dönem" kuralına takılmayan bakanlar olması, yeni döneme hazırlık olarak değerlendirildi.

Bakanlığa veda eden isimlerden Kültür Bakanı Günay, İçişleri Bakanı Şahin ve Sağlık Bakanı Akdağ bu kurala takılan ve son dönem milletvekilliği yapan isimler.

İçişleri Bakanlığına Muammer Güler'in gelmesiyle, bu bakanlığa ilk kez AK Parti MKYK üyesi olmayan bir kişi geldi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Ömer Çelik'ten boşalan AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olunca Antalya'nın MYK'daki temsilcisi Menderes Türel'le birlikte 2 ye çıktı.

Kabinede yapılan bu küçük çaplı revizyon, asıl büyük değişimin yerel seçimler öncesi yaşanacağının sinyali olarak algılandı.

Revizyon öncesi üç dönemdir görev yapan bakanların değiştirilecekleri tahmin ediliyordu. Ancak bu isimlerden sadece Sağlık Bakanı Recep Akdağ kabine dışında kaldı.

Cumhuriyet tarihinde en uzun süre görevde kalan sağlık bakanı unvanını elinde bulunduran Akdağ, başarılı icraatlarıyla adından söz ettirmişti. Bu değişikliğin ardından kabinede 3 dönemdir bakanlık yapan tek isim olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım kaldı.

Başbakan Erdoğan, kabinede hücre yenilenmesine giderken sürpriz yaptı. Kamuoyundaki beklenti daha fazla bakanın değişeceği yönündeydi. Sayıyı sınırlı tutan Erdoğan, hiç kimsenin beklemediği isimleri tercih etti. Yeni 4 bakandan sadece Ömer Çelik’in ismi medyada geçiyordu. Üzerinde en fazla spekülasyon yapılan İdris Naim Şahin, beklendiği gibi revizyona uğradı.

Değişiklik henüz açıklanmadan Twitter hesabından veda mesajı yayınlayan Ertuğrul Günay’ın görevden alınması ise sürpriz karşılanmadı. Sosyal demokrat bir siyasetçi olan ve daha önce CHP genel sekreterliği de yapmış olan Günay, kabinenin bu anlamda farklı bir rengi olarak görülüyordu. Nitekim Günay, Başbakan daha Köşk’teyken Twitter’daki hesabından veda sinyali verdi.

İmralı sürecinde önemli görev

Yeni İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski İstanbul valisi. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın ilk müsteşarı olan Güler, 2011 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. Güler ile birlikte Güneydoğu’nun kabinedeki temsil oranı da arttı. Mardin Milletvekili Güler, İmralı sürecinde önemli bir görevi üstlenmiş oldu.

3 dönemdir Meclis'te

Ömer Çelik 3 dönemdir Meclis’te bulunan Adana Milletvekili, Başbakan’a en yakın isimlerden. Dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan ve Erdoğan’a danışmanlık da yapan Çelik’in adı her dönem bakanlık için geçiyordu. Böylece son döneminin son virajında bakanlık koltuğuna oturdu.

Erdoğan Nabi Avcı'ya güveniyor

Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilen Prof. Dr. Nabi Avcı, Meclis Milli Eğitim Komisyonu başkanı idi. Eğitim sistemindeki 4+4+4  değişikliğinin de mimarlarındandı. Bir dönem başbakan başdanışmanlığı da yapan Avcı, Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden biri olarak biliniyor. 1953 Bilecik doğumlu. O da 2011 seçimleri ile Meclis’e girdi. İletişim camiasında saygın bir isim. Bombacı Parmenides ve Enformatik Cehalet adlı kitapları var. Ayrıca ‘Molla Kasım’ takma adıyla mizah yazıları yazdı. Meclis komisyonundaki 4+4+4 tartışmalarında ufak bir kaza atlatmıştı. CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Avcı’nın kafasına selobant fırlatmıştı.

Sağlık, Erdoğan’ın lise arkadaşına emanet

Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, dahiliye mütehassısı. Uzun süre AK Parti İstanbul il başkanlığı görevini yürüttü. Son olarak AK Parti Teşkilat Başkanı Ekrem Erdem’in yardımcılığını yapıyordu. Batı Trakya göçmeni olan Müezzinoğlu, Başbakan Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı.

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,426 µs