En Sıcak Konular

Anadilde savunmaya tepkiler olumlu

25 Ocak 2013 14:01 tsi
Anadilde savunmaya imkan getiren tasarının TBMM'den geçerek yasallaşması Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olumlu tepkilerin gelişmesini sağladı.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun, yasanın Cumhurbaşkanının onaylaması ve Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla hayata geçeceğini, yasa ile adliyelerde dil konusunda yetkili olan insanların listesinin yer alacağını, anadilde savunma istendiği zaman listelerde yer alanların tercümanlık yapacağını söyledi.

Yasada bir takım eksikliklerinin bulunduğunu, anadilde savunma yapmak isteyenlerin tercüman ücretini vermesinin adil yargılama hakkına aykırı olduğunu kaydeden Coşkun, eksikliklerin zamanla aşılması gerektiğini belirtti.

Mahkemelerin, KCK davalarında savunmaya ilişkin talepleri karşılamak durumunda kalacağını, anadilde savunma talebi kabul edilmediği için birçok davada hiçbir ilerleme kaydedilemediğini aktaran Coşkun, ''Savunmaya dahi geçilemiyordu. Kişiler anadilde savunma istiyordu, mahkemeler reddediyor, kişiler konuşmaktan vazgeçiyorlardı. Dolaysıyla yargılama sürecinin ilerlemesi imkansız hale geliyordu. Eğer bu yasa geçerse mahkemelerde anadilde savunma başlarsa en azından yargılama süreci hızlanır ve toplumsal bir rahatlama yaratılmış olur'' diye konuştu.

Olumlu ve iyi sonuçlar alınacak

Güneydoğu Demokrasi Derneği Başkanı Avukat Mustafa Şenay Canoruç ise anadilde savunma hakkının temel hak olduğunu düşündüklerini, bu anlamda kendini anadiliyle daha iyi ifade edebileceğini düşünenlerin, yargı makamı önündeki bu yöndeki taleplerinin olumlu değerlendirilmesinin insan hakları bağlamında olumlu olduğunu belirtti.

Yasanın çıkmasıyla yakın zamanda çeşitli sorunlara yol açan tartışmaların sonuna gelineceğini, yargılanan kişilerin biran önce yargılama sürecinin tamamlanmasını sağlayacağını vurgulayan Canorunç, adil yargılama ilkesinin hayata geçirilmesi bakımından olumlu bulduklarını dile getirdi.

Demokratik anlamda olumlu gelişmeler yaşanacağını aktaran Canoruç, şöyle dedi:

''Tabu olarak değerlendirilen birçok konu Kürt sorunu bağlamında çözülmüş oluyor. Bu anlamda hükümetin bu yöndeki çalışmaları desteklenmeli. Temel hak ve özgürlükler bağlamında daha olumlu ve iyi sonuçlar alınacağını düşünüyorum. Yeterki insanlar iyi niyetli olarak kullanma eğilimde olsunlar.''

Davalarda rahatlama olacak

Yasal düzenlemenin davalarda kısmı bir rahatlama getireceğini kaydeden Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim, tercüman atanmasından sonra savunmalara geçilmesiyle mevcut davalarda rahatlama olacağını ön gördüklerini söyledi.

''Tıkanan davalarda artık savunmalar alınabilecek. Savunmalar alınmadığı için tahliyeler çıkmıyordu. Artık tahliye olanların sayısı artacak. KCK dosyalarının tamamında böyle bir sıkıntı vardı. Usulen henüz savunma alınmadığı için mahkemeler tahliye etmeme yönünde pratik sergiliyorlardı'' diyen Sevim, savunmaların alınmaya başlamasından sonra tahliyelerin önündeki engelin kalkacağını anlattı.

Yasanın bir rahatlama sağlayacağını, kısmi bir rahatlama sağlamasına rağmen sorunu kısmen ertelediğini aktaran Sevim, ''Bugün için nefes aldıracak bir adım, gelecekte anadilde savunma tartışmalarının bu düzenleme ile kalkmayacağını düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Daha sağlıklı olacak

Siirt Baro Başkanı Cemal Acar, olumlu baktıklarını ve destek verdiklerini belirterek, daha önce anadilde savunma hakkının olmamasının anlamsız gerginliklere ve çıkmazlara neden olduğunu savundu.

Olumlu olacağını düşündüklerini, çözüme giden yolda pratik bir adım olacağını kaydeden Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bir yol temizliği. Belki daha iyi niyetli bir bakış oldu. Adliyelerde artık bu tür sıkıntılar tekrar etmeyecek. Bu temel bir haktı. Bu imkanın tanınması evrensel bir hak aynı zamanda. Bir insan kendisi nasıl daha ifade edebiliyorsa o imkan tanınmış oldu. Daha sağlıklı olacaktır. KCK davalarını olumlu etkileyecek. Yargı tıkanıklıkları için bahane kalmamış olur. İnsanlar hangi dilde rahat ifade edebiliyorsa, beyanını o şekilde verebilecek. Artık yargılamaların boşuna uzamamasını sağlayacak. Gerginliklerin önü alınmış olacak.''

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, ilerde Kürt sorunu önünde sorun teşkil eden yasal değişikliklerin yapılabilmesi için bu yasayı olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini bildirerek, yargılamanın da daha sağlıklı olacağını vurguladı.

Tercümanlık hizmetinin her insanın yapabileceği bir iş olmadığını aktaran Elçi, bu değişiklikle birlikte uzman kadrolar da oluşturularak tercümanlık yapacakların istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
AA



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,663 µs