En Sıcak Konular

Önce yanıyor sonra da otel oluyorlar!

25 Ocak 2013 13:20 tsi
Boğaziçi'nde bulunan tarihi yapıların bazılarında çıkan yangınlar sonrasında otele dönüştürülmesi kafalarda soru işareti bırakıyor.

Uzmanlar, 20 yılda 75 tarihi eser niteliğindeki yapının yandığını ortaya koydu. Boğaz’ın tarihi yapılarının bazılarının çıkan yangınlar sonrasında otele dönüştürülmesi kafalarda soru işareti bırakıyor. Şu anda Boğaz kıyısında benzer nitelikte 4 ayrı yapı var.

ÇIRAĞAN SARAYI

1990’dan beri otel Sultan 2. Mahmud tarafindan 1834 yılında yeniden yapılan Çırağan Sarayı 1910’da tamamen yandı. 1987’de otel olarak kullanılmak amacıyla Japon Kumagai Gumi ve Türk Yüksel İnşaat tarafından restorasyonuna başlanan bina, 1990’da otel olarak açıldı.

MUHSİNZADE MEHMET PAŞA YALISI

Les Ottomans Otel 1790’da görkemli bir bina olarak yapılan ancak 1933’te büyük bir yangın geçiren Kuruçeşme’deki Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı, işkadını Ahu Aysal’ın 55 milyon dolarlık yatırımı ile Les Ottomans Hotel adıyla Istanbul’un en pahalı butik oteli olarak işletiliyor.

ESMA SULTAN YALISI

The Marmara işletiyor Geçmişi 18. yüzyıla kadar uzanan Esma Sultan Yalısı adını I. Abdülhamid’in 1848 yılına kadar yaşayan kızından alıyor. 1920’lerden büyük bir yangın geçiren yalıyı 1990’lı yıllarda The Marmara Otel Grubu satın aldı. Yalıda halen etkinlikler düzenleniyor.

NAİME SULTAN YALISI DO-CO

Otel Sultan II. Abdülhamid tarafından Gazi Osman Paşa’ya hediye edilen Naime Sultan Yalısı, ilkokul olarak kullanılırken 2002’de yandı. Çatısı ve bazı duvarları çöktü. THY’nin ikram hizmetlerini yapan şirketi Do-Co’ya otel yapması için 2009’da 25 yıllığına kiraya verildi.

20 YILDA 75 TARİH YANDI

Aydın Üniversitesi uzmanlarının hazırladığı rapora göre 1992’den bu yana geçen yaklaşık 20 yılda 75 tarihi eser çıkan yangınlarda hasar gördü.

Bazıları şöyle:

Hünkar Kasrı
Milli Eğitim Müdürlüğü
Haydarpaşa Garı
Kılıç Ali Paşa Camii
Ortaköy Gaziosmanpaşa İlkokulu
Kapalıçarşı
Yıldız Sarayı
Kabataş ve İstanbul Lisesi de risk altında, her an yanabilir.

Aydın Üniversitesi’nin İstanbul’daki tarihi yapılarla ilgili hazırladığı yangın raporu tüyler ürpertici. Rapora göre aralarında Feriye Sarayları’nın içinde olduğu 52 tarihi yapı büyük risk altında. Kabataş Lisesi ve İstanbul Lisesi de her an yanabilir

İSTANBUL Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (AFAM) 2 yıl süren çalışma sonrası hazırladığı “İstanbul’da Yangın Riski Altında Bulunan Tarihi Yapılar Raporu”na göre 52 tarihi eser risk altında. Rapora göre, bu binaların bazılarında sesli yangın alarm sistemi de dahil hiçbir uyarı sistemi yok. Yangın söndürme sistemi ise tarihi eserlerin hiçbirinde bulunmuyor. Elektrik tesisatları, yanar kablolardan yapılmış. Rapora göre Topkapı’dan Beylerbeyi Sarayı’na, Adile Sultan Kasrı’ndan Florya Atatürk Köşkü’ne, Mısır Çarşısı’ndan Sirkeci Garı’na kadar kentteki 18 saray, 4 köşk, 14 han, 4 tarihi çarşı, 2 tarihi gar, 5 medrese ve 5’i kasırdan oluşan toplam 52 tarihi yapı her an yanabilir.

Raporu hazırlayan AFAM Başkanı Yard. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, “Feriye Sarayları, hanlar ve yoğun olarak düğün vs organizasyonlarda kullanılan kasırlar bizim tespitlerimize göre şu anda en riskli grubu oluşturuyor. Feriye’ye acil önlem alınmalı. Bu yapılarda ortak olarak teknolojiyle uyumlu yangın izleme, söndürme ve bildirme teşkilatları yok. Bu konuda en şanslı Dolmabahçe Sarayı ile İbrahim Paşa Sarayı’dır” dedi.

‘İTÜ’YLE ÇALIŞMA BAŞLATTIK’

Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Naci Karaağaç, “Galatasaray Üniversitesi’ndeki yangın bize çok ciddi bir uyarıdır. Kabataş’ın çok acil korunaklı hale getirilmesi gerekiyor. Kabataş’ta yangın alarm sistemi var ama söndürme sistemi yok. Fizibilite çalışması yaptırdık. Görülüyor ki şimdiye kadar yaptığımız uygulamalar çok yetersiz. İTÜ’yle çalışma başlattık” diye konuştu.

‘TESİSAT ONARIMINA ONAY YOK’

1854’de Düyun-u Umumiye binası olarak yaptırılan İstanbul (Erkek) Lisesi’nde de durum iç açıcı değil. Bir lise yetkilisi, “Okulumuzda yangın dolapları, içinde söndürme tüpleri ve kovalar var. Onun dışında ne yangın alarm sistemi ne de yangın söndürme sistemi var. 3 yıldır, ‘Elektrik tesisatı acil onarılsın’ diye MEB’e başvuruyoruz. 3 yıldır onay çıkmadı” dedi.

TARİHİ YAPILARDAKİ RİSKLER

Beylerbeyi Sarayı: Yangın söndürme sistemi yetersiz. Elektrik tesisatı çelik korumalı, kablolar boru içinde değil.

Topkapı Sarayı: Asıl gerekli olan gazlı söndürme sistemi, binanın tamamını izleme sistemi, erken algılama sistemi yok.

Feriye Sarayları: Basit alarm sistemleri dışında gerekli uygun donanımlar yok. Yapılar ciddi risk altında.

Yıldız Sarayı: Detay ve teknolojik yangın söndürme ekipmanları yok.
Dolmabahçe Sarayı: Depo kısımlarında kolay yanıcı pek çok madde bulunuyor.

Sepetçiler Köşkü: Yangın algılama, bildirme, söndürme sistemleri teknolojiden uzak.

Hıdiv Kasrı: Elektrik sistemlerine aşırı yükleniliyor. Koruma önlemi yok. (Habertürk) 

Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,972 µs