En Sıcak Konular

Davos gözünü Arap Baharına dikti

25 Ocak 2013 13:06 tsi
Ürdün Kralı bugün Davos'ta konuşacak; Mısır, Lübnan, Libya ve Tunus başbakanları Arap dünyasının geleceğini tartışacak.

Ürdün Kralı Abdullah bu yıl Davos'a gelen siyasi ve iş dünyası liderlerine hitap etmek üzere Dünya Ekonomik Forumu'nda... Arap Baharı ve Suriye'deki gelişmelerin damga vurduğu bu yıl ki toplantıda, bugün ayrıca ABD Senatörü John McCain Suriye'nin geleceği konulu bir panelde yer alıyor. Mısır, Lübnan, Libya, Tunus ve Filistin başbakanları da Arap ülkelerindeki dönüşümleri tartışacak.

Ürdün Kralı Abdullah'ın konuşması Perşembe günü yapılan ve geniş çaplı boykot nedeniyle katılımın rekor düzeyde düşük olduğu seçimlerin hemen ardından geliyor. Rejim yanlısı grupların "kazanması" beklenen seçim reform isteyen İslamcılar tarafından reddediliyor.

Davos toplantılarını Suriye konusunu gündeme taşımak için kullanan BM lideri Ban Ki-moon, iç savaşa bir çözüm bulmak için Güvenlik Konseyi üyelerine çağrıda bulunmuştu.

BM Genel Sekreteri, siyasi arenada da çatışmaların yakında 3. yılına gireceği Suriye'de kötüleşen durumdan derin endişe duyduğunu ifade ederek, ''Dünya liderlerinin, bu meseleye en üst öncelikle ve aciliyet anlayışıyla eğilmeleri gerektiğine inanıyorum. Bu şekilde devam edemeyiz. 60 binden fazla kişi öldü ve durum böyle devam ederse, çok çok daha fazla ölüm, Suriye'den kaçan çok çok daha fazla insan görmek zorunda kalacağız'' dedi.

Mısır Başbakanı Hişam Kandil de aynı gün yaptığı konuşmada artık siyasi geçiş sürecini tamamlayan ülkesinin ekonomisine odaklanmak zorunda olduğunu belirtti.

İlk sivil cumhurbaşkanını seçen Mısır'ın anayasa referandumunun ardından iki ya da üç ay içinde parlamento seçimlerine gideceğini söyleyen Kandil, "tüm demokratik kurumları ile geçiş neredeyse sona erdi. Diğer taraftan, ekonomi üzerinde çok çalışma gerekiyor" dedi.

Gündemdeki bir diğer önemli konu ise İngiltere başbakanı Cameron'un restinin ardından AB'nin geleceği. Bugün ekonomistler ve iş liderleri de küresel ekonomiyi yeniden canlandırmanın yollarını tartışmak üzere toplanacak, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, "Euro'nun Geleceği" konulu forumda yer alacak. (dünyabülteni) 

Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs