En Sıcak Konular

Kabe'de genişletme çalışmaları sürüyor

25 Ocak 2013 11:44 tsi
Kabe çevresindeki genişletme çalışmaları, haftanın 7 günü 24 saat boyunca büyük bir hızla devam ediyor.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında başlanan Kabe çevresindeki genişletme çalışmaları haftanın 7 günü 24 saat boyunca büyük bir hızla devam ediyor. Umre dönemi ile birlikte Müslümanlar da iş makinelerinin gürültüleri altında ibadetlerini yerine getiriyor.

Bir Türk şirketinin, çalışmalarını 400 işçi, mühendis ve mimarlarla üstlendiği Kabe etrafını genişletme çalışmaları için onlarca iş makinesi ve buldozerler kullanılıyor. Kabe çevresindeki makinelerin yerleştirilmesi ise Kabe'nin etrafında yükselen dev vinçlerle gerçekleşiyor. Bu vinçler, Kabe çevresinin dışından aldıkları yıkım makinelerini Kabe'nin yakın çevresine yerleştiriyor ve işleri bitince yeniden Kabe'nin çeşitli yerlerine taşıyor.

Revakların durumu

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın özel talimatı ile Kabe çevresindeki genişletme çalışmalarını üstlenen Türk şirketindeki mühendis ve mimarlar, Türkiye'nin hassasiyet ile üzerinde durduğu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kral Abdullah ile yaptığı görüşmelerde de gündeme taşıdığı revaklar üzerinde büyük bir hassasiyetle duruluyor.

Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün ve Cidde Başkonsolosu Fikret Özer'in çok yakından takip ettiği Kabe etrafını genişletme çalışmaları ile ilgili Suudi yetkililer ve Türk şirketi yetkilileri ile de bir araya gelerek Türkiye'nin gösterdiği hassasiyet üzerinde duruyor.

 Kabe kapısının hemen karşısında başlanan ve 3 yıl süre ile 3 bölümün yıkılarak yerlerine yeni katların çıkacağı çalışmaların birinci etabında yıkımlar hemen hemen tamamlanmak üzere.

Suudi Arabistan'ın yaklaşık 5 yıl kadar önce inşa ettiği Kabe'nin birinci ve ikinci katlarınınKabe kapısı karşısındaki bölümleri, tamamı ile ortadan kaldırılmak üzere.

 Kabe kapısının karşısında 10 yıl önce Merve tepesinin inşası sırasında yıkılan ve sonradan yeniden inşa edilen yapay revakların da büyük bölümü tamamı ile yıkıldı. BöyleceKabe kapısının karşısındaki bölümün dışında revaklar hala duruyor. Kabe kapısının karşısında yıkılan yapay revakların yerine ise yine bu Türk şirketi tarafından şimdiden hazırlanan yine yapay revaklar, yıkılan bölümlerin yeni inşası sırasında yerlerine yerleştirilecek.

Kabe etrafındaki yıkım çalışmaları sırasında ziyaretçilere yönelik güvenlik de en üst düzeyde sağlanıyor. Yüksek koruma duvarları ile çevrilen inşaat alanlarındaki çalışmalar sadece namaz vakitleri sırasında duruyor.

Hacer'ul Esved'in karşısındaki müezzin mahfili, Hilton ve Zemzem Otel ve iş merkezi ile Altın oluk karşısındaki revaklara dokunulmayacak.

aa

Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,677 µs