En Sıcak Konular

Türkiye HeERO Projesi'ne dahil oldu

22 Ocak 2013 17:45 tsi
Türkiye, karayollarında seyreden araçlardaki yolcuların güvenliğini sağlamayı amaçlayan HeERO Projesi'ne dahil oldu...

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, AB tarafından desteklenen HeERO Projesi (Harmonised eCall European Pilot)'nin Türkiye'deki uygulamaları, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nce yürütülecek.

ASELSAN AŞ ile telekomünikasyon (Türk Telekom, Turkcell) ve otomotiv sektöründen firmalar (Tofaş, Renault), İçişleri Bakanlığı'nın alt yüklenicileri olarak projede yer alacak.

Projeyle, 112 acil çağrı numarasına bağlı çalışan araç içi acil çağrı sistemi aracılığıyla, yardıma ihtiyaç duyan ya da kaza yapan araçlardaki yolcularla anında iletişim kurularak, ekiplerin olay mahalline en kısa sürede sevk edilmesini hedefleniyor.

Bu sisteme sahip araç, kaza yaptığında, sistem otomatik olarak devreye girip 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arıyor. Merkezi arayan aracın konum bilgisi araçtaki GPS aracılığıyla belirlenip, araçtaki sensörler sayesinde de hasar miktarı yaklaşık hesaplanabiliyor.

Manuel ya da çarpmayla devreye giren sistem sayesinde, araçtaki kişiler ile 112 Acil Çağrı Merkezi'nde bulunan görevliler (polis, jandarma, ambulans, itfaiye) karşılıklı görüşebiliyor.

Yolcular bilincini kaybetse dahi ''eCall'' sinyali alındıktan sonra acil yardım ekiplerince kaza yapan araca ulaşılıp, kazazedelere gerekli müdahale yapılabiliyor. Sistem sayesinde yüzlerce kişinin hayatının kurtarılabileceği belirtiliyor.

2011–2013 arasında, 9 Avrupa ülkesi 112 altyapısını kullanarak, birlikte çalışabilir araç içi acil çağrı sistemini kurmaya başladı. Projeyle, pilot ülkelerdeki uygulamaların Avrupa Standardizasyon Kurumu'nun belirlediği standartlar çerçevesinde değerlendirilerek, tüm AB ülkelerinde uygulama birliğinin sağlanması hedefleniyor.

AB ülkelerinde 2015'ten itibaren tüm araçların bu sisteme uyumlu halde üretilmesi ve ülkelerin de acil çağrı merkezlerini ''e-Call'' çağrılarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlemeleri bekleniyor.

HeERO Projesi'nin Uygulama Alanı

HeERO 1 Projesi, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Hollanda, İtalya, Romanya ve İsveç tarafından yürütülüyor. 2013–2015 yılları için AB tarafından HeERO 2 projesine 3 milyon avro ödenek ayrılmış olup, 1 Ocak 2013'te 9 pilot ülkeye ilave olarak 6 yeni ülke projeye dahil edildi.

HeERO 2 Projesi'nin pilot ülkeleri Türkiye, İspanya, Bulgaristan, Lüksemburg, Danimarka ve Belçika oldu. Sistem tüm AB ülkelerinin yanı sıra Norveç, İzlanda ve İsviçre'de de uygulamaya konulacak.

SİSTEMİN AMACI

HeERO Projesi, AB ülkelerinde araç içi acil çağrı sistemini oluşturmayı ve Avrupa'da uygulama birliği altyapısını gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Böylece Avrupa'da seyahat eden herhangi bir aracın, ciddi kaza anında ''eCall'' servisini kullanabilmesi sağlanıyor.

Bunun için proje kapsamındaki bütün ülkelerin birlikte çalışması, aynı teknolojiyi kullanmaları, 112 Acil Çağrı Merkezlerindeki iş ve işlemlerin standart hale getirilmesi ve ülkelerin eCall servislerinin uyumlu çalışması büyük önem taşıyor.

Sistemin avantajları

Araçlardaki ''eCall'' cihazı, kaza anında ciddi darbe ikazı alır almaz, en yakın 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak kaza yerinin coğrafi koordinatlarını ve araçla ilgili diğer bilgileri çağrı merkezine iletebiliyor. Araçtakiler bilinçlerini kaybetse bile sistem, kurtarma ekiplerine kazanın olduğu yerin bilgisini ve araçtaki hasar miktarını verebiliyor.

Sistemin devreye girmesiyle kaza yapan araçtaki konuşmalar, 112 Acil Çağrı Merkezi'ndeki görevlilerce dinlenebiliyor. Ekipler dakikalar içinde olay yerine intikal ederek, olaylara müdahale edebiliyor. Aynı cihaz bir buton aracılığıyla manuel olarak da acil çağrı yapabiliyor.

(AA)



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs