En Sıcak Konular

Kosova ve Sırbistan arasında sular durulmuyor

22 Ocak 2013 16:56 tsi
Kosova ve Sırbistan liderleri son görüşmede bazı konularda mutabakata varırken iki ülke arasındaki çekişmeler dinmek bilmiyor...

Kosova ve Sırbistan liderleri, devam eden müzakereler kapsamında, geçtiğimiz günlerde yeniden görüştüler. Bu defa gündemde gümrüklerin idaresi ve vergiler vardı. Görüşme sürecinde önemli adımlar atıldı.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arabuluculuğunda 17 Ocak'ta Brüksel'de bir araya geldiler. Taçi ile Daçiç arasında dördüncüsü yapılan görüşmeler, akşam saatlerinde başladı ve gece yarısına kadar devam etti. İki başbakanın bir araya geldiği toplantıda Kosova - Sırbistan arasında geçici gümrük anlaşmasına varıldı.

Müzakerelerin son ayağıyla ilgili konuşan AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, aralık ayında varılan sınırların entegre yönetimi anlaşması çerçevesinde, tarafların gümrük vergilerinin ortak toplanması konusunda da anlaştıklarını belirtti.

Sırp başbakan İvitsa Daçiç ise, bilinen tavrını toplantılar sonrasında yaptığı açıklamaya da yansıttı. Daçiç "Sırbistan Kosova'yı tanımıyor ama geçici olarak onun toprak bütünlüğüne saygı göstermektedir" dedi. Saat 20.00'de başlayan ve gece yarısı sona eren toplantı şimdiye kadar yapılan görüşmelerin en uzun soluklusu oldu. İki başbakan Şubat ayında tekrar görüşecek.

SIRPLAR UÇK ANITINI SÖKTÜLER

Preşova'dan gelen bir haber, Kosovalı Arnavutların tepkisi çekti.

Savaş sırasında hayatını kaybeden Kosova Kurtuluş Ordusu mensupları için yapılan bir anıt, Sırp jandarması tarafından sökülerek, bilinmeyen bir yere taşındı.

Kosova'nın Preşova vadisindeki UÇK anıtı, Sırp jandarması tarafından kaldırılması, provokasyon kokuyor. Çünkü Sırp jandarması kaldırma işlemi için sabahın erken saatlerini seçti. Maksat muhtemel protestoların önüne geçmek, diye açıklandı. Anıtın söküldüğü saatlerde çevrede alınan emniyet tedbirleri de dikkat çekiciydi.

Belediye binası önündeki anıtın kaldırılması sırasında yaklaşık 300 kadar da Sırp polisi görev yaptı.

Anıtın kaldırıldığı alan tamamen temizlendi ve hiçbir iz bırakılmadı.
Sırbistan başbakanı ivitsa Daçiç, anıtın illegal bir şekilde dikildiğini söylerken, Kosova hükûmeti ise Preşova'daki kahramanlar anıtının Sırp jandarması tarafından kaldırılmasını sert bir dille kınadı. Ayrıca Kosova hükümeti, Sırp jandarmasının anıtı kaldırmasından sonra olabilecek muhtemel provokasyonların önüne geçmek için, bölgede yaşayan Arnavutları ikaz etti. Preşova'da yaşayan Arnavutlar da düzenledikleri gösteriyle abidenin kaldırılmasını protesto ettiler.

KOSOVA'DA İÇ SİYASİ ÇEKİŞMELER

Başbakan Taçi yönetimindeki hükümet bir yandan Sırbistan ile müzakereleri yürütüp, ekonomik kriz gibi meselelerle baş etmeye, diğer yandan ülke içindeki muhalefetin tepkisini göğüslemeye çalışıyor. Muhalefetin talebi seçim ve özelleştirme politikalarını belirleyen kanunların değişmesi... Taçi'nin eleştirildiği bir diğer konu da Sırbistan ile yapılan müzakereler... Enteresan olan durum şu: Bu eleştiriler muhalefetten değil Taçi'nin kendi partisinden geliyor. Parti içerisinde yaşanan gerilim, başkan yardımcısı ve meclis başkanının istifasını getirdi. Bu gelişmelerle köşeye sıkışan Taçi parlamentoda desteğini artırabilmek için yeni arayışlar içerisinde... Kosova'da artık hükümetin icraatlarından ziyade, Kosova Demokrat Partisi'nin son seçimlerde yüzde 11'lik oy oranına ulaşan Kosova'nın Geleceği için İttifak partisiyle beraber yeni bir hükümet kurup kurmayacağı tartışılıyor.

HARADİNAY İLE KOALİSYON ÜMİDİ

Muhalif hareketler Haşim Taçi'nin elini giderek zayıflatırken, Lahey'den aklanarak gelen Kosova Kurtuluş Ordusu eski Komutanı Ramuş Haradinay'ın alternatif hükümet çabaları hız kazanıyor.

Tahminler, Haradinay'ın 2014'teki genel seçimlerde dikkate değer bir sonuç alacağı yönünde...

Eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanan Kosova eski başbakanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu'nun eski komutanlarından Ramuş Haradinay'ın beraat etmesi, Kosova'daki siyasi havayı değiştirdi. Görkemli bir dönüş töreniyle karşılanan Haradinay, "genel seçimlerin tahmin edilen tarihte yapılacağını ve gelecek seçimlere daha güçlü çıkacağını" belirtiyor. (KuzeyHaberAjansı) 

Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs