En Sıcak Konular

33 yıllık PKK şeması ortaya çıktı

20 Ocak 2013 11:46 tsi
33 yıllık PKK şeması ortaya çıktı 12 Eylül darbe davası mahkemesine gönderilen belgeler arasında 1 Şubat 1980 tarihli PKK şeması çıktı.

Şemada PKK’nın adı: Apocular Ulusal Kurtuluş Ordusu.

12 Eylül öncesi sıkıyönetim toplantısının gizli tutanakları 32 yıl sonra eski Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesiyle ortaya çıktı. Mahkemeye, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nca gönderilen “gizli” ibareli belgeler arasında dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e sunalan PKK şeması da bulunuyor. 1 Ocak 1980 tarihli raporun ekinde yer alan 1 Şubat 1980 tarihli şemada PKK’nın ilk yapılanmasına yer veriliyor.

Sakine Cansız Hozat sorumlusu

Şemada, Abdullah Öcalan’ın adı Genel Sekreter olarak geçerken, Cemil Bayık ise yardımcısı olarak görülüyor. Paris’te geçen hafta infaz edilen Sakine (Polat) Cansız şemada Elazığ-Malatya- Hozat-Çemişgezek sorumluları arasında gösteriliyor.

PKK’nın ilk eylemleri, Öcalan’ın doğup büyüdüğü yer ile eğitimi durumu da anlatılan raporda, “Abdullah Öcalan AYÖD’den ayrıldıktan sonra doğu ve güneydoğu illerini gezerek kendisine taraftar toplamış ve örgütün ilk çekirdeğini oluşturarak bölge sorunlarını tesbit etmiştir” deniliyor.

Raporda yer verilen, 16 Nisan 1980’de yapılan toplantıda Süleyman Demirel’in Abdullah Öcalan ile ilgili şu sözleri dikkat çekiyor: “Bölücü örgütlerin içerisinde en tesirlisi Apo’dur. Yüzde 40 ile yüzde 45 civarında mensuplarının tutuklanmış olmasına rağmen Apo hâlâ seyrini, tesirliliğini sürdürüyor.”

Darbe öncesi toplantılar...

Gizli belgeler arasında söz konusu dönemde devletin zirvesinde yapılan toplantılara ait tutunaklar da yer alıyor. Tutanaklara göre Ağustos 1980’de gerçekleşen, Süleyman Demirel’in başkanlığındaki sıkıyönetim toplantısında Koordinasyon Başkanı Tümgeneral Selahattin Canbazoğlu bir sunum yapıyor. Canbazoğlu’nun sunumunda yer verdiği sözleri tutanaklara şöyle yansıyor: “İdeolojik olaylar ve cana kıymalar önlenememekte ve hatta görünüşe bakıldığında da şekil ve yön değiştirerek tırmandırıldığı müşahade edilmektedir. Kamuoyunda Meclislere ve anayasal kuruluşlara karşı artan bir güvensizlik hissi oluşmaktadır. Anayasal kuruluşlar ve siyasi partiler arasındaki ilişkiler istenen düzeyde ahenkli ve iyi olmadığından halk tedirgindir.”

pkksemasi-001.jpg


taraf



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs