En Sıcak Konular

'Sırbistan NATO'ya üye olmak istemiyor'

18 Ocak 2013 18:47 tsi
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Karadağ'ın tarihi Çetinye kentinde Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç'le görüştü.

Nikoliç, Çetinye kentindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Sırbistan ve Karadağ'ın çok sayıda ortak hedefleri olduğunu dile getirdi.

Sırbistan'ın NATO'ya üye olmak istemediğini belirten Nikoliç, ''Ancak Karadağ NATO'ya üye olma yolunu seçti. Biz Karadağ'ın bu kararını bir yanlışlık olarak algılamıyoruz ve bizi tehdit etmeyen hiçbir şeye de karışmıyoruz. Karadağ'ın NATO'ya üye olması Sırbistan'ı tehdit etmiyordur'' diye konuştu.

Nikoliç, 2006'da yapılan referandumun ardından Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Karadağ'a, 2012 yılının mayıs ayında Cumhurbaşkanı görevine seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Tomislav Nikoliç, "Karadağ ile Sırbistan'ın en iyi komşuluk ilişkileri içinde olması normal bir durumdur" dedi.

 Nikoliç, ''Aynı insanların yaşadığı iki ülkenin birbiriyle huzur ve iş birliği içinde yaşaması çok büyük önem taşımaktadır. Sırbistan, Karadağ'a kendisine ne istiyorsa onu ister" ifadesini de kullandı.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine doğru Karadağ'ı zorlu bir yolculuk beklediğine işaret eden Tomislav Nikoliç, Sırbistan'ın, AB üyelik yolunda Karadağ'ın izinden gitmeye ve üstesinden gelebilecekleri birçok zorluğu yenmeye de hazır olduklarını vurguladı.

Daha önce Sırbistan ve Karadağ arasındaki ilişkilerde bir durgunluğun yaşandığını ifade eden Tomislav Nikoliç, Sırbistan'ın hem Karadağ hem de Balkanlar'daki bütün ülkelerle verimli iş birlikler geliştirmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Nikoliç, "Hem Sırp hem de Karadağlılar, hem Sırbistan hem de Karadağ'da kendilerini öz ülkelerinde hissetmeleri gerek" şeklinde sözlerini tamamladı.

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ise Sırbistanlı mevkidaşı Nikoliç ile yaptıkları görüşmede ekonomik ilişkiler, özellikle iki ülke arasındaki raylı sistemlerin yeniden yapılanması ve her iki ülkenin yararlanacağı bazı projelerin ele alındığını dile getirdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi gerektiğine işaret eden Vuyanoviç, iki ülke yetkililerin daha sık bir araya gelmesi gerektiği ve özellikle AB yolundaki tecrübeler ve ekonomik ilişkiler konusunda daha güçlü iş birlikler kurmaya yönelik faaliyetlerin yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, başkent Podgoritsa'da bugün Karadağ'ın Başbakanı Milo Cukanoviç ve Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç ile görüşecek.

3 haziran 2006 tarihinde gerçekleşen referandumun ardından Sırbistan'dan ayrılarak bağımsılzığını ilan eden Karadağ ile Sırbistan arasındaki diplomatik ilişkilerde bir durgunluk yaşanmıştı. Sırbistan'ın eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in referandumun düzenlediği 2006 yılındaki ziyaretin ardından düzelmeye başlayan ilişkiler, Karadağ'ın 2008'de ilan edilen Kosova'nın bağımsızlığını tanımasıyla yeniden durgunluk yaşanmıştı. Tadiç'in 2010'da Podgoritsa'ya yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki temel isyasi ilişkilerin düzelmesine yol açmış, fakat raylı sistemler ve benzer ekonomik projelerdeki iş birliği konusunda bugüne kadar bir ilerleme sağlanamamıştı.

aa



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs