En Sıcak Konular

Fransa'nın Mali'de ne işi var?

18 Ocak 2013 17:10 tsi
Fransa'nın Mali'de isyancı güçlere karşı yaptığı operasyon devam ederken Cumhurbaşkanı François Hollande'ın "Fransa'nın Mali'de hiçbir ekonomik çıkarı yoktur" sözleri tartışılmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler'e üye 192 ülke içerisinde kişi başına düşen GSMH'ya göre 170. sırada yer alan Mali, zengin altın madenleri bakımından ise Afrika'nın ilk üç ülkesi arasında. Birçok yeraltı kaynağı henüz keşfedilemeyen Mali'nin bazı kaynakları ise kullanıma açılmadı. Jeologların hemfikir olduğu diğer bir konu ise ülkede zengin uranyum kaynaklarının bulunduğu.

Kanadalı madencilik şirketi Rockgate daha önce ülkenin başkenti Bamako'ya 350 kilometre mesafedeki Falea'da maden arama ruhsatına elde etmişti. 15 Kasım'da da Kanadalı şirketin Güney Afrika'nın maden devi DRA Grup ile Falea'da ortak fizibilite çalışması yürüttüğü açıklandı. Uranyum, gümüş ve bakır madenlerinin zengin olduğu bölgede gizli yürütülen çalışmalarda yılda 12 bin ton civarında uranyum elde edilebileceği belirtiliyor. Bu miktar Fransız şirketi Areva'nın Nijer'de 2012 yılında elde ettiği uranyum oranının 4 kat daha fazlası. Areva'nın da ülkenin Senagal sınırındaki şehri Saraya'da maden aramak için nabız yoklamayı sürdürdüğü belirtiliyor. Bu arada 2011 yılında Fransız medyasına yansıyan haberlerde, Mali'de 40'ın üzerinde benzin istasyonu bulunan Fransız petrol şirketi Total'in de petrol arama çalışmaları için girişimde bulunduğu iddia edilmişti.

OPERASYON KARARI MECLİSTE GÖRÜŞÜLMEDEN ALINDI

Fransa'nın Mali'ye gerçekleştirdiği operasyonun üzerinden geçen 1 haftalık sürenin ardından tepkiler de yükselmeye devam ediyor.

Eski başbakanlardan Alain Juppe operasyonun amacının ne olduğunun iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Juppe, operasyonda kara kuvvetlerinin kullanılmasının da çok riskli bir durum oluşturduğunu hatırlatarak, "Durumu kontrol etmenin zor olmasından korkuyorum." vurgusunda bulundu.

Sol Parti milletvekili Andre Chassaigne de operasyona mecliste görüşülmeden karar verilmesini eleştirdi. Milletvekili, Fransa'nın BM ve Afrika Birliği tarafından açıkca belirlenen yetki çerçevesinde operasyona dahil olması gerektiğini savundu.

OPERASYONUN GÜNLÜK MALİYET 400 BİN EURO

Fransa'nın Mali'ye yaptığı operasyonun maliyeti de tartışılan konuların başında geliyor. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, şu an itibariyle bununla alakalı bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtirken, maliyetin kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı. BFM Business'in haberine göre ise Mali'ye yapılan operasyonun günlük maliyetinin 400 bin Euro. Fransa'nın 2013 yılında yurtdışındaki askeri operasyonlara ayırdığı fonun ise 630 milyon Euro'yu bulabileceği belirtiliyor.

2002-20012 yılları arasında Meclis Savunma Komisyonu Başkanlığını da yürüten UMP Milletvekili Guy Teissier de Mali'de gerçekleştirilen operasyonun uzun ve pahalı olacağını vurgulayarak, "Hükümet bu ekstra maliyeti karşılamak için gerekli kaynağı nasıl bulacak?" sorusunu yöneltti.

Fransa, Mali'nin kuzeyini işgal edip başkent Bamako'ya doğru ilerleyen ayrılıkçı güçleri durdurmak için 11 Ocak'ta askeri operasyon başlatmıştı.

CİHAN

Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs