En Sıcak Konular

Türkiye'nin Mali işgaline karşı tavrı nedir?

18 Ocak 2013 13:39 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mali'de tek taraflı müdahalelere karşı olduklarını belirterek, yürütülen çalışmaların BM çatısı altında olması gerektiğini söyledi.

Mali'deki durum konusunda değerlendirmede bulunan Davutoğlu, son dönemde Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmelere paralel olarak bölgenin hemen güneyinde kritik ve hassas bir kuşak oluştuğuna dikkati çekti.

Mali'deki durumun kritik bir konu olduğunu, Mali'nin Sahra bölgesinin merkez ülkesi konumunda, köklü medeniyete sahip bir ülke olduğunu belirten Davutoğlu, özellikle Türk medeniyetinin de izlerini barındıran Timbuktu'nun korunması gereken bir şehir olduğunu kaydetti.

Mali'de yaşananların aslında daha önce birçok yerde görülen bir senaryo olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, ''Türkiye'nin Mali'ye ilişkin politikası çok açık ve nettir. Mali'nin toprak bütünlüğü ve demokratik ortamın tekrar inşası konusunda Afrika Birliği ve İİT ile pek çok girişimin içinde yer aldık'' dedi.

Fransa'nın Mali'ye yönelik operasyonuna ilişkin soru üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Biz bu meselenin öncelikle Mali içinde, daha sonra Afrika Birliği ve ECOWAS içinde ve onların katkılarıyla çözülmesine büyük önem veriyoruz. Ne zaman bu tür sorunlar uluslararasılaşırsa, daha çetrefilli bir hal alabiliyor.

Önemli olan bu çalışmaların BM şemsiyesi altında yürütülmesidir. Hiçbir ülke tek başına veya bir ülkeyle birlikte müdahalelerde bulunmamalı. BM şemsiyesi altında ve Afrika Birliği ve ECOWAS'ın yürütüğü çalışmaların bir parçası olarak ve onlara destek olarak bu çalışmalar yürütülmeli.''

''Mali gündemli olağanüstü toplantı için girişimde bulunduk''

Dün İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'yla bu konuyu telefonda kapsamlı biçimde görüştüğünü belirten Davutoğlu, Şubat ayı başında Kahire'de yapılacak İİT toplantısında, Mali'nin, en önemli gündem maddelerinden biri olmasını rica ettiğini söyledi.

Toplantıya kadar bir eylem planı ve yol haritası hazırlanması ve oradaki durumu araştıracak ve raporlayacak bir ''fact-finding mission'' çalışması yapılması önerisi sunulduğunu da anlatan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde atılacak adımlar konusunda İİT bünyesindeki çalışmaların sürdürüleceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Muhtemelen bir hafta 10 gün içinde, zirve öncesinde dışişleri bakanlarının da katılabileceği olağanüstü bir toplantı yapılması konusunda resmen Türkiye olarak girişimde bulunduk.

Zirve öncesinde, zirveden bağımsız olarak gelecek hafta, mümkünse 27'sinde, İİT'nin Yürtüme Komitesi'nin Mali gündemiyle olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda dün bir girişimde bulunduk.''

AA



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs