En Sıcak Konular

Cezayir'de rehineler kayıp

18 Ocak 2013 13:04 tsi
Cezayir askerlerinin bir doğal gaz tesisinde direnişçiler tarafından rehin alınan çalışanları kurtarmak için düzenlediği operasyonla ilgili belirsizlikler sürüyor.

Dünkü operasyonun ardından bazı direnişçilerle, rehinelerin kayıp olduğu belirtiliyor.

Doğrulanamayan bazı haberlere göre, direnişçiler bazı rehineleri muhtemelen doğal gaz tesislerinde tutmaya devam ediyor. Daha önce de rehinelerin küçük gruplar halinde farklı yerlerde tutulduğu belirtilmişti
.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ayn Emnas'taki "terörist olayın devam ettiği" belirtildi. Rehineler arasında 20 İngilizin olduğu biliniyor.

Cezayir haber ajansı APS, baskın sırasında bazı direnişçilerin yanı sıra ikisi İngiliz ikisi de Filipinli olmak üzere, dört yabancı rehinenin öldüğünü duyurdu. Direnişçilerin işçileri taşıyan otobüse yaptıkları baskın sırasında da bir İngiliz ile bir Cezayirli hayatını kaybetmişti.

Rehinelerden haber yok

Direnişçilerin sözcüsü ise Moritanya haber ajansı ANI'ye yaptığı açıklamada, Cezayir askerlerinin rehineleri kurtarmak için Perşembe günü yaptığı operasyon sırasında helikopterden açılan ateş sonucu 35 rehine ile 15 direnişçinin öldüğünü söyledi.
İrlanda Hükümeti bir vatandaşının serbest kaldığını duyurdu. Amerikalı yetkililer operasyon sonunda kurtarılan beş Amerikalının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

Japonya ise rehineler arasında bulunan üç vatandaşının kaçtığını fakat diğer 14'ünün akıbetinin bilinmediğini duyurdu. Japonya dün düzenlenen operasyona tepkisini ifade etti.

Norveç dört vatandaşının kaçtığını, birinin hastanede tedavi altında olduğunu, fakat 8'i hakkında bilgi sahibi olmadığını açıkladı.
Fransa ise iki vatandaşının emniyette olduğunu belirtti.

Direnişçiler, Perşembe günü en az 34 rehinenin öldüğünü öne sürmüştü. Baskın sırasında 14 direnişçinin öldüğü ve yedi rehinenin kurtulduğu haberleri gelmişti.

Sebep Mali'ye müdahale mi?

Cezayir İçişleri Bakanı Daho Veled Kabila'nın açıklamasına göre,direnişçiler Kuzey Afrika'daki El Kaide örgütünün liderlerinden Muhtar Belmuhtar'a bağlı.

Yabancıları rehin alan gruptan geldiği öne sürülen bir bildiride, Mali'nin kuzeyini kontrol eden İslamcılara yönelik Fransız askeri müdahalesine son verilmesi isteniyordu.

Cezayir, Mali operasyonu öncesinde Fransa'ya hava sahasını açmıştı.

Cezayir İletişim Bakanı Mohand Said Oubelaid,direnişçileri, "Cezayir'i Mali sorununa karıştırmak, ülkenin istikrarını bozmak ve doğal gaz altyapısına zarar vermekle" suçladı. (BBCTurkçe) 

Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,270 µs