En Sıcak Konular

IMF Başkanı uyardı

18 Ocak 2013 11:03 tsi
IMF Başkanı uyardı Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde dün düzenlediği basın toplantısında 2013 yılı genel değerlendirmesi yaptı, başta gelişmiş ülkelerdeki liderlere seslenerek, 2008 krizinden bu yana gösterilen kararlı tutumdan vazgeçmemeleri çağrısında

Başkanı Christine Lagarde, 2013 yılının ilk basın toplantısında ihtiyatlı bir iyimserlik sergiledi: “Ekonomik çöküşü önledik, tekrar aynı kriz ortamına dönmekten kaçınmalı ve kaydedilen ilerlemeyle yetinip rahat davranmamalıyız”

Christine Lagarde, 2008 krizinin tam bir ekonomik çöküşe dönüşmemesinde başta Amerika ve Avrupa Birliği merkez bankalarıyla, hükümetlerin aldığı önlemlerin etkili olduğunu söyledi. Ancak daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı.

Lagarde, “Her ne kadar ekonomiden iyi sinyaller gelse de, piyasalar iyi haber beklentisine girse de, bu politikacıların işi yavaştan almasını ve her şey normale dönmüş gibi davranmasını gerektirmiyor” görüşünü savundu. Orta vadeli planlardan kaygılı olduklarını söyleyen Lagarde, küresel ekonominin yeniden kriz ortamına girmemesi için yapılacak işleri ise şöyle sıraladı: "Belirsizlikleri ortadan kaldırmak kilit önem taşıyor. Çünkü belirsizliğin kaldırılması güvenin inşası açısından, mali istikrarın sürdürülebilmesinde temel bir kriter. Bu yüzden de Avrupa Merkez Bankası’nın gevşek para politikasını sürdürmesi, faizleri düşürmeye devam etmesi, talebin devamını sağlaması açısından gerekli bir adım. Avrupa bankacılık sisteminin entegrasyonu konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Amerika’da da tüm tarafların biraraya gelerek borçlanma tavanı ve orta vadede borçların azaltılması konusunda yanlış politik kararlar alınmasını engellenmesi şart."

Christine Lagarde, uyarı ve tavsiyelerinde finansal reform konusunu da öne çıkardı ve piyasalara çeki düzen vermek için başlatılan yapısal reformların tamamlanmasını istedi. Lagarde, bu konuda ilerleme sağlansa da son dönemde özellikle finans şirketlerinin gösterdiği direnç yüzünden reformların yavaştan alındığını, yumuşatıldığını ve uygulamanın geciktirildiğini kaydetti. Lagarde, finans çevrelerinin reformlar konusunda gösterdiği direncin mutlaka yenilmesi gerektiğini söyledi.

Christine Lagarde’ın, küresel ekonominin sağlığı açısından sunduğu bir diğer reçete de istihdamın güçlendirilmesi konusuydu.

Lagarde, "Reel ekonomi üzerinde odaklanmamız gerekiyor. İstihdam yaratacak büyüme koşullarını yaratmamız şart. Büyüme için istihdama, istihdam için büyümeye ihtiyacımız var," şeklinde konuştu.

Christine Lagarde, büyümenin de dünyada tüm gelir gruplarını kapsayıcı şekilde olması gerektiğinin altını çizdi. Bu çerçevede dengeli büyümenin önemine dikkat çeken Christine Lagarde, büyümenin çevre açısından sürdürülebilir; küresel iklim değişikliğine karşı verilen mücadeleyi destekler nitelikte olması gerektiğine de işaret etti. (Amerikanınsesi) 

Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,269 µs