En Sıcak Konular

Birand'ın ölümü medya dünyasını yasa boğdu

18 Ocak 2013 10:50 tsi
Mehmet Ali Birand'ın ani ölümü medya dünyasını yasa boğdu. Bir çok kurum ve isim Mehmet Ali Birand için başsağlığı mesajı yayınladı.

Mehmet Ali Biran'ın ani ölümü bütün medya dünyasını ve isimleri yasa boğdu. Bir çok kurum ve kişi başsağlığı mesajları yayınlayarak usta gazeteci için üzüntülerini dile getirdiler. Bu isimler arasında Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'de yer alıyor.

TGC

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Mehmet Ali Birand'ın ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda "Değerli Üyemiz, Sürekli Basın Kartı sahibi Mehmet Ali Birand'ı kaybettik. Mehmet Ali Birand'ı sevgi ve saygıyla anarken ailesine ve topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" dedi.

Mehmet Ali Birand 1941 yılında İstanbul'da doğdu.Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. Mesleğe 1964 yılında Milliyet Gazetesi'nde başladı. 1972 de Milliyet Gazetesi Avrupa editörü oldu ve Brüksel bürosunu kurdu. 1984 yılında Milliyet Moskova bürosunun kuruluşunu üstlendi. Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapan Birand, 1985 de TRT de başlayan ve sonraları Show TV de devam eden 32. Gün Programını hazırladı ve sundu.

1992-1995 yılları arasında Show TV ana haber bülteni sunuculuğu görevini
üstlendi. Türkiye'nin içinde bulunduğu durumları anlatan ve Türk siyasetini içeren
birçok sayıda kitap yayınladı. Bunların arasında Türk Ordusunun Yapısı, 12 Eylül Askeri Darbesi,1974 Kıbrıs Çıkartması ve Türk Yunan ilişkilerini anlatan kitapları İngilizce, Almanca ve Yunanca'ya çevrildi.

Günümüzde CNN Türk yönetiminde yer alan Birand'ın, haber programları Manşet ve 32 .Gün'ü CNN Türk'te yayınını sürdürüyor,Birand ayrıca Kanal D Genel Yayın Yönetmeni idi ve Kanal D ana haber bültenini sunmaktaydı. Evli ve bir çocuk babası Birand, Fransızca ve İngilizce biliyordu. TV programcısı ve yazar olarak ulusal ve uluslararası bir çok ödülün sahibiydi. Birand Fransız "Chevalier de L'Ordre National de Merite" ünvanına sahipti.

ÇGD

Çağdaş Gazeteciler Genel Başkanı Ahmet Abakay'ın M.Ali Birand için başsağlığı mesajı şöyle:

Gazeteci Mehmet Ali Birand yaşamını yitirdi.Birand yaşamı boyunca önemli yapıtlara imza atmıştır. Birand'ı ve onun gazeteciliğini sevenler, sevmeyenler ve eleştirenlerin sayısı çoktur. Biz de ÇGD' liler olarak zaman zaman M.Ali Birand'ı eleştirenler arasında yer aldık. Ancak bu değerlendirmeler Birand'ın önemli ve yetenekli bir gazeteci olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Ailesine,yakınlarına,çalışma arkadaşlarına ve meslektaşlarımıza başsağlığı diliyoruz.

Gül: Yeri doldurulamayacak bir gazeteciydi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand'ın vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Yakından tanıdığım ve büyük değer verdiğim duayen gazeteci Mehmet Ali Birand'ı her zaman saygı, sevgi ve takdirle hatırlayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, usta gazeteci Mehmet Ali Birand'ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Gül, Birand'ın vefatından derin bir üzüntü duyduğunu belirterek, "Dünden bu yana devam eden umutlu bekleyişin ardından, bugün maalesef Mehmet Ali Birand'ı kaybetti. Türkiye'nin başı sağ olsun. Mehmet ali Birand, renkli kişiliği, kendine has üslubu, cesareti, bilgisi, tecrübesi, başarılı meslek kariyeri, yetiştirdiği değerli gazeteciler ve Türkiye'nin önemli meseleleri konusunda açık sözlülükle savunduğu fikirleriyle; sevilen, sayılan, yeri doldurulmayacak bir gazeteci ve haberciydi. Gazeteciliğin ve televizyon haberciliğinin sembol ve öncü ismi Mehmet Ali Birand, köşe yazarı, haber programları, dünya çapında ses getiren röportajları, yakın tarihimizi aydınlatan belgeselleri ve yazdığı kitaplarla Türk basınında fark yaratmıştır. Yakından tanıdığım ve büyük değer verdiğim duayen gazeteci Mehmet Ali Birand'ı her zaman saygı, sevgi ve takdirle hatırlayacağız. Kendisine Allah'tan rahmet, Birand ailesine ve Kanal D ailesine, sevenlerine, basın dünyamıza başsağlığı diliyorum" dedi

Erdoğan: Birand ile kimyamız çok uyardı

Kanal D'de yayınlanan programa telefonla bağlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Ali Birand'la ilgili özel anılarını paylaştı. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileyen Başbakan Erdoğan,

"Öncelikle tabii Birand'ın vefatından dolayı gerçekten müteessir olduk. Ailesine başsağlığı diliyorum. Kendisini 32. Gün programından tanımıştık. Kendisiyle belediye başkanlığımdan bu yana şahsen tanışırız.

Haydar Paşa Lisesi'ndeki programımız bende çok ciddi anılar bırakan bir programdı. Kimyamız çok uyardı" dedi.

Birand'ın kendisiyle yaptığı en son söyleşinin Ocak ayında olduğunu hatırlatan Erdoğan, "28 Şubat belgeseli için AK Parti Genel Merkezi'ne gelmişti. Söyleşimizin ardından beraber akşam yemeği yemiştik.

Kendisine 'Mehmet Ali bey, ben şu anda çok açım. Sen de açsan beraber çıkalım yukarıda akşam yemeği yiyelim. Benim burada menümdeki en önemli yemek kokoreçtir' demiştim. Bir feryat atmıştı. O feryadı ile birlikte Mehmet Ali beyin kokoreci çok sevdiğini anlamıştım.

Birlikte orada kokoreç yemiştik. O da bizim ayrı bir anımızdı. Tabii mesleği çok seven biriydi. Özel sohbetleri dahi adeta habere dönüştüren bir gazeteci olarak kendisini tanıdım. Çalışkan azimli kararlı bir insandı" ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Birand'ın "Erdoğanlı Yıllar" diye bir belgesel hazırlamakta olduğunu ve kendisinde bunun için söz aldığını anlatan Başbakan Erdoğan, "Kendisini gazeteciliğin yanı sıra belirli hassasiyetleri olan bir kişi olarak biliyorum.

Küçük bir anımızı da aktarmak istiyorum. 2011 yılı Haziran ayında ciddi bir ameliyat geçirmişti. O ameliyat öncesinde beni aradı. Ben de merak ettim niye arıyor diye. 'Senden helallik istiyorum' dedi. 'Hayırdır ne helalliği' dedim. 'Dua istiyorum' dedi.

Dolayısıyla duanın gücüne inanan, önem veren bir insandır. Hatta ben de dedim ki 'Ben bu sabah namaza kalktığımda duamı yapacağım, eşime de söyleyeceğim birlikte dua edeceğiz'.

Nitekim ameliyat öncesinde de ekran aracılığıyla tüm izleyicilerden dua istemişti. Ama ben bir şeyi gördüm kendisinde. Ölümden korkmadığını gördüm. O dua isterken dahi sempatikti. Tebessümüyle beraber o duayı istiyor ve geleceği günleri de orada haber veriyordu" diye konuştu.

Erdoğan, "Ölümü hiç kuşkusuz medyamız açısından ciddi bir kayıptır. Hepimiz şüphesiz öleceğiz. Nerede ne zaman nasıl belli değil. Ben kendisine bu vesileyle bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum, medyamızın başı sağ olsun.

Cemre hanıma, Umur beye o torununa en kalbi duygularla bu temennilerimi iletiyorum. Kendilerine sabır ve metanet temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Mehmet Ali Birand'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Türk basınının önde gelen isimlerinden Mehmet Ali Birand'ı kaybetmenin üzüntüsü içinde olduklarını belirten Sertel, şunları söyledi: "Yoğun bakımdan çıkmasını, yeniden sağlığına kavuşmasını büyük bir umutla bekledik, ancak ne yazık ki mümkün olmadı. Gazetecilik mesleğinin duayenlerinden, Türk basınının önde gelen isimlerinden Mehmet Ali Birand'ın vefatı camiamızı derinden üzmüştür. Hastalığına rağmen, son güne kadar Kanal D Ana Haber Bülteni'yle ekranda yer alan, gazetedeki yazılarını aksatmadan devam ettiren Mehmet Ali Birand'ın gazetecilik sevdası hepimize örnek olmuştur.

Özellikle hazırlayıp sunduğu 32. Gün Programı ile Türkiye'nin yakın tarihine ışık tutan haberlere imza atan Mehmet Ali Birand, Türk basınında önemli bir iz bırakmıştır. Meslek büyüğümüz Mehmet Ali Birand'a Allah'tan rahmet, ailesi, Kanal D çalışanları ve basın camiamıza başsağlığı dileriz."

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU

Halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı çabasıyla, hayaliyle dünyamızdan ayrılan Mehmet Ali Birand'ın hayalinin birgün gerçekleşmesi dileğiyle usta gazeteci Birand'a rahmet, ailesine, basın dünyasına ve Türkiye'ye başsağlığı diliyorum.

Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,284 µs