En Sıcak Konular

Fransa Mali'de asker sayısını arttırıyor

17 Ocak 2013 13:53 tsi
Fransa'ya destek eski sömürgelerinden geliyor.

Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan Ensaruddin, AQMI ve MUJAO militanlarına karşı Mali birlikleri ile birlikte operasyon başlatan Fransa'ya askeri destek daha çok bölgedeki eski sömürgelerinden geldi.
 
Batı Afrika ülkeleri genelkurmay başkanları, Mali'nin başkenti Bamako'da bir araya gelerek beklenen bölgesel müdahale gücü ile ilgili görüşmelerde bulundu. Bölgesel güce liderlik etmesi beklenen Nijerya'nın müdahale için 900 asker göndermesi planlanıyor. Nijerya'nın 190 askeri Mali'ye gönderdiği ifade ediliyor.
 
Nijerya'nın yanı sıra güce Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi Gana, Nijer, Senegal, Burkina Faso ve Togo'nun 500'er, Benin'in ise 300 askerle katılması bekleniyor. ECOWAS üyesi olmayan Çad'ın ise müdahaleye 2000 askerle destek vereceği belirtiliyor.
 
Avrupalıların başlıca köle ticaret merkezi olarak kullandıkları bölgedeki müdahaleye daha çok eski Fransız sömürgesi olan ülkeler destek veriyor. Nijerya ve Gana dışındaki ülkeler yaklaşık 100 yıl boyunca Fransızlar tarafından yönetildi.
 
Fransızların Batı Afrika kolonisini kurduğu bölgede yer alan Benin, Nijer, Senegal, Burkina Faso ve Togo müdahale gücüne destek veriyor. Bu ülkeler Fransa'dan 1960 yılında bağımsızlıklarını elde etti.
 
İngilizlerin 1874'te sömürgeleştirdiği Gana 1957'de bağımsızlığını kazanırken, yaklaşık 100 yıl İngiliz sömürgesi olarak kalan Nijerya ise bağımsızlığını 1960 yılında ilan etti. Eski bir Fransız sömürgesi olan Çad ise 1960 yılında bağımsızlığına kavuştu.
 
Yabancı asker sayısı 6 bini aşacak
 

Fransa'nın Mali'de 800'e yakın askeri bulunuyor. Fransa, önümüzdeki günlerde bu sayıyı kademeli olarak 2 bin 500'e çıkartmayı planlıyor. Bölgedeki ülkelerin vereceği 3 bin 700 askerlik kuvvetle dışarıdan gelerek askeri müdahaleye katılan asker sayısı 6 bini aşacak.
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa'nın operasyonuna oy birliği ile destek verirken uluslararası yardım kuruluşları da, sivillerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirmişti.
 
BM, çatışmalar nedeniyle yaklaşık 145 bin kişinin Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Cezayir'e sığındığını açıklamıştı

trthaber


Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,787 µs