En Sıcak Konular

'Aydınlık’ın iftiraları, MİT raporu gibi sunuluyor'

14 Ocak 2013 16:57 tsi
Fethullah Gülen’in avukatı Orhan Erdemli, müvekkili hakkında çıkan haberler nedeniyle Aydınlık gazetesine tekzip ve düzeltme metni gönderdi.

Susurluk kazasından sonra Aydınlık gazetesinde müvekkili hakkında yer alan iftiraların Perinçek tarafından dönemin Cumhurbaşkanı’na iletildiğini belirten Erdemli, “Cumhurbaşkanı da dosyayı MİT’e göndermiştir. Aydınlık, bunu MİT raporu olarak sunarak gerçekleri ters yüz etmeye çalışmaktadır.” dedi.

Avukat Orhan Erdemli imzasıyla yayınlanan tekzip metni şöyle: “Aydınlık gazetesinin 1, 4, 5 ve 8 Ocak tarihli nüshalarında muhterem Fethullah Gülen hakkında bir kez daha asılsız ve mesnetsiz yayınlar yapılmıştır. Söz konusu yazılarda, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın 1996 yılında Fethullah Gülen hakkında sözde bir rapor hazırladığı; bu raporda ‘Çiller Özel Örgütü, CIA ve kara para ilişkilerinin tespit edildiği…’ şeklinde gerçek dışı iddialar ortaya atılmıştır. İşin gerçek yönü ise şöyledir:

1996 yılında Susurluk’ta gerçekleşen malum kaza sonrasında Aydınlık gazetesinde önce bu iftiralar haber olarak yayınlanmış, daha sonra da gazetenin kurucusu Doğu Perinçek bu haberleri dönemin Cumhurbaşkanı’na bir dosya olarak bizzat vermiştir. Cumhurbaşkanı ise bu dosyayı MİT’e göndermiş, dosya MİT tarafından dönemin Başbakanına sunulmuştur. Yani Aydınlık Gazetesi bizzat kendi hazırladığı ve Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarına taşıdığı iftiraları, bugün MİT raporu ve tespitleri gibi sunarak gerçekleri ters yüz etmeye ve kamuoyunu yanıltmaya çalışmaktadır.

Oysa Aydınlık Gazetesi bu iftiraları yıllar önce de MİT raporu diye sunarak haber yapmıştır. Gazetenin 15 Şubat 1998 tarihli manşeti aynen ‘MİT Raporu: Fethullah, Çiller’le kara para aklıyor’ şeklindedir. Bu yayın nedeniyle Beyoğlu 3. Asliye Hukuk mahkemesinde açılan davada, davalıların gerçek dışı iddialarla Sayın Gülen’in kişilik haklarını ihlal ettiği tespit edilmiş ve aleyhlerinde manevi tazminata hükmedilmiştir. Söz konusu karar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesince oy birliği ile onanarak kesinleşmiştir.

Aydınlık Gazetesi muhtelif sayılarında bu asılsız iddiaları tekrar tekrar yayınlamıştır. Bu yazılar nedeniyle sorumlu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcıları tarafından kamu davaları açılmış, bu davalar sonucunda sanıklar suçlu bulunmuş ve Ceza Mahkemelerin sanıkları çeşitli cezalara mahkum etmiştir.

Yine, Sayın Gülen’in kişilik haklarını ihlal eden bu yayınlar nedeniyle de tarafımızca manevi tazminat davaları açılmıştır. Bu davalarda da Hukuk Mahkemeleri iddiaların gerçek dışı olması nedeniyle Aydınlık Gazetesi aleyhine manevi tazminat kararlarına hükmetmişlerdir.

‘MİT, RAPORUN PERİNÇEK TARAFINDAN VERİLEN BİLGİ NOTU OLDUĞUNU MAHKEMELERE GÖNDERMİŞTİR’

Söz konusu edilen davalarda mahkemelerce MİT Müsteşarlığı’na müzekkere yazılarak, böyle bir rapor olup olmadığı sorulmuştur. MİT Müsteşarlığı mahkemelere gönderdiği cevabi yazılarda, rapor olarak anılan bilgi notunun Doğu Perinçek tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına verilen dosyanın incelenmesinden ibaret olduğunu bildirmiştir.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı da (MASAK) iddiaları araştırmış ve Ankara DGM Başsavcılığı'na sunduğu 20.07.2000 tarih ve ilgi sayılı yazısında 'Fethullah Gülen ve arkadaşlarının 4208 sayılı Kanunun 2. maddesinde sayılan fiilleri işlemek amacıyla kara para elde ettiğine ve bu kara parayı akladıklarına dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını’ bildirmiştir.

Bunca kesinleşmiş yargı kararına ve MİT ile MASAK’ın resmi makamlara sunduğu bilgilere rağmen, yıllar sonra bu iddiaların tekrar ortaya atılması açıkça yasaların ve basın meslek ilkelerinin ihlalini teşkil etmektedir.

Ancak, Aydınlık Gazetesi’nin hukuka aykırı bu tutumunun belli amaçlara yönelik olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu gerçek dışı yayınlarla bir taraftan Sayın Gülen hakkındaki karalama kampanyaları sürdürülürken, diğer taraftan da karar aşamasına gelen ve Aydınlık mensuplarının da sanık olarak yargılandığı davalar etki altına alınmaya çalışılmaktadır.

Bu vesileyle müvekkilimin yasalara aykırı hiçbir faaliyeti bulunmadığını; O’nun bütün çalışmalarının iman, irfan, ilim, ahlak ve fazilet yörüngeli olduğunu, yapılan yayınların hukuka aykırı bulunduğunu kamuoyuna saygılarımızla sunarız.”

Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs