iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Suriye, Mali olur mu?

12 Ocak 2013 09:30 tsi
Suriye, Mali olur mu? Askeri müdahale neden erkene alındı? iyibilgi özel

Batı Afrika ülkesi Mali ordusu ve İslamcı militanlar arasındaki çatışmalar günlerdir devam ediyor. Ülkenin kuzey bölgelerini kontrol eden İslamcı militanlar, hükümetin kontrolündeki güney bölgelerini de ele geçirmeye çalışıyor.

Bu arada Fransa devreye girerek, bölgede İslamcılara karşı hükümete destek için askeri operasyon başlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, ülkesinin öğleden sonra Nijerya ve Senegal'le birlikte Mali güvenlik güçlerinin yanında "terör örgütüne" karşı operasyona başladığını duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı, operasyonun ne kadar süreceğiyle alakalı net bir açıklamada bulunmazken, 'gerektiği kadar' ifadelerini kullandı. 

Ancak burada bir tuhaflık var. Daha üç gün önce  Türkiye'nin Bamako Büyükelçisi Kemal Kaygısız,  Mali'nin kuzeyine yapılması planlanan askeri müdahalenin Mali ordusunun eğitimi ve iklim şartları nedeniyle Eylül ya da Ekim ayını bulabileceğini açıklamıştı.

Mali'nin kuzeyinde kontrolü ele geçiren silahlı gruplara karşı, BM Güvenlik Konseyi'nin yetkilendirmesi çerçevesinde, Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından gerçekleştirilmesi gündemde olan askeri müdahalenin tartışılmaya devam ettiğini anlatan Büyükelçi Kaygısız, muhtemel müdahalenin Mali ordusunun eğitiminin tamamlanması ve yağış mevsiminin bitmesinin ardından Eylül ya da Ekim aylarında beklendiğini belirtmişti.

Oysa şu anda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu da (ECOWAS) Afrika askerlerinin Mali'ye girmesi emrini vererek, Fransa'nın yanında  yer aldı. Belli ki BM'deki süreç "hızlandırılmış" oldu. Bu alelacele müdahalenin sebepleri arkasında muhakkak ki İslamcıların başlattığı taaruz yatıyor. Ancak Başbakan Erdoğan'ın Afrika ziyaretine denk gelmesi de düşündürücü. Türkiye'nin bu süreçte nasıl bir rolü var, bu müdahaleyi destekliyor mu, orası şimdilik meçhul.

 "İslamcılar"a karşı askeri müdahale seçeneğini kısa bir süre içersinde gerçekleştiren Fransa, Libya'daki performansını hatırlatıyor. Bu müdahale ile birlikte söz konusu Afrika olduğunda Hollande de, en az Sarkozy kadar "ciddi" olduğunu göstermiş oldu.

Ancak bu süreç Türkiye açısından hayli önemli dersler taşıyor. Yarın benzer bir senaryo Esad sonrası Suriye için de denenebilir...

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs