En Sıcak Konular

ABD'de silah kontrolü tartışmaları

10 Ocak 2013 20:01 tsi
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başkan Barack Obama'ya silah şiddetinin kontrolüne dair önerilerini gelecek salı gününe kadar göndereceğini söyledi.

     Biden, Beyaz Saray'da sporcular ve vahşi hayat meraklılarıyla görüşmesinin başında silah kontrolü konusunda konuştu. 
     Silah almak isteyenlerin geçmişlerinin araştırılmasında evrensel standartların uygulanması, yüksek kapasitedeki mühimmat cephaneliklerinin satılmasının yasaklanması gibi konularda bir konsensüsün ortaya çıkmaya başladığını belirten Biden, gelecek salı gününe kadar Obama'ya silahlı şiddetinin kontrolüne dair önerilerini göndereceğini söyledi. Bu tarih, Obama'nın ikinci dönemine başlayacağı günden hemen öncesine denk geliyor. 
     Biden, bireylerin yol açtığı kitle katliamlarına dair her sorunu çözemeyeceklerini ama bunu azaltma noktasında bazı ortak noktaların bulunabileceğini ifade ederek, silah şiddetine dair federal kurumların araştırma yapabileceğini kaydetti. Biden, bu noktada, hangi tür silahların kaçakçılığının yapıldığı, insanları öldürürken özellikle ne tür silahların kullanıldığına yönelik bilgilerin gerektiğine dikkati çekti. 
     ABD yönetiminin silahların yol açtığı şiddetin önüne geçmek için çabalarını hızlandırması kapsamında, dün silah güvenliğine dair grupların temsilcileri, silah şiddeti mağdurları ve mağdurların aileleriyle bir araya gelen Biden, bugün de Beyaz Saray'da ABD'deki en büyük silah lobisi olan National Rifle Association'ın (NRA) yetkilileri (Ulusal Tabanca Derneği) ve silah sahipleriyle görüşecek. 
     Ancak NRA şimdiden karşı atağa geçmiş durumda. NRA ve muhafazakar çevreler, silah edinme hakkına yönelik kampanya yürüterek, 19 Ocak gününü ''Silahın Değerbilinirlik Günü'' ilan etti. Bu tarih tam da Obama'nın 21 Ocak'ta ikinci dönemi için yemin edeceği günden iki gün öncesine denk geliyor. Bu nedenle Biden ile NRA ve silah sahiplerinin toplantısının sonucu merak ediliyor. 
     Obama, geçen ay, Connecticut saldırısının ardından, ülkede, silah kontrolüne ilişkin düzenlemelerin araştırılması ve kendisine öneriler hazırlanması için Başkan Yardımcısı Joe Biden başkanlığında kurumlar arası bir ekip oluşturmuş ve bu ekibin bir ay içinde öneriler ortaya koyacağını açıklamıştı. 
     Başkan Obama, 14 Aralık'ta Sandy Hook İlkokulu'nda düzenlenen silahlı saldırıyı başkanlığının en kötü anı olarak nitelemiş ve silah kontrolü konusunun ikinci döneminde en öncelikler arasında yer alacağını söylemişti. 

     Obama'nın bu konudaki adımını, ikinci dönem başkanlığına dair 21 Ocak'taki resmi yemin törenin hemen ardından atması bekleniyor. 

a.a. 



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs