En Sıcak Konular

Kemal Burkay: PKK Türkiye'yi terk etmeli

10 Ocak 2013 15:02 tsi
Kemal Burkay: PKK Türkiye'yi terk etmeli 1993'teki ateşkes sürecinin aktörlerinden HAKPAR Genel Başkanı Kemal Burkay, yeni süreçle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Güçlü bir kamuoyu desteği olduğunu belirten Burkay, "Muhalefet sorumlu davranırsa sonuç almak daha kolay. Bu ağır mirası geleceğe bırakmayalım" dedi

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, İmralı ile başlatılan müzakere sürecini BUGÜN’e değerlendirdi.

1993’te Turgut Özal’ın çabaları sonrasında, Öcalan’ın süresiz ateşkes ilan ettiği basın toplantısına Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Sekreteri olarak katılan Burkay, “Koşullar, silahları susturmak için 1993’e göre daha elverişli.

93’te Özal’ın girişimine rağmen gerek hükümet, özellikle de askeri bürokrasi ve onun etkisindeki istihbarat örgütü (MİT) diyalog yanlısı değildi. Şimdiyse hükümet, 93 ve 99’a göre duruma oldukça hakimve silahların susması yönünde çaba sarf ediyor” dedi.

AKAN KAN DURSUN

Kamuoyunun Türk’ü ve Kürt’üyle şiddet ortamından yorulduğunu ve artık akan kanın durmasını istediğini belirten Burkay, hükümetin güçlü bir kamuoyu desteği olduğunu söyledi.

Burkay, muhalefetin de sorumlu davranması halinde bu kez sonuç almanın daha kolay göründüğünü kaydetti.

Kalıcı bir barış ve PKK’nın silahsızlanmasının gerçekleşeceğini savunan Burkay, görüşmelerin PKK’ya silah bıraktırmak ya da Öcalan’ın kişisel durumuyla sınırlı olmaması gerektiğini vurguladı.

PKK’nın silah bırakmasını olumlu ve siyaseti normalleştirecek bir gelişme olarak nitelendiren Burkay “Ama aslolan, PKK’nın da ortaya çıkmasının nedeni olan Kürt sorunu ve onun çözümüdür" dedi.

PKK DEĞİL KÜRT SORUNU

İki yüzyıllık sorunun PKK öncesinde de var olduğunu hatırlatan Burkay, “PKK tümden ortadan kalksa daKürt sorunu var olmaya devam edecek. Bunedenle asıl bu sorununadil biçimde çözümüne odaklanmalı. Sorunun boyutlarına uygunproje ve kararlılık gerekir.

Bize göre bu eşitlik temelinde ve federatif bir çözümdür. Elbette böylesi köklü bir çözüm bir anda olmaz, süreç işidir. Öncelikle silahlar karşılıklı susmalı.

Hükümetin atacağı bazı güven verici adımlarla birlikte PKK tümden silah bırakmalı” şeklinde konuştu.

Barış için toplum anlayışla karşılar

Burkay, yeni anayasada anadilde eğitim, yerinden yönetim ile farklı renk ve kimlikleri kapsayacak çoğulcu bir vatandaşlık tanımının olmasının önemine vurgu yaptı. Gelişmelere paralel olarak siyasi affın da gündeme gelebileceğini söyleyen Burkay, “Barış ve demokrasi gelecekse buna değer ve toplum da bunu anlayışla karşılar.

Yeni bir sayfa açılmalı ve yaralar sarılmalı” dedi. Silahları tümden susturma, barış ve çözümün önünü açma şansının her zamankinden daha fazla olduğunu belirten Burkay şöyle devametti:

“Hükümete gerekli olan kararlılık ve cesarettir. Hükümet kapsamlı projelerle ortaya çıkmalı ve engeller karşısında yılıp, öfkelenip geri çekilmemeli.

PKK-BDP kesimine gerekli olan ise atılacak adımları kolaylaştırmak, provokatif eylemlere primvermemektir. İktidar, muhalefet, tüm siyasal örgütler, aydınlar tarihi bir sınavla karşı karşıyayız.

Bu büyük sorunu çağa yaraşır biçimde çözüp barışa ve demokrasiye ulaşabiliriz. Bunu yapmak ya da bu ağır mirası gelecek kuşaklara bırakmak bize bağlı.”

bugün

Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs