En Sıcak Konular

Kürtler, PKK'nın silah bırakması için ne diyor

10 Ocak 2013 10:52 tsi
Kürtler, PKK'nın silah bırakması için ne diyor Türkiye genelinde Öcalan'la görüşmeye 'Evet' diyenlerin oranı yüzde 19. Metropol'ün bir yıl sonra eylül ayında yaptığı kamuoyu yoklamasında ise müzakereye destek oranı yüzde 49 olarak belirlendi.

KÜRTLERİN YÜZDE 63'Ü "PKK SİLAH BIRAKSIN" DEDİ

İmralı'yla yapılan görüşmelerin yankıları sürerken kamuoyunun gelişmelere bakışı merak konusu. A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür, 2011 yılının sonunda 48 ilde, 6 bin 500 hanede gerçekleştirdiği ve aralarında 'Öcalan'la görüşülmeli mi?' sorusunun da yer aldığı anket sonuçlarını ilk kez açıkladı.

Akşam gazetesinin haberine göre;
- HER iki Kürt'ten biri 'PKK terör örgütü değildir' diyor. Bu oran, BDP'ye oy veren seçmene gelince, dörtte üçüne yükseliyor.
- KÜRTLERİN yüzde 63'ü 'PKK'nın silah bırakıp aktif siyasete katılması gerektiğini' düşünüyor. Türklerde bu oran yüzde 25.
- ABDULLAH Öcalan'ın serbest bırakılması veya ev hapsine alınması fikrine Türkler şiddetle karşı. Yüzde 75'lik kesim, o tarihte Öcalan'ın idam edilmesini istiyor. Kürtlerde ise Öcalan'ın şartlarının iyileştirilmesiyle alakalı olarak yüzde 34'ü 'Serbest bırakılsın', yüzde 27'si 'Ev hapsi olsun' diyor.
Vodafone’lu şirketler 2 kat konuşuyor, dünyaya açılıyor.

YÜZDE 19 "GÖRÜŞÜLSÜN" DİYOR

- KÜRTLERİN yüzde 66'sı devletin Öcalan'la görüşmesi gerektiğini söylüyor. Türklerde bu oran yüzde 11. Ortalamaya vurunca yüzde 19 'Görüşülsün' diyor.
- Ancak, Adil Gür'e göre Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun görüşme konusundaki olumlu sözleri, bu oranı bir miktar daha artırmış ve yüzde 25-30'lara çıkarmış olabilir.

VATANDAŞ İKNA OLMALI

Yaklaşan üç seçim öncesi böyle bir girişimi 'Ateşten gömlek giymek'le eşdeğer bulan Gür, kamuoyunun çoğunluğunun İmralı ile müzakereye 'Hayır' dediğini vurguluyor.
İşte Adil Gür'ün tespitleri:
- TÜRKİYE'de, 2014 Martı'nda yerel seçim, sonra Cumhurbaşkanının halk tarafından belirleneceği seçim ve sonra milletvekili genel seçimleri var. Böyle bir tabloda, samimi olabilirler ama gerek AK Parti'nin, gerek CHP'nin çok radikal adımlar atabileceğini zannetmiyorum.
- 2009'da benzer bir tablo yaşandı. Bazı adımlar atıldı ama Habur olayıyla yarıda kaldı. Bu konuda ilerleme sağlanması için tüm siyasi partilerin elini taşın altına sokması, sokaktaki vatandaşın Türkiye'nin üniter yapısının bozulmayacağı konusunda ikna edilmesi gerekiyor.

PKK İLE GÖRÜŞMEYE VERİLEN DESTEK YÜZDE 42

Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Özer Sencar, Eylül 2012'de yaptıkları kamuoyu araştırmasına göre PKK ile görüşmeye destek verenlerin oranının yüzde 42'yi bulduğunu söyledi. Sencar'ın değerlendirmeleri şöyle:

YÜZDE 49 HAYIR DİYOR

- 27 ilde, 14-19 Eylül 2012 tarihleri arasında, toplam bin 275 kişi ile 'Türkiye'de Siyasal Durum Araştırması' yaptık. Araştırmadaki sorularımızdan biri de PKK ile görüşmelere ilişkindi. Araştırmaya katılanların yüzde 42'si, PKK ile hükümetin yeniden görüşmesi fikrine destek verdi. Oranın yüzde 40'ın üzerine çıkması önemli bir rakam. AK Partili seçmenin yüzde 46'sı, CHP'li seçmenin ise yüzde 48'i PKK ile yeniden görüşmeden yana. Ancak siyasi parti yönetimlerinin tabanlarındaki bu talep ve beklentiyi bugüne kadar yansıttıkları söylenemez. Görüşülmemesini isteyenlerin oranı yüzde 49'u buluyor. Kararsız kitle de var.

- SORUN ŞU: Milliyetçi-muhafazakar kesim, örgütle veya Öcalan'la her türlü ilişkiye, görüşmeye tavır alıyor. Bunda, MHP'nin tavrı ve sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın milliyetçi söylemi etkili. Başbakan, daha önce 'Biz olsak asardık' diyor, şimdi 'Görüşülür' diyor. Dolayısıyla bu söylem, insanlarda PKK, Öcalan ve Kürtlere karşı negatif hava üretiyor. Sonra araştırmalarda biz sorunca çoğunluk 'Görüşülmesin' diyor. Yine de bu tabloda yüzde 42'lik bir kesimin görüşülmesi taraftarı olması önemli bir orandır. 'Görüşülmesin' diyenler, görüşmelerden olumlu sonuç çıkarsa alkışlarlar.

ERDOĞAN RİSK ALDI

- Siyaset risk almaktır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan da risk alıyor. Başarırsa bundan hem önemli oranda rant elde eder hem de sorunu çözmüş olur. Şu an, sorunu çözmede birinci derecede de kendisi sorumludur. Alınan bu insiyatifi ilk andan 'olumsuz' diye etiketlemek yanlış olur.
- Önümüzde üç seçim var. 1.5 yıl sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimleri çok önemli. Ama bu sürede böyle bir sorun çözülemez. Dolayısıyla burada ilk beklenti, silahların bırakılmasından çok silahların susmasıdır. Uzunca süre şehit cenazesi gelmez, Kürt delikanlıları dağda ölmezse, sorun çözülememiş olsa bile bu hem Türkler hem Kürtler üzerinde pozitif etki yaratır. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önceki 6-8 aylık süreçte silahlar susarsa, bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerine büyük bir pozitif etki yapar. 

timetürk



Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,631 µs