En Sıcak Konular

4,5 milyon kişinin gözü tasarıda

10 Ocak 2013 08:19 tsi
TBMM Genel Kurulu'nda, sigortalılar için düzenleme içeren ve 4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarının 1. bölümü kabul edildi.

Tasarıyla, iş meslek danışmanı yeterlilik belgesine sahip olduğu halde 817 kişilik iş ve meslek danışmanı alımı ilanına başvuramayanların açtığı davalarda Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine ortaya çıkan hukuki sorunlar ve hak kayıpları gideriliyor.

Buna göre, iş ve meslek danışmanı mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlardan, bu pozisyonda istihdam edilebilmek için 10-11 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de en az 70 puan alanlardan, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 20 gün içinde müracaat edenler boş bulunan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonlarına atanacak. 1 Kasım tarihi itibarıyla çalışanlar, 2013 yılı için sözleşmeleri yenilenememiş olanlar ile askerlik ve doğum nedeniyle görevlerinden ayrılanlardan yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmeyenlerin yerleştirme işlemleri ve atanmalarına ilişkin hakları ise saklı olacak. Bu düzenlemeyle bin 340 kişi işe başlayacak.

Bunlardan askerlik ve doğum nedeniyle görevlerinden ayrılanlar yeniden istihdam edilmek üzere ilgili mevzuatta öngörülen süre içinde, sözleşmesi yenilenememiş olanların ise bu düzenlemenin yayımı tarihinden itibaren 20 gün içinde başvurmaları halinde sözleşmeleri yapılacak.

Emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih, yazılı istek tarihi kabul edilerek aylıkları yeniden bağlanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Kurulu'nda; Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın temsilcisi de yer alacak.

-Esnaf ve sanatkarlar da temsil edilecek-

Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nda, esnaf ve sanatkarlar da temsil edilecek. Kurulun üye sayısı; esnaf ve sanatkarların temsilcisi ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı'nın bir olan sayısının 2'ye çıkarılmasıyla 12'ye yükseltilecek.

Lise ve dengi öğrenimlerini tamamlayıp aynı yıl içinde yükseköğrenimlerine başlayan öğrenciler, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek.

Terörle mücadele ile emniyet ve asayiş nedeniyle malul kalanlar ya da Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazisi olarak şeref aylığı bağlananlar ve bunların eşleri, kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastaneye gidebilecek ve bunlardan ilave ücret alınmayacak.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının 2. bölümü üzerinde gruplar adına yapılan konuşmaların tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi.

Mumcu, aranın ardından hükümet ve komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
 
4,5 milyon vatandaşı ilgilendiriyor

Bakan Çelik, prim borçlarını yeniden yapılandıran tasarının, 4,5 milyon vatandaşın sorununun çözümüne dönük bir düzenleme olduğunu söyledi.

Bağ-Kur'luların ötekileştirilmesi iddialarının doğru olmadığını belirten Çelik, yaptıkları düzenlemeyle, eskiden 8 ay prim ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanan Bağ-Kur'luların, artık 30 gün sonra sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini söyledi.
 
Kozlu'daki maden kazası

Faruk Çelik, sosyal güvenlik kapsamında, 63 milyon 812 bin 696 kişi, gelir testi yaptıran (yeşil kartlılar) 9 milyon 848 bin 447 kişi, kapsam dışında da 192 bin 80 bin kişi olmak üzere, 74 milyon 724 bin 269 kişi olduğunu kaydetti.

Taşeron işçiler ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Çelik, ''Son olayda gösterdi ki bu konunun bu yasama dönemi içinde mutlaka halledilmesi gerekiyor. Taşeron uygulaması ile ilgili çalışmaları, 30 Haziran 2013 tarihine kadar yasalaştırma imkanını bulacağımız inancı içerisindeyim'' dedi.

aa



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs