Kilisenin doğalgaz ticaretinde ne işi var?
9 Ocak 2013 16:23 tsi
"Kıbrıs Türk halkına karşı menfi ve katı tutumuyla bilinen Kilise'nin bu konuya girmek istemesi, tabiatıyla tarafımızdan olumlu bir gelişme olarak karşılanamaz"
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlayabilmesi için yeni bir yöntem ve yol haritasının şart olduğunu söyledi. Eroğlu, Türk tarafının yol haritasının "bir zaman takvimi, bir al-ver egzersizi ve bunun sonunda yer alacak ve garantörlerin de katılacağı çok taraflı bir toplantı" olduğunu kaydetti.
Güney Kıbrıs'taki başkanlık seçimleri konusunda, adayların seçim öncesinde yapmakta olduğu açıklamalardan dolayı iyimser olmadığını kaydeden Eroğlu, Rum tarafında bugüne kadar yer alan 6 lider değişikliğinde kayda değer bir politika değişikliği görülmediğine dikkat çekti. Eroğlu, Güney Kıbrıs'ta kimin lider seçileceğinden çok, Kıbrıs konusunda izleyeceği politikanın önemli olacağını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, hem bir mazisi olması, hem de iktidar partisi olmasından dolayı Ulusal Birlik Partisi'ndeki (UBP) gelişmeleri yakından takip ettiğini ancak gerek yargı süreci devam eden kurultay, gerekse bir şekilde partiden ayrılan milletvekillerinin geri alınması konusuyla ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi. Eroğlu, "Ben siyasi hayatım boyunca hiç bir zaman şahsi hırslarıma yenilmedim, kindar olmadım... Benim bugün de hiçbir kimse ile şahsi bir kavgam yoktur. Ancak bazı kişiler benimle kişisel bir kavga içine girmiş olabilirler. Geçmişi yok sayıp, dün olanları, dün benimle ilgili düşüncelerini, davranışlarını unutup bana karşı özel bir kampanya sürdürebilirler. Önemli değil." dedi.
"SÜRECİN HAREKETLENMESİ İÇİN BİR TAKIM KOŞULLAR OLUŞMALI"
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusundaki öze yönelik görüşmelerin, Kıbrıs Rum tarafının retçi tutum ve yaklaşımı nedeniyle geçen yıl Ocak ayında durduğuna işarete ederek, müzakerelerde, özellikle Kıbrıs Rum seçimlerini takip edecek dönemde hareketlenme beklenebileceğini, ancak bunun sonuç getirici bir hareketlenme olması için bir takım koşulların oluşması gerektiğini söyledi.
Eroğlu, "Bunlar arasında, bir zaman takvimi, bir al/ver egzersizi ve bunun sonunda yer alacak ve Garantörlerin de katılacağı çok taraflı bir toplantının gerçekleşmesi bulunmaktadır. Bizim ileriye dönük yol haritamız budur. Yeni seçilecek Kıbrıs Rum liderinin izleyeceği politikalara bağlı olarak bu konularda ilerleme kaydedilmesini umuyor ve bekliyoruz." dedi.
"BAZI FİKİR EGZERSİZLERİNİN YER ALMASINI DOĞAL KARŞILAMAK LAZIM"
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın önümüzdeki hafta taraflarla gerçekleştireceği görüşmelerde müzakere sürecini değiştirecek öneri veya fikirler getireceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Downer'ın ziyareti hakkında özellikle Rum basınında yer alan haberlerin daha ziyade spekülatif nitelikte olduğunu ancak olası görüşmelere hazırlık mahiyetinde bazı fikir egzersizlerin yer almasını da doğal karşılamak gerektiğini söyledi.
Eroğlu, "Şu anda Kıbrıs Rum tarafında bu konuda muhatap alınabilecek, yani taahhüt altına girebilecek bir lider mevcut değildir. Sayın Hristofyas'ın görev süresi sona ermek üzeredir ve kendinden sonra gelecek lideri taahhüt altına sokacak herhangi bir angajmana giremez. Yeni seçilecek liderin ise kim olacağı ve daha da önemlisi ne gibi politikalar izleyeceği bilinmediği için bu konuda öneride bulunulması söz konusu değildir." şeklinde konuştu.
TÜRKİYE'NİN 2013 DIŞ POLİTİKA HEDEFLERİ
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir süre önce açıkladığı 2013 Dış Politika Hedefleri'yle ilgili soruyu cevabında şunları söyledi:
"Sayın Davutoğlu'nun bu konuda söylediklerine katılıyorum. Eğer süreç yeniden başlayacaksa, tarafların bu konuda mutabakat sağlamaları gerekmektedir. Bu da, Sayın Davutoğlu'nun söylediği gibi, yeni bir yöntem ve yol haritasının geliştirilmesini gerektirir. Görüşmelerin bu güne kadar olduğu gibi ucu açık bir şekilde sürdürülemeyeceğini Sayın Genel Sekreter de söylemekte ve BM Güvenlik Konseyi de bu değerlendirmeye katılmaktadır. Bu da bir zaman takviminin gerekli olduğu şeklindeki yaklaşımımızla örtüşmektedir."
"BAN'DAN TEKNİK İÇERİKLİ BİR RAPOR BEKLİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunun "gerçeklere dayalı, yansız ve daha ziyade teknik içerikli" olmasını beklediklerini söyledi.
Raporun ilk taslağının ellerine yeni ulaştığını kaydeden Eroğlu, değerlendirmelerini raporu inceledikten sonra yapacaklarını ve her zaman olduğu gibi BM Genel Sekreteri'ne de bunları duyuracaklarını belirtti.
"KİLİSE'NİN DOĞALGAZ İŞİNE GİRMEK İSTEMESİ OLUMLU BİR GELİŞME DEĞİL"
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs'taki Kilise'nin doğalgaz işine gireceği yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de, şunları söyledi:
"Bizim, petrol ve gaz konusunda Kıbrıs Rum tarafına BM Genel Sekreteri aracılığıyla yapmış olduğumuz öneri ortada. Herkes bu kaynakların Kıbrıs'taki her iki tarafa da ait olduğunu kabul etmektedir. Hal böyle iken, Kıbrıs Türk halkına karşı menfi ve katı tutumuyla bilinen Kilise'nin bu konuya girmek istemesi, tabiatıyla tarafımızdan olumlu bir gelişme olarak karşılanamaz, çünkü bu Kıbrıs Rum tarafının bu konuda zaten katı olan tutumunu daha da sertleştirecektir."
(CİHAN)
Bu haber 845 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle