En Sıcak Konular

Irak ile ticaret girişimi sonuç vermeye başladı

8 Ocak 2013 11:07 tsi
Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımların büyük önem arz ettiğini bildirdi.

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'a yönelik ihraç ürünlerinde uygulanacak birtakım gözetim ve denetim sistemleriyle ilgili hükümetin yaptığı başarılı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirtti.

Yaklaşık 10 milyar dolar ile Almanya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ihraç pazarlarından biri olan Irak'a yönelik, öncelikle Kuzey Irak'ta olmak üzere mobilyalarda Türk standartlarının uygulanacağına dikkati çeken Kılıç, ''Bu sayede mobilyalarda Türk standartlarına göre sertifika almış malların ithaline izin verilecek. Bu sertifikaları veren laboratuvarların akredite olma şartı ise 1 Ocak 2013'ten 1 Temmuz 2013'e ötelendi. Başlamış ihraç işlemlerinde ise sertifika aranmayacak'' ifadelerini kullandı.

Kılıç, ayrıca Kuzey Irak'a gıda ürünleri ihracatında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın düzenlediği sağlık sertifikalarının kabul edileceğini ve zorunlu uygulamanın da 1 Ocak yerine 1 Mart'ta başlayacağını anlatarak, 2 ülke arasındaki işbirliği ve iletişim için bir danışma mekanizmasının kurulduğunu anımsattı.

Tüm bu gelişmelerin Irak'ın, Türkiye ve Türkiye'nin de Irak için önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı 2023 yılında ulaşılması hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde gelişen pazarlar konumundaki komşularımız ile ticaretin önemi büyüktür. Bu kapsamda da geçiş kapısı niteliğindeki Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse de ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımlar büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede bölge milletvekilimiz ve Ekonomi Bakanımız sayın Zafer Çağlayan'ın konuya gösterdiği hassasiyet ise ayrıca sevindiricidir. Konunun yakın takipçisi olan TISİAD da sorunların çözümü ve daha iyi şartlarda ticaretin yapılmasına yönelik gerek lobi, gerekse kulis çalışmalarını her iki ülkede de yoğun şekilde sürdürmektedir.''

AA



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,664 µs