En Sıcak Konular

İnsan Hakları Komisyonu Aliağa'ya girdi

4 Ocak 2013 19:43 tsi
Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde inceleme yapan Komisyon Başkanı Üstün: ''İnsan onurunu zedeleyecek derecede şiddet, darp gibi bir takım kötü muamele şikayetleri gelmedi'' dedi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, komisyonca Adalet Bakanlığı'na bağlı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde bulunan cezaevlerinde yapılan incelemenin ardından cezaevinde mahkumlarla yaptıkları görüşmelerde insan onurunu zedeleyecek derecede şiddet, darp gibi bir takım kötü muamele şikayetlerinin gelmediğini söyledi.

Üstün, cezaevinden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin Adalet Bakanlığı'nın yaptığı yeni bir cezaevi olduğunu, fiziki şartları açısından da son derece iyi durumda olduğunu gözlediklerini ifade etti.

Türkiye'de yapılan cezaevlerine bakıldığında Aliağa'daki cezaevinin son derece olumlu bir görüntüsünün olduğunu belirten Üstün, ''Burası dubleks tarzında yapılmış, içerde 4 tane T tipi cezaevi de var. Bunun yanında açık, kadın ve çocuk cezaevi de var. Kadın ve çocuk cezaevlerinin konsepti de çok farklı olduğu için adeta bir yurt gibi dizayn edilmiş bir cezaeviyle karşılaştık'' diye konuştu.

-'İletilen sorunları raporumuza yazdık''-

Cezaevinde kalan mahkumların kendilerine bir takım sorunlar ilettiğini, bunlardan bir tanesinin girişte arama yapılırken aramanın biraz daha uygun ve insani yapılması noktasındaki talep olduğunu belirten Üstün şunları söyledi:

''Bunları biz zaman zaman raporlarımızda da belirtiyoruz. Özellikle çıplak arama konusunda, bunun biraz daha insani şartlarda olmasıydı. Belki yine bunu raporumuzda belirteceğiz. Biraz daha insani olması yönünde raporlarımızda değineceğiz. Gezdiğimiz cezaevleri içinde burasının bu zamana kadar baktığımızda en modern bir cezaevi olduğunu gördük.

Ayrıca burada açık cezaevi de var. Orada da kalan hükümlüler normal bir okulda, tesiste, bir kurumda gezer gibi geziyorlar. O bakımdan buranın fiziki şartları son derece iyi durumda. Ama neticede burası bir cezaevidir. Bazen fiziki şartları iyi dediğimizde bunu yanlış anlayanlar da oluyor. 'Efendim mahkumların zaman zaman şikayetleri oluyor' Elbette şikayetleri olabilecektir. Çünkü burada insanlar o sebep veya bu sebepten dolayı bir suç işlemişler ve cezaevine gelmişler. Cezaevi şartlarından dolayı da bazı mahkumların moralleri bozuk olabiliyor. Bunun dışında cezaevlerinin hem Avrupa örneklerine baktığımızda hem de Türkiye'deki diğer cezaevi örneklerine baktığımızda bu cezaevinin son derece olumlu şartlarda yapıldığını gördük. Çocuklarla birebir konuştuk, kadınlarla birebir konuştuk. Çoğu bir iş atölyesindeydi. Yani kuaför kursu var, seramik atölyesi var, mutfakta çalışıyorlar, el sanatları atölyesi var. Yani bir çok faaliyetle uğraşıyorlar. Ama burda T tipi yüksek güvenlikli bir cezaevi de var. Burada terör suçlularının yer aldığı bir bölüm de var. Bunların da bir takım sorunları var ama çok şükür ki artık memleketimizde kaba dayak dediğimiz, şiddet dediğimiz durumlar ortadan kalkmıştır. Bu sevindiricidir.''

-''Adalet Bakanlığı raporlarımızı dikkate alıyor'' -

Aliağa'daki cezaevi izlenimlerini bir rapor haline getirerek Adalet Bakanlığına sunacakları bilgisini veren Üstün, ''Bunun dışında bazısı yemekten şikayet eder, bazısı yemeğe 'iyi' der. Bu tür sorunlar oldu. Bunları biz bir rapor halinde bakanlığımıza bildireceğiz. Adalet Bakanlığımız da zaten bizim raporlarımıza çok duyarlı yaklaşıyor, bütün raporlarımıza cevap veriyor. Denetim memleketimizde yapılması gereken bir husus. Bu denetimler karşılıklı güveni de tesis ediyor. Bir takım görünemeyen sorunlar varsa bunları ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla bizim açımızdan da mahkumlar açısından da son derece faydalı bir ziyaret olmuştur'' diye konuştu.

Her kurumda bir takım şikayetlerin olabileceğini ifade eden Üstün şöyle devam etti:

''Şikayetler açısından baktığınızda, şikayetler olabilir, her kurumda şikayetler vardır. Ama insan onurunu zedeleyecek derecede şiddet, darp gibi bir takım kötü muamele şikayetleri gelmedi. Bize iletilen şikayetlerin en önemlisi içeriye girerken yapılan aramanın daha insani noktada yapılması doğrultusundaydı. Bir başka şikayet ise mahkumların doktora çıktıklarında kelepçe çözülmeden muayene edilme şikayetiydi. Onlar açısından baktığınızda bu çok ağır bir ihlal olarak görülüyor. Ama bu olaya doktor açısından baktığımızda da doktorda kendi inisiyatifi gereği can güvenliğinden korktuğundan dolayı kelepçenin açılmasını istemiyor. Şimdi arada kalınmış bir durum söz konusu.

Türkiye'nin geldiği şartlar açısından baktığımızda 'Burada çok kötü bir kurum var' diyemeyiz. 'Kötü muamele var, işkence var' diyemeyiz. Burası son derece modern inşa edilmiş bir cezaevi. İçerde spor salonları var. Biz burada olumlu bir durum gördük. Ama eksiklikleri var. Biz bunları raporumuza yazacağız.''

Öte yandan komisyon üyelerini taşıyan minibüsün kapısında meydana gelen bir arıza nedeniyle, üyeler başka bir minibüsle gönderildi.

aa

Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs