En Sıcak Konular

İmralı görüşmesine AK Parti ne dedi?

4 Ocak 2013 16:00 tsi
BDP'li vekillerin İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmesinin ardından hükümetten ilk açıklama Nurettin Canikli ve Yalçın Akdoğan'dan geldi

Hükümetin başlattığı ikinci Kürt açılımı kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın İmralı görüşmelerinin hemen ertesinde DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ve BDP'li Ayla Akat, İmralı'ya gitti.

İmralı görüşmelerinin açık bir şekilde devam etmesinin ardından AK Parti'den açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanlığını da yapan Ak Parti milletvekili Yalçın Akdoğan süreçle ilgili konuştu.

Akdoğan, "İç içe geçmiş sorunlar kümesi ve terör ciddi bir problem. Bunların bir günde, akşamdan sabaha çözülmesi gibi bir durum söz konusu değil." şeklinde konuştu.

BELİRLİ BİR NOKTAYA GELİNDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, konu ile ilgili yaptığı açıklamada esas amacın terör ve terör örgütünü bitirmek olduğunu vurgulayarak ;

"Sürecin açık bir şekilde ilerlemesi belirli bir noktaya gelindiğini gösteriyor. Sorunun çözünmüne katkı sağlayabilecei herhangi bir imkan var ise  bunları kullanmakta sonuna kadar kararlı.

Bu görüşmeler, devlet olmanın gerektirdiği hassasiyetler dikkate alınarak çok uzun yıllardan beri yapıyıloyor. Daha önceki hükûmetler döneminde de yapıldı." dedi.

AKŞAMDAN SABAHA ÇÖZÜLMEZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın baş siyasi danışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, terör örgütü PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili yürütülen çalışmalarda aceleci olmamak gerektiğini söyledi. Akdoğan, "İç içe geçmiş sorunlar kümesi ve terör ciddi bir problem. Bunların bir günde, akşamdan sabaha çözülmesi gibi bir durum söz konusu değil." şeklinde konuştu.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdoğan, terör örgütü PKK'nın silah bırakmasına yönelik girişimlerle ilgili 'Temennimiz herkesin bu süreçte yapıcı rol oynaması, pozitif katkı vermesi sürece. Bu noktada ana muhalefetin, muhalefetin nasıl tavır takınacağı da önemli." değerlendirmesini yaptı.

HERKES SAĞDUYULU OLMALI

Akdoğan, BDP'nin de mutlaka söylemini, üslubunu ve dilini değiştirmesi gerektiğini vurguladı. Yalçın Akdoğan, şöyle konuştu:

'Bu süreç önemli bir süreç, zaman kazanmaya, oyalamaya dönük bir taktik hamle değil, doğrudan nihai çözüme dönük bir çaba. Eğer neticeye varırsa hepimizin ortak bir sorunu çözülmüş olacak. Bu yüzden sağduyuyla, sabırla, teenniyle bu sürecin devam ettirilmesi gerekir."

HAYALPEREST OLMAMAK LAZIM

Süreçte silahların bırakılmasına ne kadar yakın olunduğu sorulan Yalçın Akdoğan, bu konuda aceleci olunmaması gerektiğini söyledi. Akdoğan, "İç içe geçmiş sorunlar kümesi ve terör ciddi bir problem. Bunların bir günde, akşamdan sabaha çözülmesi gibi bir durum söz konusu değil. Dünyada bu sorunla baş etmiş ülkeler de uzun periyotlar içerisinde bu sorunu devre dışı bırakabilirler, burada iyi niyetli olmak lazım, ümitleri canlı tutmak lazım, ama çok fazla hayalperest olmamak da lazım, daha gerçekçi, realist olmak ve sabırla bu süreci devam ettirmek lazım." dedi.

Şimdiye kadarki süreçte birçok şey yaşandığını ve bunlardan dersler de çıkarıldığının altını çizen Akdoğan, "Bunlardan elbette devlet de ders çıkardı. Yaşadığımız süreçte birtakım olumsuzlukların ortaya çıkmaması için herkesin daha duyarlı olması gerekiyor." diye kaydetti.

BEN BAŞKALARI GİBİ UZAKTAN KUMANDAYLA HAREKET ETMİYORUM

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın "AK Parti, umut vermiyor" açıklamasının hatırlatılması üzerine de Akdoğan, 'AK Parti umut vermese yüzde 50 oy alıp iktidara gelmezdi. BDP bu süreçte daha yapıcı rol oynamalı.' dedi. Demirtaş'ın dün de kendisi için 'konuşma yetkisini kimden alıyor' dediğini ifade eden Akdoğan, 'Ben başkaları gibi uzaktan kumandayla hareket etmiyorum. Ben, konuşma yetkisini hem Allah'ın verdiği akıldan hem milletin verdiği yetkiden alıyorum. Sorun çözülse de çözülmese de biz bunlarla siyasi mücadelemizi devam ettireceğiz.' ifadelerini kullandı. Süreci sabote edebilecek birtakım eylemlerin ortaya çıkabileceği konusunda da uyarıda bulunan Akdoğan, 'Terörle bu yüzden mücadelenin de devam etmesi gerekiyor, güvenlik tedbirlerinin herhangi bir aksama, sürecin dondurulması gibi bir durum söz konusu değil. PKK'nın bölgesel denklemden çıkmasını istemeyen birtakım dış güçler her zaman sürece sabote etmek isteyebilir, buna karşı uyanık olmak gerekir.' şeklinde konuştu. Yalçın Akdoğan, BDP'nin de sürecin içinde bir aktör olduğunu dile getirdi.

Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,415 µs