En Sıcak Konular

Ruhsatsız ekmeğin cezası bakkala

4 Ocak 2013 10:08 tsi
İstanbul ’da 1000’e yakın fırın kapanma tehlikesi yaşarken şimdi de bu fırınlardan ekmek alan bakkallara ceza kesiliyor.

Çünkü İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 2005’te yürürlüğe giren işyeri açma yönetmeliğine göre, ‘Büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100 bini geçen belediye sınırları içinde açılacak ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması gerekiyor.’

Yönetmeliğe göre kapanması gereken fırınlar, 7 yıldır çalışıyor. Üstelik vergi levhası, Sağlık ve Tarım Bakanlığı onayları var ve Fırıncılar Odası’na kayıtlılar. Bu belgeler var ama ruhsatları yok. Yer gösterilemediği için apartman altındaki yerlerinden çıkamayan fırınları caydırmanın yolu ise ekmek alan bakkallara ceza ile bulundu.

Bu bakkallardan biri Maltepe’de faaliyet gösteren Hasan Dağcı. 8 ay içinde üç kere ceza kesildiğini söyleyen Dağcı, duruma isyan ediyor. Üçüncü cezadan sonra ekmek aldığı fırını değiştirdiğini söyleyen Dağcı, toplamda 1.100 lira ceza kesildiğini belirtiyor.

Belediyeler oy kaygısı içinde

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Ruhsatsız fırından ekmek alan bakkala ceza doğal. Ancak bu yolla ruhsatsız fırınlara engel olmak zor. Belediyeler sıkı denetim yapmalı ama oy kaygısı içinde” diyor. İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Zeki Sarıhan, uygulamayı göz boyamak olarak görüyor. Zabıtaya göre ise mühürlenen fırınlar tekrar açılıyor, bakkala ceza bu nedenle gündemde.

BAKANLIK onaylı ruhsatsız fırın

2006 yılında Maltepe’de açılan bir fırını geçen sene 130 bin lira bedelle devraldığını belirten fırıncı Osman Acar, geçen yıl yapılan işlemler sırasında belediyenin hiçbir uyarıda bulunmadığını söylüyor. Acar, “6 yıldır bu fırın burada çalışıyor. Ben de geçen yıl devraldım. Şimdi de ruhsat vermiyorlar. 130 bin lira çöpe gidecek” diyor. Fırınında ruhsat dışında hiçbir eksik bulunmadığını kaydeden Acar, “Vergi levham var. Sağlık Bakanlığı’ndan onayım var. Fırıncılar Odası’na kaydım var. Ancak ruhsatım yok. Artık bu işin mantıklı açıklaması kalmadı” diyor.

Ruhsatsız fırın 860

Ruhsatlı fırın 1812

İstanbul’daki fırın sayısı 2672 (Radikal) 



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs