En Sıcak Konular

İsveç’te Mc Donalds’ın kölelik sözleşmeleri

31 Aralık 2012 11:19 tsi
Adı ABD ile özdeşleşmiş dünyanın en büyük fast food zinciri Mc Donalds İsveç’te yeni bir skandala daha imza attı. Tekelin Stockholm’deki restorantlara çalıştırmak amacıyla Pakistan’dan getirdiği işçilerden 150 bin kron aldığı açığa çıktı

İsveç Hükümeti 2008 yılının son günleri tekel ve şirketlerin başka ülkelerden işgücü ithalini kolaylaştıran yasayı yürürlüğe koydu. Sendikalar yasanın işverenler tarafından getirilecek işçileri sömürmek ve İsveç’te ücretleri düşürmek amacıyla kullanılacağı uyarısında bulundular. Aradan geçen 4 yıl sendikaların kaygılarında haklı olduğunu, aralarında Volvo, Mc Donalds gibi büyük tekellerden küçük restoranlara kadar işverenlerin yurt dışından getirdikleri işçileri düşük ücretlerle ve köle gibi çalıştırdıklarını gösterdi.

İŞÇİLER İŞE GİREBİLMEK İÇİN 150 BİN KRON ÖDÜYOR

ANF'nin haberine göre, Günlük olarak yayımlanan Expressen Gazetesinde yayımlanan habere göre son 3 yılda Pakistan’dan çok sayıda işçi Stockholm’deki Mc Donalds restorantlarında çalıştırılmak için İsveç’e getirtildi. İşçilere 150 bin kron ödemeleri karşılığında iş ve İsveç’te kalma ve oturma izni alınacağı vaad edildi. Söz konusu tutarı peşin ödeyemeyenler ise ayda 3 ila 11 bin kronu şeflere ödemek zorunda kaldı. Skandalın medyaya yansıması üzerine Mc Donalds’ın yetkilileri olayın iki restoranla sınırlı olduğununu ve söz konusu mağazaların şeflerinin görevlerinden alındıklarını açıkladılar. Ancak yapılan araştırmalar sorunun sadece iki restoranla sınırlı olmadığını ve çok daha kapsamlı olduğunu ortaya koydu.

İsveç Mc Donalds A.Ş. son 3 yıl içinde 209 Pakistanlıyı işçi olarak İsveç’e getirmek amacıyla İsveç Göçmen Dairesi’ne başvuruda bulundu. Başvuruları kabul edilen 24 Pakistanlı Stockholm’un varoşlarında tutulan bir kaç daireye yerleştirildi. İşçiler ayda 4 bin kronu şeflere ev kirası olarak ödedi. Pakistanlılara ayda 18 bin kron asgari ücret ödendi. Ancak maaşlarının bir kısmı şeflerin hesabına yatırıldı. Savcılık söz konusu şefler hakkında soruşturma başlattı.

SENDİKALAR: KÖLELİK İLİŞKİSİ

Otel ve Restoran İşçileri Federasyonu Yöneticilerinden Katja Ojanne, Pakistanlı işçilerle Mc Donalds arasındaki ilişkiyi bir kölelik ilişkisi olarak niteliyor ve işçilerin tamamiyle işyerine bağlandığını ve işverenin işçilerinin İsveç’te kalıp kalmamalarına karar verdiğini söylüyor.

Sağ partiler tarafından kabul edilen yeni yasanın işverenler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Ojanne işkollarında işsizlik oranı % 9,3 iken işverenlerin başka ülkelerden işçi getirmeyi yeğlemelerinin ardında yatan nedenlerin sorgulanması gerektiğini söylüyor.

MC DONALDS KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMIŞTI

Bu Mc Donalds’da ortaya çıkan ilk skandal değil. Bundan bir kaç yıl önce de İsveç Devlet Televizyonu Mc Donalds’ın mağazalarında kaçak işçi çalıştırdığını açığa çıkarmıştı. Sigortasız ve sendikasız olarak haftanın yedi günü köle gibi çalıştırılan temizlik işçilerine 37 kron saat ücreti ödendiğini kamuoyuna duyurmuştu. Çoğunluğu yabancı olan ve başka ülkelerden getirilen işçiler İsveç’te kalabilmek ve biraz para kazanabilmek için işverenin dayattığı tüm kurallara uymak zorunda kalıyorlar.

İsveç’te Mc Donalds’ın tüm restoranlarında genç işçiler çalıştırılıyor. Böylelikle Mc Donalds daha az ücret ve işveren primi ödüyor. Ağır çalışma temposuna ve düşük ücretlere itiraz eden gençler işten ayrılmaları için özel muameleler tabi tutuluyor. Geçtiğimiz yıl ağır çalışma temposuna itiraz eden gençlerin diş fıçasıyla tuvaletleri temizlenmeleri istenmiş ve Mc Donalds şeflerinin bu tutumu protesto gösterileri yapılmasına neden olmuştu.

Bu haber 1,130 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs