En Sıcak Konular

Faili meçhule zamanaşımı kalkıyor

31 Aralık 2012 11:08 tsi
Meclis’in 2013’teki öncelikli gündem maddeleri yeni anayasa ve Uludere raporu. Dördüncü Yargı Paketi ise faili meçhulde zamanaşımını ortadan kaldıracak

Yeni anayasa çalışmaları, Darbe ve Muhtıraları Araştırma ile Uludere’nin de dahil olduğu komisyonların çalışmaları, kanun teklif ve tasarılarıyla dolu bir yıl geçiren Meclis’i 2013’te de yoğun bir gündem bekliyor. Yeni yılın öncelikli konuları ise yeni anayasa ve Uludere katliamına ilişkin komisyon raporu olacak. İşkence ve faili meçhul cinayetlerde zamanaşımını ortadan kaldıracak olan

4. Yargı Paketi’nin Meclis gündemine gelmesinin zaman alacağı belirtiliyor. TBMM’de yeni yılda tartışma konusu olacak konular şöyle:

Yeni Anayasa: Yeni Anayasa çalışmaları 2013’te de devam edecek gibi görünüyor. “Temel Hak ve Hürriyetler (Özgürlükler)” bölümünün görüşmelerini tamamlayan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki 2 No’lu Yazım Komisyonu, “Yasama” ve “Yürütme” başlıklı bölümlerdeki, hükümet sistemlerine göre farklılık arz etmeyen ortak maddeleri; 1 No’lu Yazım Komisyonu ise daha önce kabul edilen ancak şerh içeren hususların giderilmesini müzakere ediyor. AKP, “Çalışmalar için net bir tarih belirlenmemesi ancak sürenin çok da sürüncemede bırakılmaması”, CHP, MHP ve BDP ise, “Çalışmaların tarih sınırlaması konmadan ve böylece, komisyon üzerinde baskı yaratılmadan sürmesi” gerektiğini savunuyor. Komisyon şu ana kadar, 130 civarında maddeden oluşması beklenen yeni anayasanın 70’e yakın maddesini görüştü ancak yaklaşık 25’inde tam mutabakat sağlayabildi.

4. Yargı Paketi: Hükümetin iki kez Bakanlar Kurulu’na getirdiği 4. Yargı Paketi’nde bulunan ve bakanlar arasında görüş ayrılıklarına neden olan bazı maddeler için Adalet Bakanlığı’ndaki çalışmalar sürüyor. Paket ile, işkence suçlarının yanı sıra, faili meçhul cinayetlerde de zamanaşımının kalkacağı belirtiliyor. Kulislerde, terör suçlarında “şiddet” kriterinin esas alınması ve TCK’nın “Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” başlıklı 301. maddesinde iyileştirmelerin yapılmasına yönelik hükümlerin paketten çıkarılabileceği konuşuluyor.

Uludere Raporu: Önceden aralık ayında açıklanacağı belirtilen ancak daha sonra ocak ayına kalan Uludere raporunun mevcut bilgilerle yazılması yönünde karar alan komisyon üyeleri, raporun “Sonuç ve değerlendirme” bölümünde yer almasını istedikleri hususları konuşmak üzere geçen ay toplanmıştı. Üyelerin bu açıklamalarını komisyon raportörleri not almışlardı. Toplantının ardından “Sonuç ve değerlendirme”yi yazmaya başlayan raportörler, bu işin sonuna geldi. Taslak metnin, önümüzdeki günlerde komisyon üyelerine dağıtılması, daha sonra üst komisyon İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sunulması bekleniyor. Ocak ayında kamuoyu ile paylaşılması planlanan raporda, “Heron görüntülerini kimin değerlendirdiği, hedef tayinini kimin yaptığı, ‘vur’ emrini kimin verdiği ve hangi istihbarata dayanılarak bombalamanın gerçekleştirildiği” şeklindeki dört temel sorunun yanıtının olması beklenmiyor.

Anadilde savunma, dokunulmazlık: Anadilde savunmayı da içermesi hasebiyle PKK ve KCK’lı tutuklu ve hükümlülerin açlık grevlerini bitirmelerinde önemli rol oynayan “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın ocak ayında TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. BDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunun ise, bir süre rafta durabileceği dile getiriliyor. Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde 17 ağustosta yollarını kesen beş PKK’lı ile kucaklaşan biri bağımsız, dokuzu BDP’li 10 milletvekiline “silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan TCK ve TMK uyarınca soruşturma açılması için izin verilmesi talebini içeren dokunulmazlık dosyası TBMM Adalet-Anayasa Karma Komisyonu’na havale edilmişti.

4.5 milyon çalışanın gözü Meclis’te

Meclis’te yeni yılın ilk gündem maddeleri arasında 4.5 milyon kişiyi ilgilendiren SSK Tasarısı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılmış bazı başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne dair esas ve usullerin belirlenmesini öngören tasarı da yer alıyor. Yaklaşık 12 günlük tatilin ardından Meclis Genel Kurulu 2 ocakta toplanacak. SSK tasarısıyla 27 Haziran 2012 tarihi itibarıyla İş ve Meslek Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olanlardan iş ve meslek danışmanı pozisyonunda istihdam edilebilmek için ilgili mevzuatında öngörülen koşullar ile Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS (B) grubu KPSSP 3 puan türünde 10 Temmuz 2010 ve 11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan sınavlara girmiş ve bu sınavlardan en az 70 puan almış olma koşulunu taşıyanlardan bu maddenin yayımı tarihinden itibaren yirmi gün içinde yazılı olarak müracaat edenler, Kurum tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde boş bulunan iş ve meslek danışmanı pozisyonlarına atanacak. (taraf)

Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,720 µs