iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Önceki mesajın tam tersi: 'Türkiye hazır olsun'

29 Aralık 2012 11:04 tsi
Önceki mesajın tam tersi: 'Türkiye hazır olsun' Irak'ın sonunu ilan eden adamdan Ankara'ya mesaj var...iyibilgi özel

ABD'nin Türkiye ile ilgili önemli mesajlarını Doğan medyası üzerinden görmeye alıştık. Özellikle Kuzey Irak ile ilgili Amerikan "hassasiyetlerini" Hürriyet'te okumaya alıştık. Kısaca hatırlatalım; şimdiye kadar Türkiye'nin kırmızı çizgisi olan bağımsız Kürt devleti ile ilgili Beyaz Saray'dan Ankara'ya peş peşe uyarılar gelmeye başlamıştı.  Bu uyarıların en ciddisi ilk olarak Hürriyet gazetesinde yayınlanmış, Amiral Gemisi'nin başarılı Washington temsilcisi Tolga Tanış imzalı söz konusu haberde, Türkiye'ye önemli mesajlar verilmişti.

Biz iyibilgi olarak bu durumun tuhaflığını sorgulamış, konuyu Prof. Dr. Hasan Köni'ye danışmış, meselinin ABD'nin Asya çıkarması ile ilgili olduğunu öğrenmiştik.

Bugün itibariyle Washington'dan yeni bir mesaj geldi. Gene Tolga Tanış imzalı habere göre Irak Kürtlerinin ABD’deki en ateşli destekçisi Peter Galbraith ilginç açıklamalarda bulunmuş:

"Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KRG) elinde ordudan seçilmiş yönetime, bağımsız bir devlet için gerekli her şey var. Öyle ki, dış politikaları bile Bağdat Merkezi Hükümeti’nden farklı...Benim için asıl ilginç olan ise bağımsız Kürdistan konusunda Türk resmi görüşünün geçirdiği evrim. Bugün Türk Dışişleri Bakanlığı’nı dinlediğinizde ‘Irak’ın bütünlüğü tercih edilir’ diyorlar. ‘Esastır’ değil. ‘Kırmızı çizgidir’ değil. Sadece ‘tercih edilir.’ Bu çok büyük bir değişimi gösteriyor. Türkiye, Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürdistan olmasının, buna Türkiye ve Suriye’den de Kürt bölgelerinin dahil olacağı anlamına gelmediğini anladı...30 milyonu bulan bölgedeki Kürt halkı için bu tarihteki en iyi zaman. Tek karanlık nokta İran."

Tanış, bu açıklamanın kamuoyuna geçtiğimiz haftalarda verilen mesajın tam tersi yönünde olduğunu fark etmiş olacak ki, bir önceki haberine atfen  "Amerikan istihbarat raporunun aksine Kürdistan’ın Türkiye’yi bölme riski yok" diye not düşmüş.

"Bağımsız Kürdistan fikrinin Washington’daki en sıkı lobicisi olarak tanınan" Galbraith'in söyledikleri tabii ki Obama hükümetini bağlamaz. Kaldı ki, Galbraith'in Kuzey Irak petrolleri konusunda ciddi yatırımları olduğu biliniyor. Dolayısıyla yukarıdaki sözleri okurken, bu konuda büyük çıkarlara sahip bir lobicinin konuştuğunu göz ardı etmeyelim.

Üstelik Türkiye'nin Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile petrol konusundaki temaslarına ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland'ın, "Komşu ülkelere de tansiyonu herhangi bir şekilde artırmaya katkıda bulunacak bir yorum veya eylemden kaçınmaları çağrısı yapıyoruz" demesinin üzerinden sadece 17 gün geçti. Beyaz Saray'ın bu kadar çabuk karar değiştirmesi mümkün değil.

Bir ihtimal, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı'nın belli olması ile birlikte Washington'da bir takım pazarlıklar tekrar yapılmaya başlandı. Birileri eski defterleri tekrar açıyor. Ancak şurası kesin ki,Kuzey Irak konusunda taviz vermek isteyenler ve vermek istemeyenler arasındaki pazarlıkta Ankara'yı hareketli günler bekliyor.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs