En Sıcak Konular

İstanbul'da ''Suriye Cuması''

28 Aralık 2012 17:44 tsi
''Suriye Cuması'' olarak ilan edilen cuma namazı sonrasında Eyüp Sultan ve Fatih camileri başta olmak üzere selatin camilerde Suriyeliler için konulan bağış kutuları kısa sürede doldu.

 Müslümanlar, Suriyeli mağdur ve muhtaç sivillere ''bir nebze'' yardım etmenin mutluluğuyla camilerden ayrıldı.
     Suriyeliler'e yardım için seferber olan sivil toplum kuruluşları ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) destek verdiği ''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyası kapsamında cuma namazı sonrası camilerde yardım toplandı.
     Suriye'de yaşanan trajedinin vurgulandığı hutbeyi dinleyen Müslümanlar, camilerden ayrılırken, çıkışlara konulan yardım kutularına yöneldi. Vatandaşlar, Suriyeli masum sivil halk için bağışta bulunurken, yardım kutularına ne kadar bıraktıklarına hiç bile bakmadı. Müslümanlar, kendi ülkesinde ve komşu ülkelerde sığınmacı konuma düşen Suriyeliler'e ''bir ekmek'', ''bir battaniye''ye göndermek için başlatılan seferberliğe büyük destek verdi. Yardım kutuları kısa sürede paralarla doldu.
     Türkiye'de halkın bolluk içinde yaşadığını belirten Abdullah Alioğlu, ''Çok güzel Allah razı olsun. Biz burada maşallah bol keseden yiyoruz, içiyoruz, çöpe atıyoruz. Biraz az yeriz, oraya yardımda bulunuruz. Allah razı olsun bunu organize edenden'' diye konuştu.
    
     -''Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir''-
   
     Sebahattin Ertemel de ''Suriye bizim için bir yara. Şu anda elimizden ne gelirse onun gayreti içinde yardım yapmaya çalışıyoruz. Şahsen ne kadar güçlü olur bilemiyoruz. En kötü ihtimal bir duayla bile bunu kabullenmeye çalışıyoruz'' dedi. Kampanyanın çok önemine değinen hayırsever vatandaş, ''Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir'' hadisini hatırlatarak, herkesi Suriye'ye yardıma çağırdı.
     Fatih Camisi çıkışı duygularını ifade eden Nihat Demir ise yardım etmekten ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ''Kış geldi...Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyasına desteğinden duyduğu mutluluğu şu sözlerle anlattı:
     ''Hayırlı bir iş yapılıyor. Allah razı olsun Diyanet'ten. Suriyeli kardeşlerimize yardım ediyorlar, bizler de memnunuz, elimizden geldiği kadar yardım edelim diyoruz'' dedi.
   
     -''Tok iken, açın halinden anlayalım''-
   
     AA mikrofonuna açıklama yapanlardan başka bir vatandaş ise, duyarlılığın toplumun geneline yansıması gerektiğini belirterek, resmi kurumlarca yapılan çağrının sağduyu oluşturacağına vurgu yaptı.
     Eyüp Sultan Camisi'nde namaz çıkışı bağışta bulanan Kadir Bayraktar da insanın muhtaç olmadan, muhtaç olanı anlayamadığını ifade ederek ''Tok açın halinden anlamazmış' sözü buradan geliyor olsa gerek. Bu kış şartlarında oradakilerin durumu ortada. Yapılan kampanya yerinde ve önemli bir kampanya. Türkiye her zaman zor olanların yanında bulunmuş ve bulunmaya da devam etmektedir'' dedi.
     Bilal Kaya ise ''Allah göstermesin. Buna benzer bir olay bir gün bizim başımıza da gelebilir. Sadece Suriye'dekiler değil, ihtiyaç sahibi herkese yardımcı olunmalıdır'' diye konuştu.
     Suriyeli sivil halka yardım elini uzatanlardan biri de 82 yaşındaki Mehmet Dikbıyık idi. Yıllar önce hac esnasında tanıştığı Suriyeliler'e ''Herkesin elinden ne geliyorsa yapması lazım. Biz de bugün kudretimizin yettiği kadar yardım etmeye çalıştık'' sözleriyle kampanyaya destek verdi.
     Devletin her zaman Suriye konusunda yardımda bulunduğunu ifade eden Ferhat Erdem de yapılan kampanyanın çok yerinde olduğunu belirterek ''Bir çok vatandaşımızın da duyarlı olacağından eminim. Yaklaşık 45 bin kişi öldü, bir çok kişi ise evsiz kaldı. Şu kış şartlarında elimizi uzatmamız iyi oldu'' ifadelerini kullandı.
     Suriyeli çocuklara ise 13 yaşındaki Barış Ünsal'dan bir el uzandı. Ünsal, ''Suriye'de de benle yaşıt bir çok kişi var. Onlarında bir çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Allah onlara sabır versin'' dedi.
     Hacı Bayram Aslan (30) da şiddetin bir an önce durmasını isteyerek ''Bir ekmek, bir battaniye kampanyası için öncelikle durumu iyi insanlar, sadece birer ekmek, battaniye ile değil de daha fazla yardımda da bulunabilirler. Tüm Müslümanlar'ı bu kampanyaya davet ediyorum. Suriyeli kardeşlerimize sahip çıkmalıyız. Türkiye gücünü muhakkak göstermeli'' şeklinde konuştu. 

A.A.



Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,070 µs