En Sıcak Konular

Bangladeş’le Gulam Azam krizi

28 Aralık 2012 14:52 tsi
Cumhurbaşkanı’nın Azam ve arkadaşlarının affedilmesini istemesi Türkiye ile Bangladeş arasında diplomatik krize neden oldu

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Bangladeş Devlet Başkanı Zillur Rahman’a yazdığı mektup Ankara ve Dakka arasında diplomatik krize yol açtı. The Daily Star’daki habere göre gerilime Gül’ün Bangladeş’te Uluslararası Suçlar Mahkemesi’nde yargılanan sanıklara “toplumsal barış” için “af” istemesi neden oldu.

Ankara, Bangladeş’in Türkiye Büyükelçisi Zulfikar Rahman’ı dün Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı. Bir gün önce de Türkiye’nin Bangladeş Büyükelçisi Mehmet Vakur Erkul Bangladeş hükümetince çağrılmıştı.

Daily Star’a konuşan Bangladeş dışişleri bakanlığı kaynakları, 23 Aralık’taki Gül’ün mektubunun “kabul edilemez “ve Bangladeş’in “içişlerine doğrudan karışmak” olduğunu söylediler.

Aynı kaynaklar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mektubunda Cemaat-i İslami liderlerinin yargılama için çok yaşlı olduklarını ve yargılamanın Bangladeş’te iç savaş çıkarma ihtimali olacağını yazdığını bildirdiler.

Haberde mektubun içeriğinden şaşırdığı öne sürülen Dakka’nın Türk Cumhurbaşkanı’na yazılacak cevabı Başkan’ın rahatsızlığı nedeniyle ertelediği ifade edildi.

Ayrıca Cansuyu Yardım Örgütü’nden 14 delegenin kimliklerini gizleyerek “sınırda vize” ile ülkeye girmeleri de gerilimi artıran diğer bir neden. Dakka hükümeti dışişlerine çağırdığı Türk büyükelçisinden STK’ının gelişini açıklamasını istedi.

Dışişleri Bakanı Mustafa Kemal, Cumhurbaşkanı Gül’ün mektubunu protesto eden ve bunun Bangladeş’in içişlerine müdahale olduğunu söyleyen diplomatik notu da Türk büyükelçisine iletti.

Notta Bangladeş hükümetinin “halkının ezici desteği” olan  savaş suçları mahkemesinin sürdürmedeki azmi dile getirildi. Ayrıca notta Cansuyu’nun “sınırda vize” kolaylığını istismar ettikleri öne sürüldü.

Diplomatik notta, “Bangladeş bir mesele hakkında bir sorun ya da kafa karışıklığı oluşturmanın dost bir ülkenin işi olmadığına ve bu türden bir olayın tekrarlanmayacağına inanmaktadır” denildi.

2009’da Dakka turist, yatırımcı, iş adamı, diplomat ve özel pasaport sahiplerine tek taraflı “sınırda vize” kolaylığı başlatmıştı. Ankara ise sadece resmi ve diplomatik pasaportlara bu kolaylığı sağlıyor.

Daily Star’a konuşan dışişleri yetkilileri, Cansuyu delegasyonunun geri gönderebileceklerini ancak Türkiye’yle olan ikili ilişkilere zarar gelmemesi için bundan vazgeçtiklerini söylediler. Yetkililer, Türk yardım örgütünün diplomatik teamülleri çiğneyerek hükümete önceden bilgi vermediklerini kaydetti.

Bir başka dışişleri kaynağı ise Gül’ün hem Bangladeş Cumhurbaşkanı hem de başbakanına mektup yazdığını söyledi. Türkçe ve İngilizce yazılan mektuplarda Türk Cumhurbaşkanı, Gülam Azam ve diğer Cemaat liderlerine ölüm cezası verilmemesini istedi.

Abdullah Gül mektubunda eğer bu liderler cezalandırılırsa Bangladeş’in sosyal-ekonomik gelişmesini etkileyip sosyal istikrarsızlık ve kan dökülmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ancak öyle görünüyor ki uluslararası birçok örgüt tarafından kınanan Gülam Azam’ın yargılandığı mahkeme ile ilgili bu Gül’ün samimi uyarısı Dakka tarafından içişlerine müdahale olarak algılanıyor. 

Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,311 µs