En Sıcak Konular

Roboski'de eylem: Engellenirsek sınıra yürüyeceğiz

27 Aralık 2012 17:46 tsi
Roboski'de 34 kişinin öldürülmesinin yıldönümü nedeniyle yapılacak etkinliklere giden 5 otobüs jandarma tarafından geri çevrildi. CHP heyetini karşılarken açıklama yapan Ferhat Encü, 'Anma engellenirse sınıra yürüyeceğiz' dedi...

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 150 kişilik gruba, İçişlere Bakanlığı’nın talimatı olduğunu, 26-29 Aralık’ta illegal örgütlerin eylem yapacağı gerekçesiyle hiç bir grubun Uludere’ye alınmayacağı bildirildi. 5 otobüs Cizre’ye geri döndü.

SGDF üyesi 150 kişi, İzmir, Denizli, İstanbul, Ankara, Samsun, Hatay, Adana, Diyarbakır, Muğla, Antalya, Artvin, ve Kocaeli’nden yola çıkarak Adana Pozantı’da buluştu. Beş otobüsle bu sabah 04.00 sularında Cizre Şırnak arasında yer alan Kasrik Belediyesi sınırlarında askeri kontrol noktasında durduruldu. Jandarma görevlileri durumu valiliğe bildireceklerini belirterek grubun geçişine izin vermedi. Sabah 10’a kadar burada bekletilen gruplara İçişleri Bakanlığı’ndan gelen bir talimat gösterildi. SGDF Merkez Yürütme Kurulu üyesi Alper Kaba, talimatta ‘illegal grupların eylem yapacağı’ yönünde bilgi olduğunu ve kendilerinin bu nedenle geçişlerine izin verilmediğini anlattı. Kaba, bölgedeki üst düzey askerlerle de görüştüklerini, talimatta belirtilen 26-29 Aralık tarihleri arasında Uludere’ye kimsenin alınmayacağı yönünde kendilerine bilgi verildiğini de söyledi.

Kaba, “Askere yasal bir örgüt olduğumuzu söyledik. Ancak bize izin vermeyeceklerini söylediler. Şu anda cenazeye gidiyoruz. Ancak tekrar Uludere’ye döneceğiz. CHP ve BDP ’li heyetler, halkın Demokratik Kongresi de Uludere’ye gün içinde girecek. Bir feminist grup da Uludere’de olacak” dedi. otobüslerle tekrar geri döndüklerini Şerafettin Elçi’nin cenaze törenine katılacaklarını belirtti.



CHP HEYETİ ZİYARET ETTİ

CHP'li milletvekillerden oluşan bir heyet de Roboski'ye geldi. CHP Genel Başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Gülseren Onanç, CHP'li vekiller Hüseyin Aygün, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Levent Gök, Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan, Şırnak İl Başkanı Çınar Ökten ile Mardin, Diyarbakır, Urfa, Siirt ve Şırnak il başkanları ile yöneticilerinden oluşan heyeti, BDP PM Üyesi Ferhat Encü ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri karşıladı. Halı sahanın hemen yanında 34 kişiyi simgeleyen 34 bezin asıldığı alanın yanında çocuklarının fotoğraflarını taşıyan siyah elbiseler, içindeki anneler ile yaşamını yitirenlerin ailelerine tek tek başsağlığı dileyen CHP'liler, ilk günkü tavırları neyse katliam hakkındaki tavırlarının hâlâ devam ettiğini ve takipçisi olacaklarının sözünü verdi.

İlk olarak aileler adına CHP'li heyete "hoşgeldiniz" diyen Ali Tosun'un babası M. Zeki Tosun, "34 aile adına ‘hoşgeldiniz’ diyoruz. Tek isteğimiz var, yapılan bu hakaret, zulüm ve katliamın üzerinden bir yıl geçti. Gelen arkadaşlarımız partiler olur, sivil toplum örgütleri olur, güvenlik kuvvetlerinin müdahale etmemesi için sizlerden de yardım istiyoruz. Bütün halka vicdanı olan herkese sesleniyoruz. Bizim acımızı anlasınlar ve gelenleri engellemesinler" dedi.



ENCÜ: ENGELLEME OLURSA SINIRA YÜRÜRÜZ

Daha sonra konuşan BDP PM Üyesi Ferhat Encü ise, CHP'nin katliam konusundaki hassasiyeti için teşekkür ettiklerini belirterek, aradan bir yıl geçmesine rağmen etkin bir soruşturmanın yürütülmediğini ve hiçbir failin açığa çıkarılmadığını ifade etti. Katliam hakkında bir rapor dahi hazırlanmadığını söyleyen Encü, aileler olarak olayın takipçisi olacaklarını ve failler açığa çıkarılana kadar mücadele edeceklerini dile getirdi. Yolda engellemeler olduğunu hatırlatan Encü, "Umuyoruz bu yanlıştan dönülür ve herhangi bir engelleme olmaz" dedi. Roboski'ye gelenlerin köye ulaşmalarının engellenmesi durumunda aileler olarak sınıra yürüme kararı aldıklarını dile getiren Encü, "Biz aileler olarak kararlıyız sınıra yürüyeceğiz. Onun için de hem engellenenlerin bırakılması hem de yarın anma için gelenlerin engellenmemesi gerektiği konusunda burada uyarıda bulunuyoruz" dedi. Gazetecilerin sorusu üzerine "İçişleri Bakanlığı'nın bir yasak genelgesi yayınladığı" duyumu aldıklarını söyleyen Encü, "Umarım böyle bir karar yoktur" dedi.

TANRIKULU: ROBOSKİ VİCDAN VE ADALET MESELESİDİR

Daha sonra konuşan Sezgin Tanrıkulu, Roboskililere başsağlığı dileğinde bulunarak, "Yakın dönemimizin en önemli katliamı, acısı olan Roboski katliamının mağdurları ile dayanışma amacıyla buradayız. Bir yıldır bu acı dinmedi bu yara kabuk bağlamadı. Aksine açıklamalar bu yarayı daha da kanattı kanatmaya, devam ediyor. Roboski katliamı bir vicdan ve adalet meselesidir. Ancak hükümet ve devlet yetkilileri tam bir vicdan körlüğü içinde kaldılar. Biz bütün siyasi kaygılardan uzak olarak bu olayla vicdani, insani ve adalet açısından bir aradayız. Hiçbir siyasi kaygı taşımıyoruz. Biz bir vicdan ortaklığına aday olmak için buradayız. Bu katliamın failleri ortaya çıkana kadar sizlerin yanında olacağımızı ve mücadele edeceğimizi ifade ediyorum" dedi.



GÖK: AKP KATLİAMI KAPATMAK İSTİYOR

Daha sonra konuşan Uludere Alt Komisyonu Üyesi CHP'li Levent Gök ise, katliam üzerinden bir yıl geçmesine ve tüm gerçekler ortada olmasına rağmen hâlâ aydınlatılmadığını belirterek, "Faillerin açıklanmamasının eksikliği ile karşınızda bulunuyoruz. Biz CHP olarak komisyonda devletin her türlü engellemelerine karşın, adaletin gerçekleşmesi için çalıştık. Elinizin tersiyle ittiğiniz paraları biliyoruz. Sizlere vaat edilen olanakları nasıl reddettiğinizi biliyoruz. Burada oturan annelerin paramparça olan cesetlerini hangi şartlarda getirilişini, yardım edilmeyişini, bu olayın nasıl örtbas edildiğinin tanığıdırlar. CHP olarak raporumuz hazırdır. Komisyonun toplanmasını bekliyoruz. Komisyon bir türlü toplanmıyor, toplanmak istenmiyor. Çünkü AKP'li üyelerin kendi iradeleri dışında başka yerlerde hazırlanan raporun kendileri açısından açıklandığı zaman Türkiye kamuoyunun vicdanını nasıl yaralayacağını onlar da bizler gibi çok iyi biliyorlar. Bu komisyon üyelerinin toplanmamasının yegane nedeni AKP'nin bunu kapatmak, karartmak ve soğutmak istemesindendir" diye konuştu.


Açıklamanın ardından Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığı'na bir çağrıda bulunarak, "Bugün yarın bu hafta boyunca bu acıya ortak olmak için Türkiye'nin her tarafından yurttaşlar gelecek. İçişleri Bakanlığı burada bir provokatif eylemin zeminini burada hazırlatmasın. Bu katliamın anmasını gölgede bırakacak bir zemin gelirse taziye için gelenlerden gelmez İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeden gelir. Sözlerden gelir, o yüzden İçişleri Bakanı'nı burada uyarıyorum" dedi.
Daha sonra CHP heyeti 34 kişinin mezarlarının bulunduğu mezarlığı ziyaret etti. (Ajanslar)



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,707 µs