En Sıcak Konular

CHP'li Kart'tan Danıştay Başkanı'na istifa çağrısı

27 Aralık 2012 13:15 tsi
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu'yu istifaya çağırdı.

Kart, Danıştay Başkanlığı hakkında, ''Karakullukcu hakkında ceza soruşturması yapılmasını gerektiren bir durum olmadığına'' yönelik kararı nedeniyle dava açtı.

Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, sanık ''Barbaros'' hakkında, hayali ihracat, suç örgütü yöneticiliği, paravan şirketler kurma nedeniyle iddianame bulunduğunu, bu sanığın, 69 sanıklı hayali ihracat dosyasının kilit isimlerinden olduğunu ifade etti.

Sanıklardan ''Yalçın''ın ise ''örgüt yöneticilerinden aldığı talimatlar gereğince, özellikle Danıştay'da iş takibi yapan, üst düzey bağlantıları kuran, Danıştay'daki ilgililere rüşvet veren ancak kime verdiği belirlenemeyen'' bir kişi olduğunu kaydeden Kart, buna ilişkin fiziki ve teknik takiplerin, görüntülerin, yasal dinleme kayıtlarının bulunduğunu söyledi. Kart, yolsuzluk tutarının 100 milyon lira olduğunu ifade etti.

İddianameye göre, bu iki sanık ile Danıştay Başkanı arasında 15 Şubat 2012'de Danıştay'da görüşme yapıldığını belirten Kart, bunun dışında iki görüşme daha olduğunu savundu.

Kart, 12 Mart'ta iş takibi yapan kişi ile Danıştay Başkanı'nın özel bir araçta baş başa görüştüğünü, daha sonra akşam yemeği yenildiğini öne sürerek, ''Hayali ihracat dosyasındaki bu iki sanık ile Danıştay Başkanı'nın görüşme tarihleri, dosyadaki suç tarihleriyle örtüşüyor'' diye konuştu.

Emniyet fezlekesine ilişkin dosya olduğunu söylediği klasörü gösteren Kart, burada sanıklar ile Danıştay Başkanı'nın yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin bulguların yer aldığını kaydetti.

Kart, ''Bir Danıştay Başkanı, yoğun suç ilişkileri içinde olduğuna dair bulgular bulunan bir sanık ile Danıştay'da iş takibi yaptığına dair dosya bulunan bir sanık ile neden baş başa görüşme ihtiyacı duyar? Neden özel bir araçta görüşür? Neden baş başa yemek yer?'' diye sordu.

Danıştay'a bu özel görüşmenin nedenini sorduğunu, Danıştay Başkanı'nın bu soruyu geçiştirdiğini savunan Kart, Danıştay'ın kurumsal olarak bu soruları görmezden gelemeyeceğini belirtti.

-''Karartmaya bakar mısınız?''

Kart, Danıştay'ın savcılık dosyasına ve bulgulara rağmen ''Ortada somut bulgu yok. Biz de Danıştay Başkanı hakkında soyut bulgulara dayanarak, soruşturma yapamayız'' dediğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Danıştay'ın yaptığı karartmaya bakar mısınız? Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık 'Yalçın'ın Danıştay'da iş takibi yaptığı, rüşvet verdiği kişiler tespit edilmese de yargı görevini yapanları etkilemeye çalıştığını söylüyor. Bundan daha somut bulgu olur mu? Savcının bu tespiti karşısında, Danıştay'da etkileme girişiminde bulunduğu belli olan kişi hakkında dava açıyorsun, peki etkilenen kişi kim? Bunu savcılık olarak, Danıştay olarak tespit etmen gerekmez mi? Sadece Danıştay görevini kötüye kullanmıyor. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na birileri 'Orada dur. Daha öteye, yukarılara gitme, Danıştay'da etkilenen kişileri ortaya çıkarma' diyor. Emniyete, 'soruşturmanı yarıda bırak' diyen kim olabilir? Bu ancak siyasi iktidar, yürütme gücü olabilir? Danıştay Başkanı ile Başbakan'ın 2001'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bağlantılı soruşturma dosyalarına dayanan, Başbakan hakkında diğer 4 üye soruşturma yapılması yönünde oy kullanırken, Danıştay Başkanı o yıllarda Başbakan'ı himaye eden bir yaklaşımını görüyoruz. Hükümet'in bu müdahalesine, karartmasına rağmen fezleke, deliller ortadaysa o Danıştay Başkanı orada görev yapamaz. Danıştay Başkanı'nın bu zırha bürünmeye tenezzül etmeden, Danıştay'ın saygınlığını korumak, Danıştay camiasını zan altında bırakmamak adına istifa etmesi gerekir, istifaya davet ediyoruz. Bu davayı Ankara İdare Mahkemesi'nde bugün açıyoruz.''

AA



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs