En Sıcak Konular

Maliki, Erdoğan'ı BM'ye şikayet etti

27 Aralık 2012 13:12 tsi
Erdoğan'ın açıklamalarına kızıp, Türkiye'nin Bağdat büyükelçisinin sınırdışı edilmesini isteyen Maliki hükümeti yeni bir hamle daha yaptı. Irak, Erdoğan'ı mezhepçilik yaptığı gerekçesiyle BM'ye şikayet etti..

İran-yanlısı PressTV'nin haberine göre bir Iraklı meclis üyesi, Türkiye'nin Bağdat büyükelçisinin sınırdışı edilmesi istedi. Salı günü meclis binasında basın açıklaması yapan Yasin Macit, "Erdoğan'ın Irak ve Iraklıları hedef alan açıklamaları ilk olmamasının yanında mezhepçi de. Kendisini bölgenin polisi zannediyor" dedi.

Başbakan Nuri Maliki'nin Yasama Koalisyonu'nda yer alan Iraklı üye, Türkiye başbakanın "sanki onlar için konuşan birileri yokmuş gibi Iraklı Sünniler hakkında konuştuğunu" da söyledi.

Macit, Irak hükümetinden Irak'ın Türkiye büyükelçisinin sınırdışı edilmesi talep ederek siyasi çevrelerden Erdoğan'ın açıklamalarını kınaması çağrısında bulundu.

Iraklı üye aynı zamanda Erdoğan'ın "müdahalesi nedeniyle Suriye'deki şiddetten" sorumlu tutulması gerektiğini de öne sürdü.

Türkiye, Irak'ın Kürt bölgesinden Bağdat merkez hükümetinin onayı olmadan petrol ihraç ediyor. Irak hükümeti birçok kez Kürt bölgesi dahil ülkedeki tüm petrol anlaşmalarının merkez hükümetle yapılması gerektiğini söylüyor.

Ankara-Bağdat ilişkileri, geçtiğimiz sene Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'ye sığınma hakkı verince bozulmuştu. Haşimi Irak'taki bir mahkemede idam cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan http://www.almutmar.com sitesindeki habere göre  Irak Başbakanı Maliki, Erdoğan'ın mezhepçilik yaptığını öne sürerek BM'ye şikayette bulunacak. Said Nassif basın açıklamasında şunları söyledi: "Başbakan Erdoğan, Irak halkını oluşturan unsurlara saygı göstermeden mezhepçilik yapıyor. Türkiye, kendi çıkarları için Irak'ta mezhepçiliği kışkırtmak için perde gerisinden oyunlar oynadığı bir sır değil."

Haberde ayrıca Muhammed Hindavi'nin de şu sözlerine yer verildi: "Erdoğan'ın Irakla ilgili sözleri içişlerimize müdahaledir. Bu 2 ülke arasındaki saygı kurallarına olduğu kadar uluslararası anlaşmalara da aykırıdır. Erdoğan ve Suudi ekseni, Suriye'de olduğu gibi Irak'ta da mezhep savaşı çıkartmak istiyor".

Başbakan ne demişti?

"Irak'taki rahatsızlık yarın Suriye'ye dönüşebilir. Çünkü orada da ciddi bir mezhep farklılığı var. Orada Kürt, Arap, Türkmen ağırlıklı olarak Sünni'dir. Öbür tarafta da Şia var. Şia'nın içerisinde ılımlısı var, bir de katı olan grup var. Ilımlı olanların bu davranışlarını korumaları halinde, merkezi yönetimin yaptıklarından Irak kurtulur, bölge kurtulur. Şu anda merkezi yönetim Irak'ta azınlık hükümetidir. Ama azınlık hükümeti olmasına rağmen aldığı destekle Şia olduğu için maalesef şu anda onlar da halkına zulmediyor. Bizim Kuzey Irak ile olan münasebetlerimizi niye yadırgıyorsun- Bizi zaman zaman tehdit ediyor. Neyle- Türk şirketlerini dışarı şey yapacakmış. Rusya ve Çin ile savunma sanayine yönelik ilişkilerini artırdığını söylüyor. Bütün bunların hepsi Türkiye'ye karşı atılmış adımlar. Bizim bunlarla yaptığımız anlaşmalar var. Kimsenin oraya girmediği dönemde yatırımcım risk alarak alt ve üst yapısını ayağa kaldırmaya başladı.

Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,999 µs