En Sıcak Konular

ABD'de 'mali uçurum'a düşmemek için son 4 gün

27 Aralık 2012 13:11 tsi
ABD Kongresi yaklaşan mali uçuruma karşı yeniden çare arayışında. Bir çözüm bulunamazsa yılbaşından itibaren 109 milyar dolarlık harcama kesintileri yürürlüğe girecek.

ABD ekonomisini mali uçurum adı verilen vergi artışları ve harcama kısıntılarından kurtarmak için bir haftadan daha az zaman kalmışken, Başkan Barack Obama ve Kongre'den yeni bir çaba bekleniyor.

Kongre'deki kilitlenme üzerine Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehmer, Senato'da çoğunlukta olan Demokrat Parti'nin devreye girmesini istedi ve buradan gelecek bir tasarıyı partisinin Temsilciler Meclisi'nde dikkate alacağını söyledi.

Noel tatilini kısa keserek bugün Hawaii'den Washington'a dönecek olan Başkan Barack Obama da, geçen hafta tıkanan bütçe krizi görüşmeleri yeniden canlandırmaya çalışacak.

Ancak ekonominin mali uçuruma yuvarlanmaktan kurtulması için beklentiler bu kez Senato'ya yönelse de, Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasındaki görüş ayrılıkları hâlâ kapatılamadı.

Senato'da Demokratlar çoğunlukta ancak zenginlerin vergilerini artıracak bir formülde uzlaşmak için Cumhuriyetçilerden bir kısmının desteği gerekiyor.

Boehner ve diğer bazı Cumhuriyetçiler yazılı bir açıklamayla, önce Senato'nun harekete geçmesi gerektiğini bildirdiler.

Senato'dan gelecek yeni bir tasarı muhtemelen 250 bin dolardan düşük gelirlilerin yararlandığı vergi indirimlerinin yıl başında sona ermeyerek devam etmesini öngörecek.

En zengin Amerikalıların ödediği verginin yükseltilmesini isteyen Obama, yarım kalan görüşmeler sırasında alt gelir sınırının da 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmesine razı olmuştu.

ÇARE BULUNMAZSA...

Mali uçurum, eğer erteleme ya da kaldırılma kararı alınmazsa, yılbaşından itibaren genelde 109 milyar dolarlık harcama kesintilerini de yürürlüğe sokacak.

Bu kilitlenmede bir alternatif de Kongre'nin 1 Ocak itibariyle vergi artışlarının ve harcama kesintilerinin yürürlüğe girmesine izin vermesi ancak Ocak ayının ilk haftasında en zenginler dışındaki vergi dilimlerinde gelir elde edenler için indirimler getiren yeni bir yasa üzerine uzlaşması olabilir.

Böyle bir yasayla, genelde kimsenin istemediği 109 milyar dolarlık harcama kesintilerinden de vazgeçilmesi mümkün olabilir.

16 TRİLYON DOLARLIK ÇÖZÜMSÜZLÜK

ABD'nin bütçe açıklarının nasıl daraltılacağı ve 16 trilyon dolarlık federal borcun nasıl ödeneceği konusunda Kongre aylardır bir çözümde uzlaşamıyor.

Bütçe krizinin kontrol edilememesi ve dolayısıyla ulusal borcun ödenememesi olasılığına karşı ABD Hazinesi de bazı önlemler aldı. Bunlar genellikle Kongre'nin uzlaşarak kamu borçlanma sınırını yükseltmesi için yeterli zaman kazanmasını sağlayacak önlemler.



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,240 µs