En Sıcak Konular

İşte eylemlerin odağı ODTÜ gerçeği

25 Aralık 2012 16:01 tsi
Göktürk 2 uydusunun fırlatılma töreni sırasında Başbakan'ı protesto bahanesiyle ODTÜ'de yaşanan olaylarla ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Geçen hafta ODTÜ'de yaşanan şiddet olaylarında molotof atan 50 kişiden sadece 12'si ODTÜ'lü... Olaylar, '

Zanlıların suç kayıtları hayli kabarık. Öğrencilerin rektörü tehdit ettiği ve istedikleri yönde açıklama yaptırdığı da belirlendi.

Geçen hafta salı günü ODTÜ'de yaşanan olayların tartışması sürüyor. Göktürk-2 uydusunun fırlatma töreninde Başbakan Erdoğan'ı protesto etmek için toplanan marjinal sol örgütler polisle çatışmış 15 polis yaralanırken gözaltına alınan 10 eylemciden 8'i tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmiş ardından da adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Başbakan Erdoğan hem eylemcileri hem de üniversite yönetimini sert şekilde eleştirirken CHP lideri eylemcilere 'Her ODTÜ'lü bir Yörük Ali Efe'dir' diyerek destek çıktı. Peki ama ODTÜ'de ne oldu?

Yaşananlar gerçekten bir protesto eylemi mi yoksa üniversiteler üzerinden başlatılmak istenen yeni bir hareketlenmenin başlama vuruşu muydu?

Yer ODTÜ ama eylemciler ithal

Bugün gazetesindeki habere göre, her şeyden önce iddia edildiği gibi polisin kampüse zorla girmesi diye bir şey yok. ODTÜ yerleşkesine polisin davet edilmesi bizzat ODTÜ rektörlüğünün talebi ile olmuş. Başbakan ve devlet erkanının katılacağı program için Ankara Emniyeti'ne başvuran rektörlük tedbir alınmasını istemiş.

Eylemle ilgili önemli ayrıntılardan birisi de şu. Her ne kadar eylemin yapıldığı yer ODTÜ olsa da eylemcilerin büyük bir kısmı başka üniversitelerden geldi. Eylemde ön saflarda yer alıp molotof atan 50 kişiden sadece 12'si ODTÜ'lü. Hatta gözaltına alınıp savcılığa sevk edilen 10 öğrenciden 4'ü ODTÜ'lü. Diğerleri başka eylemlerde de sık sık polisle çatışan başka üniversite öğrencileri.

Sabıka kayıtları kabarık

Tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen öğrencilerin suç kaydı ise hayli kabarık. Tamamı marjinal sol ve bölücü örgütle irtibatlı. Dev-Yol, DİSH ve MLKP gibi örgütlere üye oldukları öğrenilen eylemcilerin bazılarının 'yaralama', 'terör propagandası', 'suç örgütü üyesi olma' ve 'terör örgütü üyesi olma' suçlarından kaydının olduğu belirlendi. Eylemlerden sonra yapılan aramalarda sanıklarla birlikte namlusu değiştirilmiş ve çelik bilye atabilen silah ele geçirildi. Bununla birlikte molotoflar ve soda şişeleri de eylemlerde kullanıldı.

Törenden sonra TÜBiTAK binasına saldırı

Başbakan daha kampüse gelmeden başlayan olaylarda çok sayıda molotof ve cam soda şişesi kullanıldı. Hastaneye kaldırılan 15 polisten 13'ü eylem bittikten sonra geri çekilirken kafalarına isabet eden taş ve soda şişeleri ile yaralandı. Eylemciler polis tamamen çekildikten sonra TÜBİTAK binasının camlarını kırdı. Güvenlik birimlerinin raporuna göre yakılan güvenlik kulübeleri, kırılan camlar ve bankamatiklerde 400 bin liralık maliyet çıktı. Üniversite yönetimin daha önceki olaylarda olduğu gibi soruşturma açtırmadığı gibi zararı da eylemcilerden tahsil etmediği ortaya çıktı.

Mahkemede mahalle baskısı

Göstericilerden tutuklanması için mahkemeye sevk edilen 12 eylemci için adliyede olağanüstü bir hareketlilik yaşandı. Eylemcileri savunmak için mahkeme salonunda 12 avukat ile 2 milletvekili bulunurken, adliye çevresinde 300 kişilik marjinal sol bir grup eylem yaptı. Mahkeme salonu içinde yaşanan olaylar sebebiyle hakimin koruma istediği de raporlara yansıdı.

Rektörü ayaklarına çağırıp tehdit ettiler

Tören bittikten sonra devlet erkanı kampüsten ayrılmasına rağmen olaylar bitmedi. Eylemciler saat 21.00 sularında rektörlük binasına gelip rektörlüğün camlarını kırdılar. Grup, rektörle görüşmek istediklerini ve aksi durumda kötü olayların olacağını söyleyip Fizik Bölümü P-1 toplantı salonuna geçerek beklemeye başladı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar ise saat 22.00 sularında rektörlük binasına, yarım saat sonra da eylemcilerin yanına geldi. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda eylemcilerin rektörü tehdit ettiği iddia edildi. Öğrenci temsilcisi tarafından iletilen 4 maddelik talebe göre rektörden kamera kayıtlarını polise vermemesi, soruşturma açılmaması, özel güvenliğin toplantı salonuna alınmaması ve medyaya polisin kampüse zorla girip şiddet uyguladığı yönünde açıklama yapması istendi. Görgü şahitlerinin anlatımına göre rektörü zaman zaman tehdit eden eylemciler taleplerini kabul ettirdi. Nitekim rektör eylemcilerin talebi yönünde bir basın açıklaması yaparken hem soruşturma açtırmadı hem de kampüsteki kamera kayıtlarını dün akşama kadar ilgili birimlere vermedi.

'Üniversite Baharı' planı mı?

Bir haftadır efsaneleştirilen ODTÜ olayları bir protesto biçiminden çok şiddet eylemine benziyor. Uydu fırlatma töreni için Başbakan ve devletin zirvesi gelirken rektörlük resmi yazıyla polisten tedbir almasını istiyor. Ankara'nın her yerinde eylem yapan kadrolu protestocular gün içerisinde 'Başbakan'ı kampüse sokmayacağız' pankartları asıyor. Polis tören alanın etrafında barikat kuruyor. Molotoflar, taşlar ve sapanlarla saldırınca olaylar çığırından çıkıyor. 15 polis yaralanırken araçlar güvenlik kulübeleri ve ATM'ler zarar görüyor. Bu esnada en düşündürücü şey oluyor. Rektörü ayağına çağıran eylemciler ki aralarında öğretim üyeleri de var. Gece 02.00'ye kadar tehditler eşliğinde 4 maddelik bir talep listesini rektöre tebliğ ediyorlar. Rektör isteyerek ya da istemeyerek bu talepleri kabul ediyor ve uyguluyor. Eylemcilerin büyük bir kısmı ise ODTÜ öğrencisi değil. Kampüste güvenliği sağlayamayan rektörlük ise bugüne kadar yapılan hiçbir eylem sonrası öğrencilere soruşturma açmadı. Yüz binlerce liralık zarar ise millete fatura edildi. Hal böyle iken ODTÜ'de yaşanan olayları romantik devrimci yaklaşımlarla ya da 'ODTÜ'ye dokunan yanar' gibi sloganlarla anlatmak ne kadar sağlıklıdır?

Özel güvenlik yaralandı suç duyurusu yapılmadı

Eylemlere katılan öğrencilerin büyük bir kısmının başka üniversitelerden geldiği göz önüne alındığında kampüs güvenliğinin sağlanamadığı açıkça görülüyor. Kampüsü çevreleyen tel örgülerin yırtık olması da eylemcilerin rahatlıkla üniversiteye girmesine neden oldu. Bununla birlikte özel güvenlik görevlilerinin yaralanmasına rağmen rektörlüğün suç duyurusunda bulunmaması bir başka önemli nokta. Özel güvenlik görevlilerinin üniversite yönetiminin bu tutumundan dolayı olaylara müdahalede isteksiz kaldıkları da konuşuluyor. (Bugün Gazetesi)

ODTÜ'DE YENİ BİR PROVOKASYONA NEDEN OLACAK SEMPOZYUM

Göktürk-2 uydusunun fırlatılması dolayısı ile düzenlenen törenler sırasında ortalığın savaş alanına dönüştürüldüğü ODTÜ; şimdi de İslam karşıtı söylemleriyle gündeme gelen Nişanyan'ın ağırlamaya hazırlandığı ortaya çıktı.

Yeni Akit Gazetesi'nden Sinan Yavuzoğlu'nun haberindeki iddialara göre de; 15-16-17 Şubat 2013 tarihlerinde ODTÜ'de düzenlenecek '1. Teoloji Sempozyumu'na daha önce Hz. Muhammed (SAV) ağır hakaretler savuran Sevan Nişanyan'ın da davet edildiği öğrenildi.

Nişanyan, Sempozyum'un 17 Şubat Pazar günkü oturumlarında "Kur'an Terminolojisinin Tarihsel Kökenleri" üzerine 'sunum' yapacağını ardından da Edip Yüksel'le münazarada bulunacağını duyurdu.

13 ÜNİVERSİTEDEN OLAYLARI KINAYAN MAHİYETTE AÇIKLAMA GELDİ

Göktürk-2'nin fırlatılış töreni esnasında yaşanan olaylarla ilgili, 12 üniversiteden açıklama geldi.

18 Aralık'ta Göktürk-2 Uydusu'nun Çin'deki Jiuquan Hava Üssü'nden fırlatılması nedeniyle düzenlenen tören öncesi ve sonrası ODTÜ'de çıkan olaylarla ilgili Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitelerinden ortak açıklama yapıldı. Açıklamalarıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Hacettepe, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi'de protesto olaylarına tepki gösterdi.

YÖK SORUŞTURMA BAŞLATTI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ODTÜ'deki olayları incelemek üzere Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın, ODTÜ kampüsü'nde geçen hafta Göktürk-2 uydusunun fırlatılması nedeniyle düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden grupların çıkardığı olayların incelenmesi için 21 Aralık'ta YÖK Denetleme Kurulu'nu görevlendirdiği öğrenildi.

YÖK Başkanı Çetinsaya üniversite kampüslerindeki şiddet içeren olayların üzüntüyle karşılandığını ifade etti.

Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,369 µs