En Sıcak Konular

Uludere'de 1 yılda 1 suçlu bile bulunamadı!

25 Aralık 2012 15:58 tsi
Uludere’de, 17’si çocuk 34 kişinin terörist sanılarak savaş uçakları tarafından öldürülmesinin yıldönümü yaklaşırken, açılan soruşturmadan ölenlerin yakınlarının içini rahatlatacak bir sonuç hâlâ çıkmadı.


Uludere’de savaş uçaklarından atılan bombayla ölen 34 köylünün ölümlerinin birinci yıldönümü yaklaşırken, olayı soruşturan Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nin sadece tanık ve mağdur ifadelerini aldığı, bugüne kadar tek bir şüpheli ifadesinin bile alınamadığı ortaya çıktı. Henüz “şüpheli tespiti” aşamasına gelemeyen savcılığın, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurumlarla yazışmalarının sürdüğü, bazı kurumlara gönderilen son yazılara yanıtların da henüz gelmediği bildirildi. Buna karşılık, savcılığa çeşitli yerlerden, ölenlerin bazılarının “ PKK'lı ” olduğuna yönelik ihbar niteliğinde “bildirimlerin” geldiği ancak savcılığın bu yönde bugüne kadar soruşturma yürütmediği de ortaya çıktı.

Uludere’de, 28 Aralık 2011’de, 17’si çocuk 34 kişinin katırlarıyla kaçağa giderken PKK'lı sanılarak savaş uçakları tarafından öldürülmesinin yıldönümü yaklaşırken, açılan soruşturmadan ölenlerin yakınlarının içini rahatlatacak bir sonuç hala çıkmadı.

Önemli süre kaybı yaşandı

Olayın ardından soruşturma, terör ve örgütlü suçlara bakmakla yetkili Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nce devralındı. Olayın askeri yargı ya da özel yetkili olmayan mahalli savcılığın yetkisinde olduğu itirazlarına karşılık, soruşturmayı yürütmekle özel yetkili savcı görevlendirildi.

Alınan bilgiye göre, Savcı Ali Okumuş, geride kalan 1 yıllık sürenin önemli bir bölümünü yazışmalarla geçirmek zorunda kaldı. Mağdur ve tanıkların ifadelerine başvuran ve bu çalışmayı önemli ölçüde tamamlayan savcılığın askeri literatür, askeri görevlendirme, işleyiş gibi konulardaki “teknik” düzeyde kalan yazışmaları ise önemli bir süre kaybına yol açtı.
Bazı kurumlardan gelen yanıtların yeni yazışmaları gerektirmesi gibi nedenler de soruşturmayı uzattı. Savcılığın bu doğrultuda bazı kurumlara gönderdiği son yazıların yanıtlarını beklediği öğrenildi. Bazı kurumlarla ise son yazışmaların tamamlandığı bildirildi.

Şüpheli ifadesi hâlâ alınamadı

Olayın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen, savcılığın bugüne kadar hiçbir şüphelinin ifadesini almadığı da ortaya çıktı. Savcılığın, şüpheli tespiti ve ifadelerinin alınması için yazışmaların tamamlanmasını beklediği bildirildi.

Savcılığın gelinen aşamada henüz özel yetkili savcılığın soruşturmayla görevli olup olmadığı konusunda bir değerlendirme yapmadığı, soruşturmanın son aşamasında ise bu yönde bir değerlendirme yapabileceği belirtildi. Kaynaklar, savcılığın soruşturma sonunda dosyayı “görevsizlik” kararıyla askeri savcılığa ya da mahalli savcılığa göndermesinin yüksek ihtimal olduğu yorumunu yaparken, Savcı Okumuş’un yakın çevresine, bu konuyla ilgili olarak, “Görevli olduğumuzu düşünmesek zaten soruşturmayı yürütmezdik. Ancak usul olarak her soruşturmada bir aşamada bu değerlendirme yapılır” dediği ifade edildi.

‘Sivil görüntü altında terörist’

Başbakan Erdoğan’ın, Uludere’de ölenler için yaptığı, “Terör örgütünün mensubu da sivildir. Ama o sivil görüntü altında teröristtir. Bunu da görmemiz lazım. Burada 34’te 34’ü böyledir, kanısına varmak için müsaade edin yargı kararlarını bekleyelim. Bakalım askeri ve sivil yargı ne karar verecek. Meclis Araştırma Komisyonu’nun çalışmasını görmeden, ilk günden itibaren hep sivil, sivil, sivil..” ifadeleri, soruşturma kapsamında bu yönde bir araştırma yapılıp yapılmadığı konusunda soru işaretlerine yol açmıştı.

Alınan bilgiye göre, savcılık, bugüne kadar bu yönde hiçbir araştırma ve soruşturma yapmadı. Ancak bu konuda araştırma ve soruşturma yapmayan savcılığa, çeşitli kanallardan ihbar niteliği de taşıyan ölenlerden bazılarının PKK yakın olduğuna yönelik “bildirimler” geldi. Savcılığa “söylenti” düzeyinde de bu konuda bazı bilgiler ulaştırıldı. Savcılık ise soruşturma kapsamında bu yönde bir inceleme yapmaya bugüne kadar gerek görmedi.

Takvim belirsiz

Kaynaklar, savcılığın yazışmalar tamamlandıktan hemen sonra şüpheli tespiti yaparak ifade alma aşamasına geçeceğini belirtiyor. Ancak bu konuda herhangi bir takvim verilmiyor. Sürpriz biçimde savcılığın şüpheli ifadesi almadan da görevsizlik kararı verebileceği iddia edilse de kaynaklar bunu “düşük bir olasılık” şeklinde yorumluyor.

Savcı Okumuş’un ise yakın çevresine soruşturmanın çok geciktiği ve karartıldığı eleştirilerine karşılık, “Soruşturma gizli ve çok kapsamlı. En ufak bir hata yapmamak gerekiyor. Türkiye’de yargının işleyişine yönelik genel sorunlar da malum. Yoksa genel sorunlardan farklı ve bağımsız bir gecikme söz konusu değil. Yargı görevini yapıyor” dediği bildirildi. Diyarbakır Başsavcılığı’nın da özellikle yargının ağır biçimde eleştirilmesinden dolayı rahatsızlık yaşadığı ifade edildi.(Milliyet) 

Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,723 µs