En Sıcak Konular

Yasal zemini olmasına rağmen HDP 'terörist' sayıldı

25 Aralık 2012 12:08 tsi
İstanbul’da, bu yılki Nevruz kutlamaları sırasında meydana gelen eylemlerden yola çıkan savcılık, değişik sol gruplara mensup bir grup gösterici hakkında dava açtı...

İddinamede, BDP ’lilerle yasal sol partilerin oluşturduğu, kurucuları arasında şair Ahmet Telli, müzisyen Vedat Yıldırım, oyuncu Ayça Damgacı’nın olduğu Halkın Demokratik Partisi’ni (HDP) Nevruz’a katılım çağrısında bulunduğu ve Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasını protesto ettiği için ‘terörist çatı partisi’ diye suçladı. Partinin halka açık üç toplantısında alınan, 12 Eylül Davası’na ve Demokratik Anayasa çalışması katılmak dahil, tüm kararlar ‘örgüt talimatı’ diye yorumladı. HDP Eşbaşkanı ve eski Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, “Barışın sağlanması için kurulduk, yolumuza devam edeceğiz. Şaşırmadık, ürkmüyoruz. Bizi korkutmak istiyorlar” diyor.

İstanbul’da bu yıl 18 Mart’taki Nevruz kutlamasına izin verilmeyince Kazlıçeşme Meydanı’na yürümek isteyen yüzlerce kişi polisle karşı karşıya geldi. Gerginlik Topkapı ve Millet Caddesi’ne taştı; iddiaya göre bir tramvay ve dersane taşlandı. Polis görüntülerinden yola çıkarak, sol gruplardan 11 kişinin evine baskın yaptı. Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu’nun da olduğu altı kişi tutuklandı.

İddianamede, HDP’ye dönüşen Halkların Demokratik Kongresi’nin halk açık üç toplantısında alınan 12 Eylül Davası’na müdahil olunması, Nevruz’a katılım sağlanması kararlarına dikkat çekildi. HDK’nin Özgür Gündem’in kapatılmasını protesto etmesi KCK ile HDK’nin eylem birliğinin kanıtı diye sunuldu.

İddianamede, “ PKK /KCK siyasi uzantıları ile sol terör örgütlerinin HDK çatısı altında birleşerek, alternatif Nevruz kutlamalarında eylem birliği kararı aldıklarını” savunuldu. Ne var ki, HDP adına hareket etmekle suçlanan sanıklardan tamamına yakınının bu oluşuma katılmayan ve sıcak bakmayan sol gruplara üye oldukları ortaya çıktı.

Gösterilerde flama taşıdıkları, kortejle yürüdükleri ve olaya karıştıkları iddia edilen sanıklar hakkında hayli ‘ilginç’ kanıtlar gösterildi. Yiğitcan Yirmibeş’in “Katil devlet hesap verecek” diye duvara yazı yazarken, tersane işçisi Zeynel Nihadioğlu’nun da 1 Mayıs’ta yürürken çekilmiş resimlerine; İhsan Oğuzcan Yüzgeç’in kütüphanesindeki Mustafa Suphi’yi anlatan ‘Ölümsüz Savaşçı’ adlı kitabına; Bekir Sürücü’nün Nevruz’da giydiği iddia edilen pantolonu ve gömleğine el kondu. Yasadışı örgüt üyeliği iddiasıyla dava açıldı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak sanıkların ilk duruşması, 17 Ocak 2013’te...(Radikal)

Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs