En Sıcak Konular

ABD'den Türkiye'ye kötü haber

24 Aralık 2012 17:46 tsi
ABD Tarım Bakanlığı raporuna göre, Türkiye buğday üretiminin 3,3 milyon ton düşmesi bekleniyor...

Okan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı ve bir firmanın hububat ürünleri enstitüsü direktörü Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dış Tarım Servisi'nin ''Dünya Buğday Üretim, Tüketim ve Stokları'', Ekonomik Araştırmalar Servisi'nin ''Buğday Görünümü'' raporlarına göre, Temmuz 2012/Haziran 2013 dönemi dünya buğday üretiminin, geçen sezona oranla, 41,3 milyonluk düşüşle 655 milyon ton seviyelerine gerileyeceğini söyledi.

Raporlarda, Çin, Avustralya ve Kanada'nın üretimlerindeki artışların, Brezilya ve AB-27'deki küçük miktarlarda azalmaların birbirini dengelediğine yer verildiğini belirten Boyacıoğlu, dünya buğday tüketiminin de aynı dönemler arasında 24,5 milyon ton azalarak, 674 milyon seviyelerine ineceğine yönelik tahminler yapıldığını kaydetti.

Küresel yemlik buğday kullanımının az miktarda artışla 132,3 milyon tona ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Boyacıoğlu, şöyle devam etti:

''Dünya buğday ticaretinin de 25 milyonluk düşüşle 132,77 milyon tona gerilemesi öngörülüyor. Bakanlık, ihracat öngörülerinin Avustralya, AB-27 ve Hindistan'ın her biri için 0,5 milyon ton yükseltilmesinin, ABD'deki azalmayı fazlasıyla dengelediğini belirtiyor. İlaveten, Paraguay ve Türkiye'nin ihracat öngörülerinin azaltıldığı, ithalat öngörülerinin ise Brezilya, Çin, İran ve Rusya için yükseltildiği ancak Türkiye için düşürüldüğü rapor ediliyor.''

Üretim ve tüketim tahminlerine göre, dünya dönem sonu buğday stoklarının, 18,8 milyon ton azalacağı ve 177 milyon ton seviyelerine ineceğinin öngörüldüğünü dile getiren Boyacıoğlu, ''Dünya dönem sonu buğday stoklarının, ABD, Avustralya, Rusya ve AB-27'deki artışlar nedeniyle geçen aydan yükseltildiğini ve ABD'deki yüksek stokların bu artışın yaklaşık yarısına karşılık geldiğini belirtiyor. Bu ülkelerdeki stok artışlarının Hindistan, Türkiye, Kazakistan ve Arjantin'deki azalmalar ile kısmen düşerek dengelendiği açıklanıyor'' dedi.

Türkiye'deki durum

Boyacıoğlu, raporlara göre, 2011/12 sezonu sonunda 18,8 milyon ton civarında gerçekleştiği belirtilen Türkiye'nin buğday üretiminin, Temmuz 2012/Haziran 2013 döneminde, 3,3 milyonluk düşüşle, 15,5 milyon ton düzeyine ineceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Türkiye buğday tüketiminin, 2012/2013 döneminde, 600 bin ton azalması ve 17,5 milyon tona gerilemesinin beklendiğini belirten Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

''ABD Tarım Bakanlığı, 2011/12 sezonu sonunda 3,68 milyon ton olarak gerçekleştiği tahmin edilen ülkemizin buğday, un ve ürünleri ihracatını, 2012/2013 döneminde, 380 bin ton düşük, 3,3 milyon ton düzeyinde öngörmektedir. Geçen dönem 4,414 milyon ton şeklinde gerçekleştiği belirtilen buğday, un ve ürünleri ithalatının ise 2012/2013 döneminde, 914 bin azalarak, 3,5 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.''

(AA)

Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs