En Sıcak Konular

Görmez: En büyük günahlar burada işleniyor!

24 Aralık 2012 13:43 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kamerun ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Müslüman azınlıkların olduğu her ülkeye ulaşıp taleplerine cevap vermeye çalışacaklarını söyledi.

Görmez, Kamerun ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Afrika’nın insanlığın en büyük günahları işlediği kıta olduğunu belirten Görmez, ”Köleleştirmeler, sömürgeleştirmeler, katliamlar. Buralarda sadece insanlar katledilmedi, burada sadece servetler yok edilmedi. Burada aynı zamanda Kuran’ın ifadesiyle ’hars’ yani diller, kültürler katledildi” dedi.

Yalnızca Kamerun’da 250 mahalli dil bulunduğunu, pek çok Afrika ülkesinde bütün bu dillerin, kültürlerin yok edildiğini kaydeden Görmez, diğer uygarlıklarının servetlerini ve refahlarını Afrika’daki fakirlerin sırtında yükseltmeye çalıştığını, Afrika’da yapılanların, vicdan sahibi herkesin yüreğini sızlattığını kaydetti.

CUMA NAMAZI HİKMETİNİ ÇOK GÜZEL YAŞADIK

Kamerun ziyaretinin Orta Afrika’ya yaptığı ilk ziyaret olduğunu aktaran Görmez, şunları söyledi:

”Ziyaretimi 3 kısma ayırabiliriz. Birinci kısmı halkla yüzleşme, halkla buluşma, halka hem gözle hem de sözle temas. Özellikle Cuma Namazı’nı 10 binlerce insanla birlikle eda etmek benim için çok büyük bir bahtiyarlık oldu. Cuma Namazı’nın hikmetini daha güzel bir şekilde yaşadık, gördük.

İkincisi resmi zevatla yaptığımız görüşmeler. Burada çok önemli görüşmelerimiz oldu.

Üçüncü kısmı ise benim için çok daha önemliydi. Kamerun’da 20 farklı dini kurum var. Bunlar bugüne kadar hiç bir araya gelmemişler. İlk defa bizim davetimize icabet ederek 20 farklı dini kurum bir araya geldi.

Kamerun’da din hizmetlerini, din eğitimini konuştuk, Türkiye’den taleplerini, ihtiyaçlarını dile getirdiler. İnşallah ikinci toplantıyı İstanbul’da yapmaya karar verdik. Bir eylem planı oluşturduk. Bu eylem planı çerçevesinde hem Diyanet İşleri Başkanlığımız, hem de Türkiye Diyanet Vakfı, beraber namaz kıldığımız camiden başlayarak çalışmalar yapacağız”

Görmez, Kamerun’da Müslümanların en büyük talebinin imam hatip lisesi olduğunu, burada İmam Hatip yapılması için çalışacaklarını söyledi.

600 AFRİKALI ÖĞRENCİYİ OKUTUYORUZ

Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışındaki Türk ve Müslümanlarla irtibat kuran ilk kurumlardan biri olduğunu belirterek, ”60’lı yıllardan itibaren Avrupa’ya göçen vatandaşlarımıza hizmet götürdük. Sovyetler Birliği ve Yugoslavya dağıldıktan sonra Rusya’nın içindeki Müslümanlara, Asya cumhuriyetlerine ve Balkanlardaki Müslümanlara hizmet götürdük” dedi.

Son yıllara kadar Afrika’daki Müslümanlarla hiç temas kuramadıklarını, ancak son 5-6 yılda buradaki Müslümanlarla da ilişkilerde önemli gelişmeler sağlandığını belirten Görmez, ”Somali’de özellikle çok önemli faaliyetler var. Mali’de, dünyanın muhtelif yerlerindeki cami inşaatları, din hizmetleri ve din eğitimine katkılar...

İlk defa Türkiye’de okuttuğumuz 600 civarında Afrikalı öğrencimiz var. Sadece Afrika’da değil, Diyanet İşleri başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, Müslüman azınlıkların olduğu her ülkeye ulaşarak, onların taleplerine karşılık vermeye çalışacak” diye konuştu.

aa



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,083 µs