En Sıcak Konular

Bilirkişi: Karasu'da boğulan işçiler de kusurlu!

24 Aralık 2012 11:21 tsi
Aşkale'de Karasu 2 baraj göletinde kalan elektrik direğine doğru giden 5 Tedaş işçisinin, 2 kişilik deniz bisikletine bindikleri için sulara gömüldükleri ortaya çıktı...

Erzurum'un Aşkale ilçesinde 3 Mart 2012 tarihinde, Karasu 2 baraj göletinin içindeki elektrik direğini tamir için deniz bisikletiyle açılan Mustafa Arifoğlulları, Şahin Baykal, Rıdvan Takım, Feridun Öztürk ve Ahmet Sait Turan adlı 5 TEDAŞ görevlisi boğularak hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili soruşturma, sürerken, gölette feci şekilde hayatını kaybeden işçilerin ölümüne hangi nedenlerin yol açtığı, bilirkişi raporu ile de belgelendi.


Beş Tedaş İşçisi...

Aşkale Başsavcılığı'na gönderilen ve A Sınıfı İşçi Güvenliği Uzmanları olan inşaat mühendisleri Tevfik Paçacı, Mustafa Cengiz Ayna ve Elektrik Mühendisi Muhittin Oral imzalı bilirkişi raporunda, Aras EDAŞ yetkilileri ile HES göletini yapan İdeal Enerji şirketinin kusurlu olduğu kaydedildi. Bilirkişi raporunda yer alan, Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı'nın ilettiği yazıya göre olaydan sonra kazanın olduğu alana gönderilen S-70 Genel Maksat Helikopteri'nin arama kurtarma özelliklerine sahip olmadığı, bünyesinde monteli vinç sistemi olmadığı, gerekli teçhizat ve arama kurtarma personeline ve de gece görüş özelliğine sahip olmadığı kaydedildi.

Bilirkişi raporunda ifadeleri yer alan ölenlerin yakınlarından Şahin Baykal'ın babası Ahmet Baykal da, oğlunun 3 saat su yüzeyinde kurtarılmayı beklediğini, ancak daha sonra bağıra bağıra sulara gömüldüğünü söyledi. Bilirkişiler, raporun değerlendirme ve delillerin tahlili bölümünde, kazaya neden olan elektrik direğinin bulunduğu baraj göletinde su tutulacağı aşikarken ve yapımcı firmanın Tedaş’ı uyarmasına rağmen direklerin su havzasından çıkarılmadığını kaydetti. Rapora göre, gölette yer alan 4 adet elektrik direğinin kaldırılması için İdeal Enerji şirketi tarafından başvurulan Aras EDAŞ Erzurum İl Müdürlüğü zamanında herhangi bir çalışma yapmadı. Raporun sonuç bölümünde, olayda birçok kişinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı belirtildi.

Buna göre, baraj göletini yapan İdeal Enerji şirketinde proje müdürü olarak çalışan Ahmet Duran Kürkçü'nün, direklerin yerinin değiştirilmesi için hazırlanan proje onaylandıktan sonra, gerekli çalışmayı yapmamasından dolayı tali kusurlu olduğu ifade edildi. Aras Elektrik İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt'un da, göl alanındaki 4 direğin yerlerinin değiştirilmesi takibini yapmamış olmasından dolayı tali kusurlu olduğu kaydedildi.

Ayrıca taşeron firma Temel Elektrik şirketinin sahibi Nurullah Gümüş'ün, oranım işine giden işçilerini uygun olmayan şartlarda ve uygun olmayan ekipmanlarla gitmelerini önlemediği için, Aras EDAŞ İl Müdürlüğü'nde personel müdürlüğüne vekalet eden Şahin Torun'un , Erzurum'a giden Aras Aşkale İşletme Şefi Yalçın Yurda'nın yerine yetkili bir kişi görevlendirmediği için, Aras EDAŞ İl Müdürü Ziya Özpeker'in de iş disiplinini ve organizasyonu sağlamamasından dolayı da olayda tali kusurlu oldukları belirtildi. Diğer yandan olayda hayatını kaybeden 5 işçi de, yetkililer tarafından uygun araç temin edilmeden, suyu donmuş gölet içerisine 2 kişilik deniz bisikletine 5 kişi binerek iş güvenliği kurallarına aykırı davranmalarından dolayı tali kusurlu oldukları kanaatine de varıldı. (TRTTÜRK)



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,908 µs