En Sıcak Konular

Bağımsızlık için ikna edilecek ülke

24 Aralık 2012 10:47 tsi
Bağımsızlık için ikna edilecek ülke 'Bağımsız Kürdistan' için Barzani'den yeni formül...

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Time gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ile ilişkileri ve Bağdat ile yaşanan son krizi değerlendirdi.

Kürt Bölgesinde bir çok uluslararası şirketin petrol çıkardığını ve önemli anlaşmalar imzalandığını anlatan Barzani, şimdiye kadarki toplam yatırımın 15 milyar doları bulduğunu belirtti.

UMUT KAPISI TÜRKİYE

Türkiye'nin "bağımsız Kürdistan önündeki en büyük engel" olduğunu söyleyen Barzani, buna rağmen Irak petrolünün dünyaya ulaşmasında "tek umut kapısının da" Türkiye olduğunu vurguladı. Barzani, Türkiye ile bu ilişkinin karşılıklı çıkarlara dayandığına dikkat çekti, "Biz Türkiye'nin ihtiyacı olan bir şeye sahibiz. Bizizim de sahip olmadığımız belli şeyler var" dedi.

SORUMLU ABD

Tartışmalı bölgeler ve petrol paylaşımı konusunda Irak merkezi yönetimi ile yaşanan son krizi de değerlendiren Kürt bölgesi başbakanı, krizin Maliki tarafından tırmandırıldığını iddia etti. Yaşananlardan Amerika'yı sorumlu tutan Barzani, "Amerika bu ülkeye geldi, büyük miktarlarda para harcadı ve hayatlar feda edildi. Ama sonra anahtarları başkalarına teslim etti" şeklinde konuştu.

"Bu nedenle Amerika, var olan durumdan ve daha sonra ne olacağından sorumlu, bu bir ahlaki sorumluluk" diyen Barzani, "Son ana kadar Amerikalılar bize bu sorunları çözmek için yardım etmedi. Ve onlar bu sorunların devam edeceğini biliyordu" ifadesini kullandı.

BAĞIMSIZLIK İÇİN ANKARA İKNA EDİLMELİ

Uzlaşma içim her iki tarafın da taviz vermesi gerektiğini söyleyen Barzani, anayasal anlaşma çerçevesinde sorunları çözemediklerinde "diğer seçeneklerin" gündeme geleceğini belirtti.

"Bağımsız Kürdistan" ümidi olup olmadığı sorulan Neçirvan Barzani, "herşeyden önce çevremizdeki en az bir ülkeyi ikna etmek zorundayız. Onları ikna olmadan, biz bunu yapamayız" dedi.

Dünya Bülteni



Bu haber 2,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,465 µs